Nedeľa7. júl 2024, meniny má Oliver, zajtra Ivan

Prezidenti Slovenska a Poľska ocenili vzťahy krajín: V spolupráci chcú pokračovať

Peter Pellegrini a Andrzej Duda Zobraziť galériu (2)
Peter Pellegrini a Andrzej Duda (Zdroj: TASR/AP Photo/Czarek Sokolowski)

BRATISLAVA - Prezident SR Peter Pellegrini a poľský prezident Andrzej Duda ocenili dobré vzájomné vzťahy svojich krajín. V spolupráci chcú pokračovať. Uviedli to na štvrtkovej tlačovej konferencii po spoločnom rokovaní vo Varšave, kde slovenská hlava štátu odcestovala na pracovnú návštevu. Diskutovali okrem iného aj o energetike, migrácii či situácii na Ukrajine. Odsúdili konflikt a zhodli sa na potrebe pomoci Ukrajine. Ich názory sa však líšia v otázke, kedy majú začať prístupové rokovania Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie (NATO).

archívne video

Mier a sloboda sú dve najväčšie hodnoty, ktoré si môžeme ctiť a brániť, povedal prezident Pellegrini (Zdroj: TASR/Lukáš Mužla)

"Náš severný sused je pre Slovensko strategickým partnerom. Vzhľadom na našu obchodnú výmenu a objem vzájomných investícií Poľsko patrí medzi top tri krajiny, ktoré sú najväčším investorom alebo obchodným partnerom pre SR," poznamenal Pellegrini.

Peter Pellegrini a Andrzej Duda
Zobraziť galériu (2)
Peter Pellegrini a Andrzej Duda  (Zdroj: TASR/AP Photo/Czarek Sokolowski)

Vzájomné vzťahy ocenil aj poľský prezident. Privítal, že Pellegrini si ako destináciu svojej druhej bilaterálnej zahraničnej cesty vo funkcii prezidenta vybral Poľsko. Hovoril o potrebe vzájomného dialógu. Pozval ho na stretnutie prezidentov neformálnej skupiny Arraiolos, ktoré sa má uskutočniť na jeseň v Krakove.Hlavy štátov diskutovali aj o budúcotýždňovom samite NATO vo Washingtone. Duda tam chce otvoriť otázku výdavkov spojencov na obranu. Chce, aby členské krajiny zvýšili podiel na obranu na tri percentá HDP. Slovensko podľa Pellegriniho už investuje do obrany viac než dve percentá HDP.

Rokovali aj o prítomnosti vojsk Severoatlantickej aliancie na území svojich krajín. Duda informoval, že na samite bude žiadať o zvýšenie počtu spojeneckých vojakov na území Poľska. Pellegrini ozrejmil, že jednotky NATO na Slovensku už v súčasnosti pôsobia a v prípade potreby je SR pripravená na zvýšenie ich počtu.

Viac o téme: SpoluprácaSlovenskoPoľskoPeter PellegriniAndrzej Duda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu