Pondelok8. júl 2024, meniny má Ivan, zajtra Lujza

Svätá omša arcibiskupa Nicolu Girasoliho v Nitre: TOTO odkázal veriacim! Prítomný bol aj prezident SR Peter Pellegrini

Prezident SR Peter Pellegrini počas svätej omše arcibiskupa Nicolu Girasoliho v Nitre Zobraziť galériu (7)
Prezident SR Peter Pellegrini počas svätej omše arcibiskupa Nicolu Girasoliho v Nitre (Zdroj: TASR/TASR/Veronika Mihaliková, Facebook/Peter Pellegrini)

NITRA - Slávnostnou svätou omšou na Svätoplukovom námestí v Nitre sa začali trojdňové oslavy Nitra, milá Nitra, ktorých súčasťou je celonárodná Cyrilo-metodská púť. Omšu celebroval arcibiskup Nicola Girasoli, apoštolský nuncius Svätej stolice na Slovensku.

Jednota znamená kráčať spolu a rešpektovať sa, nie byť rovnakí, tvrdí Girasoli (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Arcibiskup Girasoli pripomenul, že potrebujeme byť jednotným národom, rešpektujúcim naše rozdielnosti, myšlienky, správanie a kultúrne postoje. "Rozdiely a pluralita nikdy nie sú prekážkou jednoty, naopak, rozdielnosť jednotu obohacuje. Ani v parkoch nie sú všetky kvety rovnakej farby a vône. Ak by boli, bolo by to veľmi smutné," povedal vo svojej kázni.

Svätá omša arcibiskupa Nicolu
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Pripomenul, že jednota znamená kráčať spolu a rešpektovať sa, nie však byť rovnakí. "Cyril a Metod prišli na naše územie z veľkej diaľky a stretli sa tu s kultúrou, ktorá bola veľmi odlišná od tej ich. Prišli sem hlásať, nie nanucovať evanjelium," poukázal na odkaz solúnskych bratov.

Prezident Pellegrini aj ďalší štátnici 

Slová arcibiskupa Girasoliho o potrebe jednoty a súdržnosti národa si na námestí vypočuli tisícky veriacich z celého Slovenska vrátane prezidenta SR Petra Pellegriniho, podpredsedu Národnej rady (NR) SR Petra Žigu (Hlas-SD), povereného výkonom právomocí predsedu NR SR, členov vlády, poslancov, predstaviteľov spoločenského, kultúrneho a cirkevného života.

 

NIKDY NESMIEME ZABUDNÚŤ NA TO, KTO SME, KTO SÚ NAŠI PREDKOVIA A ČO MUSELI OBETOVAŤ Som rád, že si na celom Slovensku...

Posted by Peter Pellegrini on Friday, July 5, 2024

Svätí Cyril a Metod položili základný kameň našej kultúry, viery a písma. Tým nás zaradili medzi moderné spoločnosti vtedajšieho sveta. Poukázal na to prezident SR Peter Pellegrini na sociálnej sieti v súvislosti s piatkovým sviatkom svätých Cyrila a Metoda.  Pellegrini konštatoval, že pod vplyvom Cyrila a Metoda sa spoločenské elity vtedajšej doby dokázali zjednotiť a budovať prosperujúcu kultúrnu a vzdelanú spoločnosť.

"Nedali sa zlomiť nepriaznivými okolnosťami a svoju pravdu obhajovali pokojným a mierumilovným spôsobom, ktorý nikdy neznečistili krvou či nevraživosťou. Toto sú hodnoty, ktoré sú vysoko aktuálne aj dnes, a práve preto cyrilo-metodské dedičstvo patrí aj do slovenskej ústavy," zhodnotil prezident.

Svätá omša arcibiskupa Nicolu
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Slová apoštolského nuncia o potrebe jednoty ocenil aj prezident Pellegrini

Slová o potrebe jednoty a súdržnosti národa rezonovali počas slávnostnej svätej omše v Nitre pri príležitosti celonárodnej Cyrilo-metodskej púte. Predniesol ich hlavný celebrant liturgickej slávnosti arcibiskup Nicola Girasoli, apoštolský nuncius Svätej stolice na Slovensku. Odkaz apoštolského nuncia ocenil aj prezident SR Peter Pellegrini. Podľa slov Girasoliho rozdiely a pluralita nikdy nie sú prekážkou jednoty, naopak, rozdielnosť jednotu obohacuje. S jeho odkazom sa stotožňujú aj emeritný pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka i nitriansky biskup Viliam Judák. Prezident SR je podľa vlastných slov nesmierne vďačný za výzvu apoštolského nuncia urobiť prvý krok k jednote a bratstvu.

"Byť jednotní neznamená potierať rozdielne názory, neznamená to, že sa musíme všetci na seba podobať a byť rovnakí. Naopak, byť jednotní, ale v rozmanitosti, je najsprávnejšia cesta, aby sa situácia na Slovensku upokojila, aby sme ďalšie roky hrdo a sebavedomo kráčali k lepšej budúcnosti," povedal Pellegrini. Kardinál Duka doplnil, že okrem jednoty a súdržnosti potrebujeme aj vnútornú reformu srdca. "To nám musí povedať, že bez skutočnej lásky nie je cesta do budúcnosti." Biskup Judák ocenil, že slová arcibiskupa Girasoliho vliali ľuďom nádej a odvahu, aby urobili nielen prvý krok, ale aj ďalšie k zmiereniu. Národná Cyrilo-metodská púť je súčasťou mestských slávností, ktorými si Nitra každoročne pripomína svoju slávnu históriu a v tomto roku aj 1161. výročie príchodu solúnskych bratov Konštantína a Metoda na územie Veľkej Moravy.

Chceme vidieť našu krajinu jednotnú 

Podľa slov Girasoliho musíme v našej spoločnosti znova objaviť hodnoty participácie a vzájomného porozumenia. "Konajme ako partneri napriek našim odlišnostiam. Ak má národ rásť, musí ostať jednotný. Jednota je veľmi dôležitá aj na posilnenie dialógu medzi generáciami, aj na obnovenie vzájomnej dôvery. Chceme vidieť našu krajinu jednotnú, stmelenú spoločnými hodnotami, chceme ju vidieť napredovať, rásť," dodal.

Svätá omša arcibiskupa Nicolu
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Slávnostná svätá omša pri príležitosti národnej púte k sv. Cyrilovi a Metodovi v Nitre
Zobraziť galériu (7)
Slávnostná svätá omša pri príležitosti národnej púte k sv. Cyrilovi a Metodovi v Nitre  (Zdroj: Facebook/Mesto Nitra)

Arcibiskup skonštatoval, že urobiť prvý krok k zmiereniu a pochopeniu nie je prejavom slabosti, ale múdrosti pre dobro všetkých. "Aj keď situácia vo svete nie je povzbudivá, neprestávajú vojny, musíme veriť, že pokoj je možný a je možný lepší svet," povzbudil arcibiskup veriacich. Mestskými slávnosťami si Nitra každoročne pripomína svoju slávnu históriu a v tomto roku aj 1161. výročie príchodu solúnskych bratov Konštantína a Metoda na územie Veľkej Moravy.

Svätá omša arcibiskupa Nicolu
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Viac o téme: NitraNRSRPeter ŽigaPeter PellegriniPrezident SRSviatokSvätá omšaNicola GirasoliSvätý Cyril a MetodNarodná púť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu