Pondelok7. október 2024, meniny má Eliška, Elisa, zajtra Brigita

Škandál na operačnej sále: Chirurg rozrezal hrudník vreckovým nožíkom! TAKTO skončil pacient

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Na chirurgický zákrok v Anglicku použil lekár švajčiarsky vreckový nôž, ktorým inak krája jablká. Lekár otvoril hrudník pomocou tohto multifunkčného nástroja, informovala BBC. Pacient prežil tento nezvyčajný zákrok.

Klinika v juhoanglickom meste Brighton hovorila o stave núdze. Bol to urgentný zákrok a lekár nevedel nájsť sterilný skalpel.

archívne video

PS vyčíta ministerke Dolinkovej situáciu vo Fakultnej nemocnici Trenčín (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Kolegovia považovali správanie za „pochybné“

Nemocnica zároveň zdôraznila, že postup chirurga „nezodpovedal obvyklému postupu a nebol potrebný“. BBC citovala interné dokumenty, podľa ktorých kolegovia považovali toto správanie za „pochybné“ a boli tiež veľmi prekvapení, že lekár nedokázal nájsť skalpel. Klinika už bola kritizovaná za množstvo iných incidentov.

Odborník: „Nie je to operačný nástroj“

„Prekvapuje ma to a desí,“ povedal Graeme Poston, odborník na klinickú nedbanlivosť, pre verejnoprávnu televíziu. „Po prvé, vreckový nôž nie je sterilný. Po druhé, nie je to operačný nástroj. A po tretie, celé vybavenie muselo byť k dispozícii.“

Podľa BBC polícia už vyšetruje najmenej 105 prípadov podozrenia z nedbanlivosti lekárov u prevádzkovateľa nemocnice a zvažuje obvinenie zo zabitia. Hovorí sa o niekoľkých úmrtiach počas operácií, ktorým sa dalo predísť, a o „klíme strachu“. Britská zdravotná služba NHS je považovaná za chronicky preťaženú a podfinancovanú.

Viac o téme: ChirurgVreckový nožíkAnglicko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu