Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

Moskva DESÍ už aj svojich spojencov: Nad Bieloruskom lietali v noci ruské KAMIKADZE drony! Letectvo jeden zostrelilo

Nad Bieloruskom poletovali v noci drony. Armáde sa jeden podarilo zostreliť. Mali údajne namierené na Ukrajinu
Nad Bieloruskom poletovali v noci drony. Armáde sa jeden podarilo zostreliť. Mali údajne namierené na Ukrajinu (Zdroj: X/Tim White, Facebook/Made in Russia)

MAZYR – Rusko a Bielorusko prechovávajú medzi sebou už tradične silné väzby, pričom to nezmenila ani ruská ofenzíva na Ukrajinu koncom februára 2022. Vojna trvá nepretržite už viac ako dva roky a Rusko už zrejme prestáva dôverovať aj svojmu najbližšiemu spojencovi. Moskva bez ohlásenia prenikla do vzdušného priestoru Bieloruska.

Ruská vojna na Ukrajine trvá už viac ako dva a pol roka. Bielorusko bolo od jej počiatku na strane Putinovho Ruska. Bol to práve bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, ktorý povolil ruskej armáde, aby na južnej hranici s Ukrajinou mohla pred samotnou inváziou rozmiestňovať svoje zložky. Vtedy ešte Minsk aj Moskva hlásili, že ide o vojenské cvičenia. 

archívne video

Začalo sa rusko-bieloruské vojenské cvičenie pri hraniciach (Zdroj: profimedia.sk)

Bielorusko pomohlo aj Prigožinovým brancom po smrti ich vodcu, keď ich uchýlilo na svojom území. Prezident Lukašenko súhlasí so všetkými návrhmi, ktoré hlási Moskva. Napriek týmto skutočnostiam sa zrejme zdá, že Rusko neverí už nikomu, prípadne sa nechce s Bielorusmi radiť o všetkých svojich krokoch. 

Stíhačka vo vzduchu 

Telegramový kanál "bieloruský Gayun" uverejnil dňa 20. októbra krátko po polnoci miestneho času príspevok, že podľa radaru sa k mestu Mazyr približuje z juhu kamikadze dron.  

"Do Bieloruska z oblasti Žytomyr mieri dron. Na oblohe nad regiónom Gomel je už aj stíhačka bieloruského letectva, ktorá odštartovala z Baranoviči približne o 01:10."

 

MiG-29UB and Su-27 Belarus Air Force, don't be misled by red stars Belarus used them on the airplanes, copyrights: Kiyanovsky68... VLK

Posted by Sukoi Corporation on Sunday, October 20, 2024

Stíhačka mala za úlohu sledovať dráhu letu neznámeho dronu. Ten totiž prenikol do vzdušného priestoru Bieloruska bez akéhokoľvek predošlého hlásenia. Nad Bieloruskom mali lietať minimálne tri ruské "Shahedy". Prvý mal preniknúť do vzdušného priestoru krátko po pol jednej v noci.

Zostrelenie

Novinár a špecialista na Ukrajinu Tim White uverejnil na sociálnu sieť X príspevok, kde tvrdil, že "Bielorusko zostrelilo jeden z bezpilotných ruských dronov, ktoré v noci na 20. októbra krúžili po oblohe vo vzdušnom priestore Bieloruska". Odvoláva sa pritom na už spomínaný "Monitory Gayun", ktorý hlásil, že dron bol zostrelený nad okresom Yelsky v regióne Gomel. Výbuch bolo počuť v niekoľkých okolitých obciach. 

Podľa Ukrainskej Pravdy mal dron neskôr zamieriť k ukrajinským hraniciam na Pripjať (blízko jadrovej elektrárne Černobyľ). Denník pripomína, že koncom minulého týždňa Rusi spustili mohutný útok na Ukrajinu s použitím dronov, ktoré prilietali do vojnovej zóny z viacerých smerov.

Viac o téme: KamikadzeStíhačkyVzdušný priestorBieloruskoDronHomelská oblasťMazyr
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu