Štvrtok17. október 2024, meniny má Hedviga, zajtra Lukáš

Situácia na Blízkom východe je napätá: Vodca Hamasu Sinvár je s veľkou pravdepodobnosťou mŕtvy

Jahjá Sinwár AKTUALIZOVANÉ Zobraziť galériu (5)
Jahjá Sinwár (Zdroj: SITA/PAP Photo/Adel Hana)

TEL AVIV - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uviedol, že izraelské jednotky našli pri prehľadávaní základní Hizballáhu v južnom Libanone najmodernejšie ruské zbrane.

16:37 Členovia izraelského bezpečnostného kabinetu boli informovaní, že vodca palestínskeho militantného hnutia Hamas Jahjá Sinwár je s veľkou pravdepodobnosťou mŕtvy. Pre agentúru Reuters to vo štvrtok uviedli dvaja vládni predstavitelia oboznámení s touto záležitosťou. V rovnakom duchu s odvolaním sa na nemenované izraelské vládne zdroje o tom informovali aj dve izraelské televízie - KAN a N12.

Sinwár je označovaný za hlavného strojcu útoku Hamasu zo 7. októbra 2023 na juh Izraela, v dôsledku ktorého Izrael spustil ofenzívu v Pásme Gazy. Vodcom hnutia je od likvidácie jeho dlhoročného lídra Ismáíla Haníju, ktorý prišiel o život koncom júla pri atentáte v Teheráne. Tento útok je pripisovaný Izraelu.

15:48 Izraelský nálet na školu v Pásme Gazy, ktorá slúžila na ubytovanie palestínskych presídlencov, si vo štvrtok vyžiadal najmenej 15 obetí na životoch vrátane piatich detí. Na základe tvrdenia palestínskeho ministerstva zdravotníctva o tom informovala agentúra AP. Pri nálete dostala zásah Základná škola abú Husajna v utečeneckej štvrti mesta Džabálijá na severe Pásma Gazy, kde Izrael už viac ako týždeň vedie veľkú leteckú a pozemnú operáciu.

15:07 Izraelská armáda preveruje možnosť, že vodca teroristického hnutia Hamas Jahjá Sinvár zahynul pri jednom z jej úderov. S odvolaním sa na izraelské sily to píšu agentúry AFP a Reuters. Sinvár je považovaný za strojcu teroristického útoku na Izrael z vlaňajšieho 7. októbra, ktorým sa začala terajšia vojna v Pásme Gazy. Sinvár vedenie Hamasu prevzal po tom, ako v júli pri výbuchu v Iráne, ktorý je pripisovaný Izraelu, zahynul vodca politického krídla Hamasu Ismáíl Haníja.

14:43 Podmienky, v akých Irán zadržiava troch francúzskych občanov, sú neprijateľné. Paríž pracuje na ich okamžitom prepustení. Uviedlo to vo štvrtok francúzske ministerstvo zahraničných vecí, píše agentúra Reuters.

14:20 Izraelské údery dnes zabili najmenej 19 ľudí v meste Džabálija a 11 v meste Gaza. S odvolaním sa na tamojších zdravotníkov o tom informovala agentúra Reuters. Úder v meste Džabálija, kde sa nachádza veľký utečenecký tábor, zasiahol školu slúžiacu ako centrum pre obyvateľov vysídlených v dôsledku vojny. Podľa Izraela útok cielil na miesto stretnutia členov teroristických skupín, ktoré predtým slúžilo ako škola.

13:17 Mierová misia Dočasné sily OSN v Libanone (UNIFIL) je nevyhnutná na ukončenie vojny v regióne. Je potrebné ju posilniť, a nie stiahnuť z bojových zón, ako požaduje Izrael. Vo štvrtok to vyhlásil taliansky minister obrany Guido Crosetto.

12:53 Nemecká bojová loď pôsobiaca v rámci misie mierových síl OSN v Libanone (UNIFIL) vo štvrtok zostrelila pri libanonskom pobreží dron."Korveta zneškodnila neidentifikované bezpilotné lietadlo pri kontrolovanej havárii," povedal hovorca. Bojová loď ani jej posádka neutrpela škody či zranenia, dodal. Korveta Ludwigshafen am Rhein podľa hovorcu pokračuje v plnení svojich úloh.

11:41 Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vo štvrtok spochybnil postoj Spojených štátov, ktoré dali Izraelu 30 dní na zlepšenie humanitárnej situácie v Pásme Gazy. Za ten čas môže podľa neho za súčasných podmienok zomrieť veľa ľudí.

Josep Borell,
Zobraziť galériu (5)
Josep Borell,  (Zdroj: SITA)

10:00 Veliteľ iránskych Revolučných gárd generál Hosejn Salámí vo štvrtok pohrozil Izraelu "bolestivou" odvetou, ak zaútočí na iránske ciele. "Ak urobíte chybu a zaútočíte na naše ciele, či už v regióne alebo v Iráne, znovu vás bolestivo zasiahneme," povedal Salámí na pohrebe zástupcu operačného veliteľa Revolučných gárd Abbása Nilforúšána, ktorý zahynul koncom septembra pri izraelskom útoku na južnom predmestí Bejrútu po boku vodcu hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha.

6:13 Izrael vo štvrtok podnikol letecké útoky na sýrske prístavné mesto Latakia, oznámili sýrske štátne média. V dôsledku útokov vypuklo niekoľko požiarov. Podľa sýrskeho pozorovacieho centra pre ľudské práva (SOHR) boli izraelské útoky cielené na sklady zbraní v Latakii. Sýrska tlačová agentúra SANA uviedla, že "požiare boli spôsobené izraelskou agresiou" v Latakii, bašte prezidenta Bašára Asada, ktorý je spojencom Iránom podporovanej libanonskej skupiny Hizballáh, ktorá je v eskalujúcom konflikte s Izraelom.

archívne video

Hizballáh v Libanone sleduje rovnakú extrémistickú a nebezpečnú ideológiu ako Hamas a strieľa na sväté miesta v Izraeli, uviedol Daniel Hagari (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Netanjahu v rozhovore pre francúzsky denník Le Figaro zverejnenom v stredu poznamenal, že podľa rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) z roku 2006 môže mať zbrane južne od rieky Lítání iba libanonská armáda."Avšak v tejto oblasti Hizballáh vykopal stovky tunelov a úkrytov, kde sme objavili množstvo najmodernejších ruských zbraní," povedal izraelský premiér.

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (5)
Benjamin Netanjahu  (Zdroj: SITA/AP Photo/Pamela Smith)

Denník The Washington Post citujúc izraelských predstaviteľov informoval, že pri izraelských útokoch v Libanone boli nájdené ruské a čínske protitankové zbrane.Izraelská armáda v noci na 1. októbra začala s pozemnými zásahmi voči cieľom libanonského militantného hnutia Hizballáh v pohraničnej oblasti južného Libanonu. Deklarovaným konečným cieľom izraelskej operácie je návrat evakuovaných obyvateľov severu Izraela do svojich domovov a vytlačenie Hizballáhu z blízkosti severnej hranice, ktorú má Izrael spoločnú s Libanonom, a likvidácia infraštruktúry využívanej Hizballáhom na útoky na sever Izraela.

"Nová občianska vojna v Libanone by bola tragédiou. Rozhodne nie je našim cieľom ju vyprovokovať. Izrael nemá v úmysle zasahovať do vnútorných záležitostí Libanonu," povedal Netanjahu pre Le Figaro a opätovne povedal, že jediným cieľom je umožniť izraelským občanom žijúcim na libanonskej hranici bezpečný návrat domov.Od začiatku izraelskej vojny v Pásme Gazy, ktorá vypukla po útoku militantov Hamasu na juh Izraela 7. októbra 2023, dochádza ku každodenným cezhraničným prestrelkám medzi izraelskou armádou a Hizballáhom.Podľa údajov libanonského ministerstva zdravotníctva od začiatku izraelských útokov v Libanone zahynulo najmenej 1373 ľudí. AFP však zdôrazňuje, že skutočný počet obetí je pravdepodobne vyšší.

Viac o téme: VojnaZbraneIzraelBenjamin NetanjahuHizballáh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu