Piatok5. júl 2024, meniny má Cyril, Metod, zajtra Patrik, Patrícia

Zamestnanci svetovej spoločnosti sú zdrvení: Prišli o prácu, nahradilo ich 100 000 robotov! Dojímavé VIDEO

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

USA – Na Instagrame sa objavilo znepokojivé video, ktoré zachytáva zdevastovaných zamestnancov spoločnosti Amazon. Dôvodom je ich nahradenie pokročilými robotmi. Napriek tomu spoločnosť trvá na tom, že roboty pomáhajú zvyšovať efektivitu a bezpečnosť práce.

Amazon, druhý najväčší súkromný zamestnávateľ na svete, popri svojej ľudskej pracovnej sile nasadil viac ako 750 000 robotov, uvádza portál Yahoo Finance. Spoločnosť, ktorá zamestnáva 1,5 milióna ľudí, zaznamenala oproti roku 2021 zníženie počtu zamestnancov o viac ako 100 000. Kým v roku 2019 spoločnosť využívala 200 000 robotov, v roku 2022 to bolo už 520 000. Roboty Amazonu, vrátane nových modelov ako Sequoia a Digit, sú navrhnuté tak, aby vykonávali opakujúce sa úlohy, čím zvyšujú efektivitu, bezpečnosť a rýchlosť doručovania.

Sequoia urýchľuje správu zásob a spracovanie objednávok, zatiaľ čo Digit, dvojnohý robot vyvinutý v spolupráci s Agility Robotics, zvláda úlohy, ako je presúvanie prázdnych tašiek. Napriek automatizačnej škále Amazon tvrdí, že roboty viedli k vytvoreniu 700 nových kvalifikovaných pracovných kategórií, ktoré sú v súlade s priemyselným trendom integrácie pokročilých technológií s ľudskou pracovnou silou.

Zatiaľ čo spoločnosť trvá na tom, že roboty majú pomáhať ľudským zamestnancom, zvyšovať efektivitu a bezpečnosť, výskum inštitúcií ako Massachusetts Institute of Technology (MIT) naznačuje, že priemyselné roboty môžu negatívne ovplyvniť pracovné miesta a mzdy v nasadených oblastiach. Zavedenie veľkého počtu robotov do pracovnej sily Amazonu tak vyvolalo diskusie o eliminácii pracovných miest a budúcnosti ľudskej práce.

Viac o téme: RobotPrácaAmazon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu