Pondelok8. júl 2024, meniny má Ivan, zajtra Lujza

Deň zahraničných Slovákov si uctia na mieste pripomínajúcom krajanské komunity

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Štefan Puškáš)

BRATISLAVA - Pamätný Deň zahraničných Slovákov si v piatok pripomenú slávnostným podujatím na tradičnom mieste v bratislavskom Sade Janka Kráľa. Program pri základnom kameni Pamätníka slovenského vysťahovalectva sa začína o 10.00 h.

"Počas ceremónie sa predstaví so svojím hudobným programom mládežnícky dychový orchester zo Slovenského Komlóša v Maďarsku, Anna Hrabčáková Hradský zo San Diega v USA a operný sólista Ivan Ožvát zo Slovenska," informuje Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí na svojom webe.

 

DEŇ SLOVÁKOV ŽIJÚCICH V ZAHRANIČÍ si verejnosť pripomenie 5. júla 2024 aj v Bratislave Od Kristína Kottrová|4. júna...

Posted by Adam Hudec on Tuesday, July 2, 2024

Pamätný Deň zahraničných Slovákov symbolicky pripadá na deň štátneho sviatku sv. Cyrila a Metoda - 5. júla, oslavuje sa už od vzniku Slovenskej republiky v roku 1993. V roku 2000 bol 5. júla v centre Sadu Janka Kráľa v bratislavskej Petržalke osadený 4,5-tonový monument z červeného mramoru z Tardošského lomu, ktorý darovali krajania z Maďarska. Od toho roku sa tento základný kameň budúceho pamätníka slovenského vysťahovalectva a zahraničných Slovákov stal miestom pripomenutia si krajanov žijúcich za hranicami Slovenska.

Viac o téme: Sad Janka KráľaDeň zahraničných Slovákov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu