Piatok5. júl 2024, meniny má Cyril, Metod, zajtra Patrik, Patrícia

Kalamita komárov! Hádky v hlavnom meste sa stupňujú! Použiť postrek alebo opäť len vydržať?!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Je leto a komáre sú opäť hlavnou a emotívnou témou Bratislavy. V okrajových častiach Bratislavy, kde sa pred časom vylial Dunaj a Morava, je stav najhorší a dosahuje kalamitný stav. Starostovia sú zúfali a volajú o pomoc. Na zastupiteľstve chceli poslanci a zároveň starostovia zaviazať primátora Matúša Valla uznesením, aby vydal pokyn na účinnú elimináciu dospelých komárov. Vallovci sa postavili za primátora. Hlasovania sa zdržali a tak návrh neprešiel. Čo bude ďalej?!

Návrh na zastupiteľstvo predkladala starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová a starosta Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír. Nielen oni, ale aj iní starostovia riešia neúnosnú situáciu s komármi, ktorá doslova znepríjemňuje životy Bratislavčanom. Leto preto obyvatelia mesta trávia ukrytí vo svojich príbytkoch, miesto toho, aby si užívali terasy, záhrady a balkóny.

Takto hlasovali mestskí poslanci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky)

Rozumieme a rovnako vnímame, že komáre nám v Bratislave po veľkých záplavách vo viacerých lokalitách znepríjemňujú pobyt. Túto tému však skutočne intenzívne, starostlivo a zodpovedne s kolegami riešime od úplného začiatku,“ reagoval magistrát. Podľa hovorcu Petra Bublu, mesto zasahujeme na všetkých aktívnych liahniskách, na ktorých v rámci mesta môžu a kde zásah povoľuje zákon. Argumentuje, že od začiatku roka má mesto za sebou viac ako 6 300 monitoringov a 400 zásahov s larvicídom BTI, čím eliminovali miliardy lariev komárov, z ktorých by sa inak vyliahli dospelé jedince.

Podľa starostky je zásah magistrátu nedostatočný

„Je samozrejme dôležité, že mesto aplikuje larvicídne prípravky, ale za takýchto podmienok sa intenzita a rozsah tohto zásahu ukazuje ako nedostatočná,“ vysvetlila pre topky.sk starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová.

Ľudí, podľa nej, obťažujú dospelé komárie samičky, voči ktorým je už látka neúčinná, a ktoré kladú ďalšie miliardy vajíčok. „Pokiaľ sa situácia zásadnejšie nezmení, mestu hrozí kalamitná situácia so všetkými rizikami. Je verejne známa informácia, že komár je prenášačom exotických vírusov a niektoré už na Slovensku cirkulujú,“ zdôraznila Čahojová.

Starostovia najviac zasiahnutých častí mesta tvrdia, že niektorí poslanci tento problém trápiaci obyvateľov podceňujú.

Kalamita komárov! Hádky v hlavnom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Starostovia sami začali s monitoringom

Starostovia mestských častí Devína a Devínskej Novej Vsi v snahe o riešenie alarmujúcej situácie požiadali o pomoc aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave. Zo stanoviska, ktoré dostala starostka Devína vyplýva, že aj úrad eviduje od polovice júna zvýšený výskyt komárov na území Bratislavy, ktorý miestami dosahuje kalamitný charakter. „V zmysle odporúčaní RÚVZ si Devín a Devínska Nová Ves zabezpečili vykonanie riadneho monitoringu, keďže mesto to neeviduje,“ píšu v stanovisku starostka Devína Jana Jakubkovič a starosta Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír. Tvrdia, že v našich podmienkach komáre zatiaľ neprenášajú závažnejšie infekčné ochorenia na človeka, no môžu sa podieľať na výraznom zhoršení životného komfortu, psychickej pohody a poruchách spánku i alergizácii obyvateľstva. Obaja upozorňujú, že sa u nás vyskytuje aj komár tigrovaný, ktorý je potenciálnym nosičom vírusových ochorení.

„V zmysle princípu predbežnej opatrnosti RÚVZ BA našim samosprávam odporúča zabezpečenie vykonania cielených pozemných dezinsekčných zásahov, a to aj na báze metód umožňujúcich elimináciu dospelých imág hmyzu,“ tvrdia obaja starostovia.

Mesto v žiadnom prípade nechce použiť proti komárom chemický postrek s cypermetrínom. „Chemický postrek už roky nevyužívajú ani naši susedia v Rakúsku, ani v mnohých ďalších krajinách Európy. Dôvody sú jednoduché, jeho dopad na zdravie a prírodu je dlhodobo diskutovaný a otázny a v konečnom dôsledku nie je tak efektívny, keďže pôsobí len veľmi krátko a lokálne a navyše je preukázaný postupný vznik rezistencie komárov na chemické postreky, ktorá sa vybudovala nesystematickým a mnohokrát zbytočným použitím chemických látok,“ argumentuje hlavné mesto. Tvrdí, že rozumie volaniu po chemickom postreku pre nepríjemné štípance, ale „toto instantné riešenie však má omnoho nepriaznivejšie následky na naše zdravie, zdravie našich detí a tiež na prírodu“.

Každodenné použitie repelentov je škodlivé

S týmto tvrdením nesúhlasia starostovia postihnutých oblastí, kde je kalamitný stav. Argumentujú aj správou RÚVZ BA, v ktorej sa uvádza, že každodenná aplikácia repelentov na kožu predstavuje ďaleko vyššiu a zdraviu škodlivejšiu záťaž pre ľudský organizmus, ako dva alebo tri postreky proti komárom realizované (za dodržiavania príslušných pravidiel pri ich aplikácií) v priebehu letnej sezóny.

Mesto o postreku nechce ani počuť. Argumentujú aj tým, že na území mesta sa nachádzajú aj veľké záplavové plochy s 5. stupňom ochrany, alebo chránené zdroje pitnej vody, kde zo zákona nie je možné zasiahnuť, dokonca ani larvicídom BTI a už vôbec nie chemicky.

Máme tu rakúske komáre?!

Magistrát rovnako tvrdí, že rozsiahle záplavové plochy a liahniská sa nachádzajú aj v okolí Bratislavy, mimo územia hlavného mesta, kde magistrát nemôže zasahovať a zásahy sa často ani nevykonávajú. „Záplavové druhy komárov sa k nám takto dostanú napríklad z rakúskej strany Moravy, kde vieme, že sa na rozdiel od našich aktívnych liahnisk, bohužiaľ, nepodarilo zasiahnuť včas v potrebnom rozsahu,“ reagoval pre topky.sk Peter Bubla. Podľa jeho slov treba s istým množstvom štípajúcich komárov v týchto dňoch a týždňoch rátať. Pravdou je, že práve teraz vzhľadom na teplotu a čas od záplav výskyt záplavových komárov kulminuje a bude v nasledujúcich týždňoch postupne klesať.

Mesto aplikuje metódu BTI a je presvedčené, že bez jeho zásahov by situácia bola ešte horšia. Starostovia Devína Devínskej Novej Vsi v tomto prípade argumentujú opäť regionálnym úradom verejného zdravotníctva a spochybňujú zásahy mesta. Podľa úradu použitie BTI si vyžaduje vysoko sofistikovaný prístup spojený s celoročným odborným monitoringom liahnísk, pričom sa jedná o metodiku, ktorej použitie si vyžaduje viacročnú skúsenosť a vysoký stupeň organizovanosti a koordinácie medzi všetkými zainteresovanými subjektami a tiež nemalá finančné prostriedky.

„Či a ako mesto koordinovalo svoje postupy pri eliminácií s rakúskou stranou, RÚVZ alebo inými orgánmi nám doteraz hlavné mesto neuviedlo,“ píšu na záver stanoviska starostovia Devína a Devínskej Novej Vsi.

Viac o téme: KomáreMagistrátBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu