Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

Škandál na prokuratúre pre prepojenie so sektou: Zakročil Žilinka! Poškodenie reputácie a okamžitý KONIEC

Maroš Žilinka
Maroš Žilinka (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

ŽILINA – Škandál na žilinskej prokuratúre naberá na obrátkach. Do prípadu, ktorý súvisí s prepojením hnutia AllatRa s prokurátorkou Luciou Pavlaninovou už vstúpil aj generálny prokurátor Maroš Žilinka. Ten v súvislosti s jej nadriadeným, námestníkom Matinom Kováčom, hovorí o poškodzovaní reputácie prokuratúry. Oznámil jeho koniec.

Hnutie AllatRa a jej odnož Tvorivá spoločnosť sa v posledných dňoch dostala do povedomia po tom, ako boli medializované informácie, že žilinská prokurátorka Lucia Pavlaninová mala v minulosti za túto sektu agitovať. Pavlaninová v roku 2021 zasielala kolegom z prokuratúry mail. "Aký svet chceme mať? Ten, v ktorom teraz žijeme, alebo život hodný človeka? My rozhodujeme!," písala v ňom. Prokurátorov tiež pozývala na celosvetovú online konferenciu organizovanú dobrovoľníkmi a prívržencami Tvorivej spoločnosti, k čomu im pripojila aj webové linky na výstupy spoločenstva. Okrem toho sa údajne kolegom snažila predávať aj sektárske predmety či tablety sľubujúce dlhovekosť. Informoval o tom denník Sme. Medzi adresátov mailu mala zaradiť aj Martina Kováča, ktorý v tom čase pôsobil na Okresnej prokuratúre Martin. Dnes je námestníkom žilinského krajského prokurátora. Od apríla tohto roka sa stal nadriadeným Pavlaninovej. Dnes tvrdí, že o jej sympatiách k sekte nevedel. Zarážajúce na tom je, že Pavlaninová sa podieľala na vyšetrovaní novinárky redakcie Seznam Správy Kristíny Cirokovej, ktorá sa dlhodobo venuje sektám. Kováč bol dozorovým prokurátorom. 

archívne video 

Pri zaradení prokurátorov ÚŠP na útvary GP som splnil zákonnú povinnosť, tvrdí Žilinka (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Žilinka chce Kováčov koniec

Do prípadu sa už zaangažoval aj generálny prokurátor Maroš Žilinka. Ten najskôr námestníka žilinského krajského prokurátora Martina Kováča vyzval, aby odstúpil z funkcie. Keď tak neurobil, generálny prokurátor sa rozhodol zakročiť sám. „Generálny prokurátor Slovenskej republiky Maroš Žilinka prostredníctvom krajského prokurátora vyzval námestníka krajského prokurátora v Žiline JUDr. Mgr. M. K. na okamžité vyvodenie osobnej personálnej zodpovednosti pre objektívne poškodenie reputácie prokuratúry v súvislosti s konaním v medializovanej trestnej veci. S ohľadom na skutočnosť, že menovaný odmietol vyvodiť svoju osobnú zodpovednosť, generálny prokurátor Slovenskej republiky mieni menovaného odvolať z funkcie námestníka krajského prokurátora v Žiline, a preto v súlade so zákonom požiada Radu prokurátorov Slovenskej republiky o predchádzajúce vyjadrenie k odvolaniu menovaného, ktoré je nevyhnutým predpokladom na rozhodnutie generálneho prokurátora Slovenskej republiky o odvolaní prokurátora z funkcie vedúceho prokurátora,“ uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Zuzana Drobová. Dodala že Žilinka považuje odvolanie Martina Kováča z funkcie vedúceho prokurátora za nevyhnutné pre zachovanie dôveryhodnosti a dobrej povesti prokuratúry.

Pavlaninová sa po medializovaní podozrení už medzičasom vzdala funkcie vedúcej oddelenia trestného a boja s organizovaným zločinom Krajskej prokuratúry Žilina, no tvrdí, že žiadnym spôsobom nie je zapojená do činnosti organizácií AllatRa, resp. Tvorivá spoločnosť a ani nie je ich členom.

Viac o téme: SektaGenerálny prokurátorMaroš ŽilinkaAllatRa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu