Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

MIMORIADNE Prezident podpísal zákon o STVR: Známe je už aj meno nového riaditeľa, RTVS končí

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (5)
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Prezident SR Peter Pellegrini v nedeľu podpísal zákon o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). Vyplýva to z informácií zverejnených na webe Kancelárie prezidenta SR.

archívne video

Či sa chystám zákon o STVR podpísať, je predčasné povedať, tvrdí Peter Pellegrini (Zdroj: TASR/František Iván)

Pellegrini vopred avizoval, že pokiaľ v zákone nevzhliadne rozpor s ústavou alebo zásah do slobody slova, je pripravený ho podpísať. "Nebudem podliehať mediálnym tlakom ani emóciám, ktoré situácia v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS) vyvoláva, a budem posudzovať výlučne text zákona," uviedol.

 

PODPÍSAL SOM ZÁKON O STVR Po oboznámení sa so schváleným textom zákona o Slovenskej televízii a rozhlase som dospel k...

Posted by Peter Pellegrini on Monday, July 1, 2024

Prezident Peter Pellegrini zdôvodnil podpis zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) tým, že legislatíva podľa neho nezakladá dôvodné podozrenia z nesúladu s Ústavou SR a nezasahuje do slobody slova. Nevidí ani rozpor so súčasnými medzinárodnými normami, ktorými je viazaná SR. Zároveň verí, že napriek zmierneniu podmienok na členstvo v Rade STVR zveria príslušné ministerstvá a parlament tieto posty osobnostiam, za ktoré sa občania nebudú musieť hanbiť. Informoval o tom na sociálnej sieti.

"Ak sa vládna koalícia dovoláva väčšej odbornosti pri riadení verejnoprávneho média, nech k nej sama prispeje zvolením skutočných odborníkov, za ktorých hovorí ich celoživotná práca v mediálnej či ekonomickej oblasti, a nie výstrelky na sociálnych sieťach či spochybňovanie základných vedeckých faktov," vyhlásil Pellegrini. Dobrú voľbu členov Rady STVR označil za dobrý predpoklad na zvolenie kvalitného generálneho riaditeľa a následné naplnenie cieľov, ktoré si samotná vládna koalícia v schválenom zákone stanovila.

V texte schváleného zákona Pellegrini podľa svojich slov nevzhliadol rozpor so súčasnými medzinárodnými normami, ktorými je Slovenská republika viazaná. Zároveň však upozornil vládnu koalíciu, že od augusta budúceho roka sa začne uplatňovať nariadenie Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie, ktorým sa stanovuje spoločný rámec pre mediálne služby na vnútornom trhu a mení sa smernica zvaná Európsky akt o slobode médií. "Je preto úlohou vlády a parlamentu, aby náležite posúdili súlad prijatého zákona s týmito v budúcnosti platnými európskymi smernicami a v prípade akýchkoľvek pochybností ich za nastávajúcich 13 mesiacov uviedli do súladu," podotkol.

V prípade, že sa tento zákon stane predmetom záujmu európskych orgánov, hlava štátu verí, že voči Slovensku uplatnia rovnaký meter ako voči iným krajinám, v ktorých prišlo k zmenám vo verejnoprávnych médiách za podstatne búrlivejších okolností.

Prehovorila aj Šimkovičová

„Dnešným dňom bol zavŕšený niekoľkomesačný náročný proces. Verím, že nová inštitúcia bude spĺňať všetky atribúty verejnoprávneho média. Moje poďakovanie patrí všetkým tým, ktorí sa na príprave zákona podieľali a podporili ho,“ povedala ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová.

Generálny riaditeľ bude po novom predkladať Koncepciu riadenia a rozvoja Slovenskej televízie a rozhlasu a jej programovej služby s dôrazom na verejný záujem. Rada bude schvaľovať uzavretie zmlúv STVR s tretím subjektom, ak výška plnenia zo zmluvného vzťahu prevyšuje sumu 1,5 milióna eur.

Zmeny sa dotknú aj spôsobu voľby a odvolávania generálneho riaditeľa. Toho bude voliť a odvolávať Rada jednoduchou väčšinou 5:4.

Martina Šimkovičová
Zobraziť galériu (5)
Martina Šimkovičová  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Branislav Gröhling
Zobraziť galériu (5)
Branislav Gröhling  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

SaS sa pustila do prezidenta 

Prezident Peter Pellegrini podľa strany SaS podpísaním zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) potvrdil, že bude predĺženou rukou vládnej koalície. Informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák. "Peter Pellegrini mal na úvod svojho pôsobenia jedinečnú šancu ukázať, že dodrží svoje sľuby a bude prezidentom všetkých. Bohužiaľ, potvrdilo sa, že sa nedokáže oprostiť od vládnej koalície a bude len jej predĺženou rukou v paláci," skonštatoval predseda SaS Branislav Gröhling.

Potvrdil, že opozícia sa plánuje v najbližších dňoch pre zákon obrátiť na Ústavný súd SR. Zrušenie inštitúcie považuje za účelové. Jediným cieľom vlády je podľa Gröhlinga spraviť z doterajšieho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) provládne a dezinformačné médium. Prezident podpísal zákon o STVR v nedeľu (30. 6.). Vopred avizoval, že pokiaľ v zákone nevzhliadne rozpor s ústavou alebo zásah do slobody slova, je pripravený ho podpísať. RTVS sa podľa zákona mení na STVR. Riaditeľa má voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi ministerstva kultúry. Poradným orgánom rady má byť deväťčlenná etická komisia. Zákon je účinný od 1. júla. 

RTVS sa mení na STVR, nový zákon nadobudol účinnosť

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa mení na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Riaditeľa bude po novom voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry (MK) SR. Vyplýva to zo zákona o STVR, ktorý v pondelok nadobudol účinnosť. Dňom účinnosti zákona zároveň zaniká funkcia súčasného šéfa RTVS Ľuboša Machaja aj mandát členov súčasnej Rady RTVS.

Zákon pripravilo ministerstvo kultúry. Legislatíva podľa neho nerozdeľuje verejnoprávnu inštitúciu zabezpečujúcu televízne a rozhlasové vysielanie, no vytvára podmienky na samostatný rozvoj televízie a rozhlasu. "Prináša vyššiu mieru odpolitizovania procesov pri voľbe generálneho riaditeľa inštitúcie, kreovaní Rady Slovenskej televízie a rozhlasu a zavádza nový inštitút etickej komisie, ktorá bude poradným orgánom rady," vysvetlilo.

Zmeny rezort odôvodnil negatívnymi skúsenosťami vyplývajúcimi z aplikácie zákona o RTVS i porovnania skúseností z fungovania verejnoprávnych inštitúcií v zahraničí. Legislatíva podľa neho reaguje aj na podnety laickej i odbornej verejnosti apelujúcich na zlepšenie súčasného stavu inštitúcie.

Orgánmi STVR budú rada a generálny riaditeľ

Mesačná odmena členov rady aj generálneho riaditeľa sa navýši. Rada bude mať tak ako doteraz deväť členov. Bude sa však meniť spôsob jej kreovania. Minister kultúry nominuje štyroch členov rady na základe výberového konania, zvyšných piatich bude voliť Národná rada SR na základe návrhu parlamentného výboru pre kultúru a médiá. Funkčné obdobie člena rady ostáva šesťročné.

Rada bude mať opäť kompetenciu voliť generálneho riaditeľa telerozhlasu na základe verejného vypočutia prihlásených kandidátov. V prípade naplnenia príslušných ustanovení zákona ho bude môcť aj odvolať. Funkčné obdobie riaditeľa sa predĺži zo súčasných piatich na šesť rokov.

Poradným orgánom rady bude deväťčlenná etická komisia. Tá bude dohliadať na dodržiavanie etických noriem novinárskej práce v STVR a zároveň navrhovať opatrenia s cieľom zabezpečiť ich dodržiavanie. Členov rady má voliť predseda rady na základe nominačného návrhu subjektov zastupujúcich jednotlivé oblasti, ktoré majú mať v etickej komisii zastúpenie. Legislatíva hovorí aj o prvom kreovaní orgánov STVR.

Štátna hymna SR

STVR má tiež zo zákona povinnosť v televíznom i rozhlasovom vysielaní zaradiť v čase od 23.30 h do 00.30 h štátnu hymnu SR. Medzi hlavnú činnosť telerozhlasu patrí aj vysielanie najmenej troch televíznych programových služieb, doteraz bola v zákone uvedená činnosť najmenej dvoch. Medzi hlavné činnosti patrí aj vysielanie programov zameraných na Slovákov žijúcich v zahraničí. Zákon stanovuje tiež minimálny rozsah vysielania prostredníctvom regionálnych rozhlasových a televíznych štúdií. Každé má zabezpečiť vysielanie najmenej 20 minút denne.

Zmenu názvu média rezort kultúry odôvodnil tým, že ten predošlý degradoval slovenský národ na región Slovensko. "Namiesto prívlastku 'slovenský', 'slovenská' (aký) označujúci štátotvorný národ je v názve použité územné označenie verejnoprávnych médií Slovenska (koho, čoho)," podotklo ministerstvo. V prípade financovania STVR legislatíva rešpektuje doterajší stav - primárnym zdrojom má byť nárokovateľný príspevok vo výške najmenej 0,12 percenta z HDP.

Hnutie Slovensko aj Remišová kritizujú prezidenta

Hnutie Slovensko kritizuje prezidenta SR Petra Pellegriniho za podpísanie zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). Tvrdí, že Pellegrini nekoná v prospech ľudí. Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová dodala, že Pellegrini "expresným podpisom" zákona potvrdil, že slúži politikom vládnej koalície.

"Likvidáciu RTVS dokončil sluha mafie Pellegrini tým, že sa podpísal pod zákon, ktorý robí z verejnoprávneho média slúžku vládnej moci. Ficova vláda s cieľom udržať si moc za každú cenu potrebuje zrušiť objektívne médiá, ktoré pravdivo informujú o nespočetných zlyhaniach tejto vlády organizovaného zločinu," uviedol v stanovisku predseda poslaneckého klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ Michal Šipoš s tým, že vláda chce vytvoriť poslušné médiá, ktoré budú o jej krokoch informovať len v pozitívnom svetle.

"Ak si niekto myslel, že Pellegrini bude v prezidentskom úrade konať v prospech ľudí a podobné pokusy o krivenie demokracie zastaví, hlboko sa mýlil," doplnil. Remišová si myslí, že Pellegrini svojimi prvými krokmi v úrade prezidenta len dokazuje, že nie je nezávislým prezidentom, ale len "podržtaškou" vládnej koalície.

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (5)
Veronika Remišová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vedením rozhlasu je poverený Bomboš

Rozhlasovú zložku Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR) bude od pondelka viesť Roman Bomboš. Doterajší intendant Rádia Slovensko nahradí na poste riaditeľa Slovenského rozhlasu Ľuboša Černáka. Informoval hovorca STVR Filip Púchovský.

"Ľuboš Černák sa funkcie vzdal na vlastnú žiadosť z osobných dôvodov, o čom informoval generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, ten poveril od 1. júla vedením Slovenského rozhlasu Romana Bomboša," spresnil Púchovský. Bomboš pracuje v Slovenskom rozhlase od polovice 90. rokov, okrem moderovania a hudobnej dramaturgie sa venuje aj tvorbe scenárov podujatí a televíznych relácií. Od januára 2023 šéfoval Bomboš rozhlasovému programu RTVS.

Štatutárnym zástupcom STVR bude Slanina

Štatutárnym zástupcom STVR bude Igor Slanina. Bývalého šéfa Media RTVS do funkcie na obdobie do 30. septembra vymenoval v pondelok podpredseda Národnej rady (NR) SR poverený výkonom právomocí predsedu NR SR Peter Žiga (Hlas-SD). Informovala o tom Kancelária NR SR. 

Pripomína, že rozhodnutie urobil Žiga na základe zákona o STVR, ktorý v pondelok nadobudol účinnosť. "Meno štatutára je výsledkom diskusie a dohody koaličných partnerov. Igor Slanina
získal dôveru ako skúsený manažér a spĺňa zákonné kritériá,"
dodali z Kancelárie NR SR.

"Ponuku dočasne viesť STVR som prijal po zodpovednom zvážení všetkých rozhodujúcich okolností a mojou prioritou bude, aby si STVR plnila svoju verejnoprávnu funkciu," uviedol Slanina. Ako priblížil, v najbližších dňoch sa zameria najmä na nastavenie procesov a riešení súvisiacich s prechodom RTVS na STVR. Tiež podľa jeho slov absolvuje stretnutia so súčasným manažmentom a s ďalšími zamestnancami. "Od začiatku sa budem snažiť realizovať kroky, ktoré budú viesť k stabilizácii situácie smerom dovnútra inštitúcie, a teda ku všetkým zamestnancom a spolupracovníkom televízie a rozhlasu, ako aj navonok smerom k širokej verejnosti," podotkol.

Igor Slanina bol od septembra 2017 do augusta 2022 riaditeľom Media RTVS, dcérskej spoločnosti RTVS, ktorá sa zaoberala predajom vysielacieho priestoru vyhradeného pre mediálnu komerčnú komunikáciu na televíznych a rozhlasových programových službách RTVS.

Smer odmieta útoky opozície na prezidenta v súvislosti s podpisom zákona o STVR

Strana Smer-SD odmieta útoky opozície na prezidenta SR Petra Pellegriniho v súvislosti s podpisom zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). Podčiarkla, že prezident sa v súlade s Ústavou SR rozhodol nevyužiť právo veta a legislatívu podpísal. Stanovisko strany poskytol jej tlačový odbor.

"Skončila sa éra, kedy opozícia a médiá zakričali a hlava štátu sa postavila na ich stranu bez ohľadu na záujmy verejnosti, ktorá si výslovne želá zmeny vo vysielaní verejnoprávnej televízie a rozhlasu. Smer-SD nepochybuje, že prezident SR svoje právo veta využíva a bude využívať suverénne a nezávisle od vôle vládnych politických strán," uviedla strana.

 

VYHLÁSENIE VLÁDNEJ POLITICKEJ STRANY SMER – SLOVENSKÁ SOCIÁLNA DEMOKRACIA Bratislava 1. júla 2024 ​SMER – slovenská...

Posted by SMER - SSD on Monday, July 1, 2024

Smer-SD zároveň ocenil postoj nominantov SNS na Ministerstve kultúry SR, osobitne ministerky Martiny Šimkovičovej pri presadzovaní dôležitých mediálnych zákonov. Strana podotkla, že napriek útokom "zo strany opozície, protivládnych médií a mimovládnych organizácií", postupujú pri plnení záväzkov z vládneho programu a predkladajú návrhy, ktoré podporuje celá koalícia.

Opozičné strany sa pre zákon o STVR obracajú na Ústavný súd SR

Opozičné strany PS, KDH a SaS podávajú pre zákon o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) ústavnú sťažnosť. Informovali o tom na pondelkovej tlačovej konferencii.

"Sme presvedčení, že tento zákon je v rozpore s Ústavou SR, s viacerými článkami našej ústavy a okrem toho je v rozpore s európskou legislatívou," vyhlásil predseda PS Michal Šimečka. Za zmenou legislatívy vidí snahu o jej politické ovládnutie, dosadenie si vlastných nominantov do vedenia inštitúcie, a nie ambíciu zlepšiť stav v RTVS.

Poslankyňa Národnej rady (NR) SR Zora Jaurová (PS) priblížila, že v sťažnosti namietajú obsah legislatívy aj proces jej prijímania, vrátane vylúčenia verejnosti z prípravy zákona a skrátenia diskusie v parlamente. Zákonu vyčíta nedomyslené prechodné opatrenia aj termín zverejnenia v Zbierke zákonov vzhľadom na účinnosť. Podotkla, že inštitúcia vplyvom procesu niekoľko hodín nemala žiadne vedenie ani štatutára. Rozpor s Ústavou SR vidia podľa Jaurovej v garancii slobody prejavu a práva na informácie, ako aj s ustanovením o zákaze cenzúry. Pred ÚS namietajú tiež nesúlad zákona s európskym Aktom o slobode médií a žiadajú ho, aby sa obrátil aj na Súdny dvor Európskej únie.

Zora Jaurová
Zobraziť galériu (5)
Zora Jaurová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Nastal zlom pre slobodu slova," uviedol na margo účinnosti novely Marián Čaučík (KDH). Odôvodnil tým aj pridanie podpisov poslancov z hnutia pod podnet na ÚS. Jozef Hajko (KDH) to vidí rovnako. Okrem účelovosti zmien kritizoval aj proces ich prijímania. "Tak babrácky to urobili, že zákon v podstate zverejnili v deň účinnosti, päť minút po polnoci," podotkol. Apeloval preto na ÚS, aby pozastavil účinnosť zákona.

René Parák z SaS označil podnet za logické vyústenie krokov, ktoré sľúbili voličom s cieľom ochrany mediálneho prostredia. Akt o slobode médií podľa neho zákon porušuje napríklad tým, že nedovoľuje zvoleným členom rady RTVS dokončiť mandát, do ktorého boli zvolení. Problém vidí aj v tom, že nie je zabezpečené dostatočné financovanie STVR, čím sa podľa neho ohrozí aj apolitickosť a nestrannosť spravodajstva. Strany tiež kriticky vnímali podpísanie legislatívy prezidentom SR Petrom Pellegrinim. Do budúcna nevylúčili podania na ÚS aj pre ďalšie zmeny z dielne vládnej koalície. Jednou z nich je napríklad novela zákona o Audiovizuálnom fonde či lex atentát.

Viac o téme: ZákonPeter PellegriniSTVR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu