Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Rybár desať rokov schovával obrovskú perlu pod posteľou: Neuveríte, koľko vážila! A keď zistíte jej hodnotu...

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PORTO PRINCESA – Muž z Filipín našiel obrovskú perlu, ktorá vážila viac ako tridsať kilogramov. Priznal sa, že ju desať rokov schovával pod posteľou. Podľa dostupného zdroja ide o najväčšiu prírodnú perlu v histórii. Ak znalci potvrdia, že skutočne vznikla vo vnútri obrovskej mušle, tento muž by mohol zo dňa na deň rapídne zbohatnúť.

Perla vážiaca 34 kilogramov bola nájdená pred viac ako 10 rokmi v meste Porto Princesa, kde ju objavil miestny rybár, keď sa kotva jeho lode zachytila o obrovskú mušľu. Nechal si ju ako talizman pre šťastie a uložil ju pod posteľ. Po čase sa rozhodol darovať perlu tete Aileen Cynthia Maggay-Amuraovej, ktorá pracovala v miestnej samospráve ako pracovníčka pre cestovný ruch. Pre denník Guardian povedala: „Priniesol mi ju preto, lebo mu doma zavadzala a bola dosť ťažká. Teraz hľadám odborníkov, ktorí by overili, akú má hodnotu.“ Zároveň dodala, že na základe prieskumu na internete zatiaľ nenašli žiadny zaznamenaný článok o takomto druhu perly a takejto veľkosti. 

Ak sa však potvrdí, že pochádza z obrovskej mušle, jej hodnota by pravdepodobne presiahla 100 miliónov dolárov (89 730 000 eur), čo by z muža zo dňa na deň urobilo multimilionára. Aktuálne sa 30 centimetrov široká a 67 centimetrov dlhá perla nachádzala v Novej zelenej radnici v meste Puerto Princesa, kde ju so súhlasom darovala mužova teta miestnemu starostovi Lucilovi R. Bayonovi. Na Facebooku sa rozprúdila diskusia o tom, aká cenná by perla mohla byť. „Mesto Puerto Princesa by pravdepodobne získalo ďalší prestížny titul – rekordéra za najväčšiu prírodnú gigantickú perlu z obrovskej mušle na svete (34 kilogramov). Už na to potrebuje iba získať certifikát o jej pravosti. Všetky doteraz zaznamenané obrovské perly pochádzajú z vôd Palawanu,“ povedala Maggay-Amuraová. 

Ak sa preukáže, že je perla pravá, prekoná aktuálne najväčšiu perlu na svete, ktorú našiel miestny potápač z Brooke’s Point v Palawane, nazvanú Perla Lao Tzu. Táto perla vážila 6,4 kilogramu a bola nájdená v roku 1939. Ak je rybárová perla pravá, bude takmer o 30 kilogramov väčšia ako pôvodná. V roku 2003 ju gemológ Michael Steenrod z Colorado Springs ocenil na 93 miliónov dolárov (83 065 380 eur). 

Viac o téme: RybárNález Perla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu