Pondelok7. október 2024, meniny má Eliška, Elisa, zajtra Brigita

Opäť sa stretla vláda: TOTO poslanci schválili, nechýbal ani premiér Fico

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Rezorty splnili v rámci implementácie plánu obnovy 15 úloh zo 17, ktorých termín splnenia bol do 1. júla 2024. Jednu z nich nesplnilo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR a ďalšiu Ministerstvo vnútra (MV) SR. Vyplýva to z materiálu podpredsedu vlády pre plán obnovy Petra Kmeca (Hlas-SD), ktorý v utorok schválila vláda.

Jednou z úloh MH SR bolo vyhlásiť výzvu, ktorej účelom je zvýšenie energetickej efektívnosti verejných budov. Táto úloha je súčasťou siedmej žiadosti o platbu. "V súvislosti s rizikom nesplnenia stanoveného cieľa plánu obnovy si dovoľujeme upozorniť, že výška sankcie z nesplnenie tohto cieľa podľa metodiky Európskej komisie (EK) prevyšuje samotnú alokáciu na dané opatrenie," uviedla Národná implementačná a koordinačná autorita (NIKA) s tým, že výzvu je potrebné vyhlásiť najneskôr do 15. júla tohto roka.

VIDEO

Premiér Fico sa prvýkrát od atentátu zúčastní na rokovaní vlády (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Rezort vnútra nesplnil úlohu vypracovať návrh výzvy na zriadenie centier zdieľaných služieb, ktorý mal byť hotový do 28. júna tohto roka. "Pôvodný termín MV SR nedokázalo splniť, nakoľko realizačná zmluva s audítorskou spoločnosťou Stengl, ktorá má pre MV SR vykonať audit obcí a vypracovať návrh výzvy, bola zverejnená v Centrálnom registri zmlúv dňa 18. júna," vysvetlilo MV SR.

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR splnilo tri úlohy, pričom jednou z nich bolo preložiť NIKA implementačný plán reformy krajinného plánovania. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR už predložilo plán reformy centralizácie riadenia nemocníc a Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR zas plán reformy posudkovej činnosti. Svoje úlohy splnilo aj Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR, Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR, Ministerstvo dopravy (MD) SR a Úrad podpredsedu vlády pre plán obnovy a využívanie eurofondov.

Zuzana Dolinková
Zobraziť galériu (5)
Zuzana Dolinková  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Prvá výzva na zriadenie centier zdieľaných služieb bude do konca septembra

Prvá výzva z plánu obnovy na zriadenie centier zdieľaných služieb bude zverejnená do konca septembra. Druhú výzvu chce Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR pripraviť do konca tohto roka. Informoval o tom pred rokovaním vlády SR štátny tajomník MIRRI Michal Kaliňák. 

"Máme dohodu a to takú, že do konca septembra pôjde prvá výzva cez rezort vnútra, druhá výzva pôjde od nás do konca tohto roka, pretože to bude výzva, ktorá bude integrovať plán obnovy aj eurofondy," povedal Kaliňák. 

Dodal, že so samosprávami už diskutujú o tom, ako nastaviť druhú výzvu, keďže okrem získania peňazí pre centrá zdieľaných služieb je dôležité aj to, aby boli financie efektívne využité aj na platy ich zamestnancov. 

Kaliňák priblížil, že prvá výzva z plánu obnovy sa bude zaoberať zriadením kancelárií pre centrá zdieľaných služieb. Pri druhej výzve chce MIRRI čerpať eurofondy na mzdy zamestnancov. Centrá zdieľaných služieb by mohli podľa neho fungovať už od 1. januára 2025. Rezort investícií počíta so zriadením minimálne 22 centier na úrovni 19 najmenej rozvinutých okresov. Kaliňák očakáva úspory v každom najmenej rozvinutom okrese, pretože centrá ušetria samosprávam prevádzkové a mzdové náklady.  

Matúš Šutaj Eštok
Zobraziť galériu (5)
Matúš Šutaj Eštok  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Z plánu obnovy má vzniknúť Národný archív obrazových vyšetrení

Na Slovensku má vzniknúť Národný archív obrazových vyšetrení. Má umožniť zdieľanie akýchkoľvek obrazových vyšetrení medzi zdravotníkmi aj medzi nimi a pacientami. Financovať sa má z prostriedkov plánu obnovy. Na účel je vyčlenených viac ako osem miliónov eur. Vláda v utorok určila ako prijímateľa peňazí na projekt Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).

"Cieľom projektu je systematická archivácia vyšetrení a ich spárovanie s anamnézou či inými vyšetreniami daného pacienta, čím bude umožnené komplexné vyhodnotenie zdravotného stavu pacienta a nastavenie personalizovanej liečby na základe všetkých dostupných dát. Taktiež bude umožnený jednoduchší prístup k predchádzajúcim vyšetreniam pacienta, a tým pádom jednoduchšie posúdenie progresie v čase," ozrejmilo Ministerstvo zdravotníctva SR. Zároveň bude možné budovať databázy a súbory, ktoré budú následne využívané napríklad na trénovanie umelej inteligencie ako nástroja na zabezpečenie pomoci pri diagnostike.

Celkovo je na projekt vyčlenených z plánu obnovy viac ako 8,03 milióna eur. "Uvedené finančné zdroje predstavujú hornú hranicu rozpočtu, ktorý bude ďalej spresnený a až na základe skutočnej potreby bude stanovená potrebná výška finančných prostriedkov," ozrejmilo ministerstvo. 

Systém spolupráce štátu pri dotáciách s verejnosťou by mal byť jasnejší

Systém spolupráce štátu a samospráv s občianskym sektorom a výber jeho zástupcov v oblasti eurofondov by mal byť jasnejší. Vyplýva to z dokumentu Uplatňovanie princípu partnerstva v oblasti politiky súdržnosti Európskej únie v podmienkach Slovenskej republiky, ktorý v utorok schválila vláda. Účasť zástupcov občianskej spoločnosti na riadení eurofondov by mala byť podľa dokumentu Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR transparentnejšia a otvorenejšia.

"Doterajšia aplikačná prax poukázala na nedostatky nastaveného systému riadenia spolupráce a partnerstva so zástupcami občianskej spoločnosti. Je nevyhnutné do tohto systému priniesť otvorenosť, transparentnosť a nastaviť jednoznačné procesné kritériá," píše ministerstvo v materiáli. Okrem toho štát vypracuje metodické usmernenie pre nomináciu a výber zástupcov občianskej spoločnosti pri riadení eurofondov. Ministerstvo chce touto zmenou otvoriť proces riadenia fondov pre relevantné neziskové organizácie.

Pre naplnenie dvoch cieľov boli určení prijímatelia priameho vyzvania

Priamymi prijímateľmi priameho vyzvania v rámci plánu obnovy bolo určených niekoľko rezortov a subjektov. Účelom je digitálna transformácia úsekov verejnej správy a odstránenie rizika nenaplnenia dvoch cieľov. Vyplýva to z návrhu ministra investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richarda Rašiho (Hlas-SD), ktorý v utorok schválila vláda.

"Digitálna transformácia 34 procesov a úsekov, respektíve časti úsekov verejnej správy bude naplnená priamo určenými prijímateľmi, ktorí svojimi riešeniami prispejú k transformácii väčšieho počtu úsekov verejnej správy," uviedol predkladateľ s tým, že pre elimináciu nenaplnenia míľnikov budú podporené investície na transformáciu až 38 procesov a úsekov.

Za týchto prijímateľov boli určené Ministerstvo vnútra (MV) SR, Ministerstvo financií (MF) SR, Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR, Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR), Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) a Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI). 

Realizácia míľnikov prostredníctvom priamych vyzvaní je podľa predkladateľa najefektívnejším spôsobom pre naplnenie dvoch cieľov digitálnej transformácie. V ich implementácii podľa neho neprišlo v uplynulom období k významnému posunu, čo zvýšilo riziko ich nenaplnenia. V rámci plánu obnovy sú tieto projekty zaradené do Komponentu 17 Digitálne Slovensko, Investícia 2: Digitálna transformácia poskytovania služieb verejnej správy.

Ku koncu júna bolo z nových eurofondov zazmluvnených 20 % prostriedkov

Z celkového balíka 12,59 miliardy eur v Programe Slovensko boli v 152 výzvach pre žiadateľov o nenávratný finančný príspevok k 30. júnu sprístupnené finančné prostriedky vo výške 5,67 miliardy eur, čo je 45,01 % z celkového objemu nových eurofondov. Zároveň bolo k rovnakému dátumu zazmluvnených 504 projektov v hodnote 2,59 miliardy eur, čo predstavuje 20,60 % z celkovej alokácie. Vyplýva to z materiálu Informácia o stave implementácie európskych štrukturálnych a investičných fondov 2014 - 2020 a Programu Slovensko 2021 - 2027 k 30. 06. 2024, ktorý v utorok schválila vláda. 

VIDEO

Aktuálna situácia ohľadom financií SR (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Od zmeny vlády v októbri minulého roka bolo vyhlásených 125 výziev v sume 4,37 miliardy eur, čo je nárast o 34,68 percentuálneho bodu (p. b.). Vo finančnom vyjadrení od októbra vzrástlo kontrahovanie o 2,09 miliardy eur alebo o 16,58 p. b. a vyplatené boli prostriedky prijímateľom vo výške 260,56 milióna eur. 

Čerpanie eurofondov starého programového obdobia 2014 - 2020 bolo ku koncu júna 105,84 % a bez Programu rozvoja vidieka (PRV), ktorý je možné implementovať do 2025, je potrebné administratívne ukončiť ešte 37 miliónov eur. Uhrádzanie žiadostí o platbu prijímateľom, a teda zvyšovanie čerpania finančných prostriedkov formou administratívneho ukončenia, bude podľa Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) realizovať aj v roku 2024. 

Vláda zároveň v uznesení zaviazala viacerých ministrov, aby v spolupráci s Úradom pre verejné obstarávanie vypracovali jednotný metodický dokument verejného obstarávania pre realizáciu projektov spolufinancovaných z programov, mechanizmov alebo nástrojov EÚ v priamej zodpovednosti jednotlivých poskytovateľov. Dokument by mal obsahovať zmeny vyplývajúce z novely zákona o verejnom obstarávaní účinné od 1. augusta. Schválený materiál zároveň poveril ministra investícií, aby na rokovanie Monitorovacieho výboru pre Program Slovensko predložil návrh na presun zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja vo výške 63,8 milióna eur na Európsky sociálny fond plus pre ministerstvá práce, školstva a zdravotníctva.

Štvrtá žiadosť bude pravdepodobne vyplatená začiatkom augusta

Pokiaľ sa nestane nič nepredvídateľné, zdroje v rámci štvrtej žiadosti o platbu z plánu obnovy prídu na účet Slovenska začiatkom augusta. Uviedla to v utorok štátna tajomníčka podpredsedu vlády pre plán obnovy Alena Sabelová po rokovaní vlády. "Slovenská republika získala v rámci štvrtej žiadosti o platbu kladné hodnotenie Európskej komisie (EK). V súčasnosti prebieha posudzovanie tejto platby na úrovni pracovných skupín Rady EÚ. Očakávame, že ak sa nič nepredvídateľné nestane, tieto zdroje prídu na účet Slovenska začiatkom augusta," uviedla Sabelová.

Tlačová konferencia po rokovaní vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vysvetlila, že plán obnovy spočíva na reformách, ktoré boli deklarované najmä v prvej až štvrtej žiadosti o platbu. Išlo napríklad o reformu dôchodkového systému. Nasledujú opatrenia, ktoré spočívajú v konkrétnych projektoch, teda cieľových indikátoroch. Ide napríklad o počet nových lôžok v nemocniciach alebo počet miest v materských školách.  "Mnohé z týchto ukazovateľov majú aj priebežné cieľové indikátory. Nemusíme vždy splniť konečný indikátor. EK ešte pracuje s nápravnými lehotami, čiže ak nebudeme deklarovať v príslušnej žiadosti o platbu splnenie cieľa, EK nám poskytne čas na to, aby sme to deklarovali a splnili," uzavrela štátna tajomníčka. 

Alena Sabelová
Zobraziť galériu (5)
Alena Sabelová  (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Slovensko má rok na vyčerpanie 765 miliónov eur z projektových výziev

Slovensko má približne rok na vyčerpanie 765 miliónov eur z eurofondových projektových výziev. Uviedol to po utorkovom rokovaní vlády minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD). "V druhom pilieri sa chceme pokúsiť o zázrak alebo aspoň o polovičný zázrak pri čerpaní finančných prostriedkov, ktoré musíme vyčerpať do budúceho roku. To reálne hovoríme o posledných žiadostiach niekedy na jún 2025. V zásade máme rok na to, aby sme dokázali vyčerpať 765 miliónov eur," priblížil agrominister.

Richard Takáč
Zobraziť galériu (5)
Richard Takáč  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Predchádzajúce tri vlády podľa neho ročne v priemere čerpali asi 40 miliónov eur. "Čiže keby sme išli podľa tejto matematiky, tak možnože 600 miliónov eur vraciame naspäť do Bruselu. Chceme sa však pokúsiť o zázrak a pokúsiť sa spraviť všetko pre to, aby sme čo najviac finančných prostriedkov dokázali vyčerpať. Tento rok máme v rámci pravidla n+3 vyčerpať asi 294 miliónov eur," spresnil. "Som rád, že sa nám podarilo s Európskou komisiou (EK) schváliť viacero zjednodušení, ktoré majú iné krajiny EÚ dlhé roky bežne aplikované," informoval Takáč.

Zavedenie zjednodušeného procesu

Jedným zo zjednodušení pre čerpanie je podľa neho zavedenie zjednodušeného procesu tzv. návštevy na mieste. "Schválili sme tiež tzv. malú investíciu do 100.000 eur. Investícia do 100.000 eur je jednoduchý proces posudzovania žiadosti, nie zdĺhavý a komplikovaný a náročný," oznámil. "Podarilo sa nám s EK schváliť a implementovať cez Pôdohospodársku platobnú agentúru (PPA) tzv. päťpercentnú kontrolu na mieste. My sme mali asi ako jediná krajina až 100-percentnú kontrolu na mieste pri všetkých projektoch. EK pritom ukladá povinnosť mať len päťpercentnú kontrolu. Toto sme zmenili, čo má za následok, že sa odbúra množstvo byrokracie, zjednodušujú a urýchlia sa procesy pri posudzovaní," doplnil.

"Podarilo sa nám a verím, že do dvoch týždňov budeme mať aj odsúhlasené a odkomunikované pri jednotlivých výzvach vyplatenie 50-percentných zálohových platieb," poznamenal. Avizoval, že agrorezort bude o dva týždne poľnohospodárov a potravinárov informovať, ako sa prerozdelia finančné prostriedky, z ktorých niektorí žiadatelia nejdú realizovať projekty. "Riešime tiež otázku dvoch nových výziev, a to pre obce do 1000 obyvateľov, a aj pre potravinárov," dodal Takáč.

Viac o téme: VládaRokovanie Robert FicoNR SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu