Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

Nový typ PODVODU, ktorý vás zaskočí! Obeť stratila kontrolu nad svojim telefónom, prišla o tisíce eur

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HANUŠOVCE NAD TOPĽOU - Nový typ podvodu, ktorý muža z Hanušoviec nad Topľou na východe Slovenska pripravil o tisíce eur. Ak si myslíte, že vám by sa to stať nemohlo, ste na veľkom omyle. Celé sa to totiž začalo telefonátom a skončilo tým, že podvodníci prevzali kontrolu nad jeho telefónom. Informuje o tom prešovská krajská polícia s tým, že prípad vyšetruje.

"Neznámy páchateľ sa s poškodeným mužom skontaktoval prostredníctvom mobilného telefónu. Kontakt sa následne uložil do telefónu a na e-mail poškodeného," informuje polícia.

Následne na to malo dôjsť k nainštalovaniu aplikácií v telefóne, ktoré nad ním prevzali kontrolu a mali povolenia na všetku dátovú komunikáciu. "Vďaka tomu došlo k vymazaniu všetkých dát na zálohových úložiskách, k zmene povolení pre užívateľské kontá, k strate informácií a k zmene prístupových údajov na sociálne siete," priblížila polícia s tým, že poškodenému mužovi tak vznikla škoda vo výške 5-tisíc eur.

Nový typ PODVODU, ktorý
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Polícia v Hanušovciach nad Topľou to rieši ako prípad trestného činu neoprávneného prístupu do počítačového systému spáchaného v súbehu s prečinom neoprávneného zásahu do počítačového údaja.

Polícia vyzýva k obozretnosti a k preventívnym opatreniam

Polícia v tejto súvislosti opakovane vyzýva občanov, aby boli obozretní. Digitálna bezpečnosť je dôležitá a preto treba dbať na preventívne opatrenia. Je potrebné používať silné heslá a zároveň sa vyhnúť používaniu rovnakého hesla pre viacero účtov. Ochrániť vás môže aj dvojfaktorová autentifikácia (2FA).

archívne video

PZ pre podvody na senioroch spúšťa so Slovenskou poštou preventívny program (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Zároveň je potrebné si aktualizovať svoje zariadenia a aplikácie. Na opatrnosť treba dbať pri e-mailoch a správach. "Neklikajte na podozrivé odkazy ani neotvárajte prílohy od neznámych odosielateľov. Podvodníci často používajú tzv. phishing na získanie vašich prihlasovacích údajov," priblížila polícia. Okrem toho je vhodné si skontrolovať povolenia aplikácií a nepoužívať verejné Wi-Fi na citlivé operácie.

Viac o téme: PodvodHanušovce nad Topľou
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu