Pondelok7. október 2024, meniny má Eliška, Elisa, zajtra Brigita

Pred výročím vojny v Gaze demonštrovali stúpenci Izraela i Palestínčanov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Fareed Khan)

PARÍŽ – Davy ľudí sa v nedeľu v Európe, severnej Afrike či Ázii zúčastnili na demonštráciách na podporu Izraela i Palestínčanov, ako aj na spomienkach pred prvým výročím útoku Hamasu na Izrael. Informovala o tom agentúra AP, píše TASR.

Stovky proizraelských demonštrantov pochodovali neďaleko Brandenburskej brány v Berlíne pod transparentom s nápisom "Proti všetkému antisemitizmu". Ľudia s izraelskými vlajkami za policajného sprievodu volali heslá ako "Osloboďte Gazu od Hamasu" či "Priveďte ich domov", čím mali na mysli rukojemníkov stále zadržiavaných v Pásme Gazy. V nemeckej metropole sa konala aj demonštrácia na podporu Palestíny, na ktorú prišlo okolo 3500 ľudí. Viacerí z nich sa dostali do zrážok s políciou, na ktorú hádzali kamene a fľaše. Tisíce ľudí sa zhromaždili v Paríži na židovskom spomienkovom podujatí, na ktorom rečníci a umelci vzdávali poctu obetiam útoku zo 7. októbra minulého roka a vyjadrovali podporu rukojemníkom.

Bezpečnostné úrady zvýšili pohotovosť

V Londýne sa tisíce ľudí zišli na podobnom podujatí v Hyde Parku. Veľké propalestínske demonštrácie sa medzitým uskutočnili v krajinách od Pakistanu po Maroko. V marockej metropole Rabat tisíce ľudí pochodovali pri parlamente a vyzývali vládu, aby zrušila dohodu o nadviazaní vzťahov s Izraelom z roku 2020. V Austrálii predtým prišli tisíce demonštrantov podporiť Palestínčanov a Libanon. V Melbourne sa konalo aj zhromaždenie podporovateľov Izraela, ktorí držali plagáty s fotografiami izraelských rukojemníkov.

Bezpečnostné úrady vo viacerých krajinách zvýšili pohotovosť vzhľadom na obavy, že eskalujúci konflikt na Blízkom východe by mohol inšpirovať nové teroristické útoky a že by niektoré protesty mohli prerásť do násilia. Francúzsky minister vnútra Bruno Retailleau zvolal na večer stretnutie bezpečnostných predstaviteľov s cieľom posúdiť "hrozbu terorizmu", oznámil jeho úrad. Talianska premiérka Giorgia Meloniová vyjadrila v nedeľu plnú podporu polícii po tom, ako bezpečnostné sily v sobotu použili slzotvorný plyn a vodné delá na rozohnanie násilných demonštrantov v Ríme. Pri zrážkach počas propalestínskeho pochodu utrpelo zranenia 30 policajtov a štyria demonštranti.

Viac o téme: IzraelGazaVojnaVýročie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu