Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Najmenej 11 ľudí zahynulo pri zosuve pôdy: Ďalší sú nezvestní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MAKASAR - Pri zosuve pôdy v blízkosti nezákonnej bane na zlato na indonézskom ostrove Sulawesi zahynulo najmenej 11 ľudí, ďalších 19 je nezvestných. V pondelok o tom informovali tamojšie úrady, píše agentúra AFP.

Zosuv pôdy spôsobený prívalovými dažďami zasiahol odľahlú dedinu v provincii Gorontalo v sobotu neskoro večer. Zachrániť sa doteraz podarilo päť ľudí, utrpeli však zranenia rôzneho rozsahu. Do záchrannej akcie bolo zapojených najmenej 180 ľudí vrátane policajtov a vojakov. Tým operáciu komplikoval náročný a ťažko dostupný terén, píše AFP s odkazom na tamojšie úrady.

archívne video

Ťažba síry v Indonézii

V Indonézii sú zosuvy pôdy pomerne časté, najmä počas obdobia dažďov od novembra do apríla. Júl je však zvyčajne obdobím sucha a silné dažde sú zriedkavé.

V máji zahynulo najmenej 15 ľudí po tom, ako zosuvy pôdy a záplavy v provincii Južné Sulawesi zmietli desiatky domov a poškodili cesty. Mesiac predtým zosuv pôdy v tej istej provincii zabil 20 ľudí.

Nepovolené bane sú bežné na celom tomto súostroví v juhovýchodnej Ázii, ktoré je bohaté na nerastné suroviny. Opustené miesta tam lákajú miestnych obyvateľov, ktorí ťažia zvyšky zlatej rudy bez náležitého bezpečnostného vybavenia, píše AFP.

Viac o téme: ObeteZosuv pôdyNezvestníIndonéziaSulawesi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu