Pondelok14. október 2024, meniny má Boris, zajtra Terézia, Tereza

Boje medzi Izraelom a Hizballáhom pokračujú: Po útoku dronu hlásia 60 zranených, zahynuli štyria vojaci

Ilustračné foto AKTUALIZOVANÉ Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Leo Correa)

JERUZALEM - Libanonské proiránske hnutie Hizballáh sa prihlásilo k zodpovednosti za dronový útok, ktorého terčom bola vojenská základňa pri izraelskom meste Binjamina. Podľa najnovšej bilancie si útok vyžiadal viac ako 60 zranených, informovala agentúra AFP.

12:33 Španielsky premiér Pedro Sánchez v pondelok vyzval ostatné členské krajiny EÚ, aby reagovali na žiadosť Španielska a Írska o pozastavenie dohody EÚ o voľnom obchode s Izraelom z dôvodu vojenských operácií izraelskej armády v Pásme Gazy a Libanone.

11:19 Európska únia odsudzuje všetky útoky na misie OSN, uviedol šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Reagoval tak na minulotýždňové bojové akcie izraelských síl, pri ktorých utrpeli zranenia príslušníci mierových síl OSN (UNIFIL) v Libanone."Takéto útoky na príslušníkov mierových síl OSN predstavujú závažné porušenie medzinárodného práva a sú absolútne neprijateľné. Tieto útoky sa musia okamžite zastaviť," uviedol Borrell vo vyhlásení v mene EÚ, ktoré bolo zverejnené v nedeľu večer.

10:56 Izraelské útoky na mierovú misiu OSN v Libanone (UNIFIL) sú neprijateľné a v rozpore s pravidlami OSN. Uviedol to v pondelok španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares."Je to v rozpore s tým, čo očakávame od každého členského štátu OSN, ktorá je v konečnom dôsledku organizáciou chrániacou svetový mier," povedal Albares novinárom pred schôdzkou ministrov zahraničných vecí krajín EÚ v Luxemburgu. Dodal, že stiahnutie misie môže nariadiť iba OSN.

9:54 Dronový útok libanonského hnutia Hizballáh na vojenskú základňu na severe Izraela označil náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi v pondelok za bolestivý. Pri útoku zahynuli štyria vojaci. "Sme vo vojne a útok na výcvikovú základňu na domácom fronte je ťažký a jeho výsledky sú bolestivé," povedal Halevi vojakom brigády Golani.

6:20 Švédsko chce, aby Európska únia oficiálne označila iránske Revolučné gardy za teroristickú organizáciu, uviedol v nedeľu švédsky premiér Ulf Kristersson. Požiadavka prichádza po viacerých útokoch na izraelské ciele v severskej krajine

6:11 Najmenej 20 ľudí prišlo o život pri izraelskom vzdušnom útoku na školu v strednej časti Pásma Gazy, ktorá slúži ako útočisko pre vysídlených Palestínčanov. S odvolaním sa na miestne nemocnice o tom v noci na pondelok informovala agentúra AP.V škole v tábore Nusajrát sa uchýlili stovky ľudí vyhnaných z domovov v rôznych častiach Pásma Gazy, uviedol predstaviteľ civilnej ochrany podľa agentúry AFP. Medzi obeťami sú podľa neho aj deti a ženy.

6:05 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu telefonoval s iránskym prezidentom Masúdom Pezeškijánom, ktorého vyzval, aby podporil deeskaláciu v Pásme Gazy a Libanone. Oznámil to Macronov úrad. Macron zdôraznil "povinnosť Iránu podporiť všeobecnú deeskaláciu a využiť v tomto smere svoj vplyv na destabilizujúcich aktérov, ktorí majú jeho podporu". Príslušníci Iránom podporovaného hnutia Hizballáh bojujú proti izraelským vojakom v Libanone.

Boje medzi Izraelom a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Manon Cruz, Pool via AP)

Hizballáh, ktorý je vo vojne s Izraelom, vo svojom vyhlásení uviedol, že jeho dronový útok bol reakciou na nálety izraelskej armády v južnom Libanone. Dodal, že do útoku na vojenský výcvikový tábor v Binjamine ležiacom južne od prístavného mesta Haifa vyslal letku útočných bezpilotných lietadiel.Izraelská televízia Kešet 12 informovala, že Hizballáh v nedeľu večer vyslal nad Izrael tri bezpilotné lietadlá. Dve boli odpálené spolu: jedno bolo následne zostrelené pri Haife, zatiaľ čo druhé zasiahlo skupinu ľudí pri Binjamine. Tretí dron zostrelili nad morom pri Haife.

archívne video

Hizballáh v Libanone sleduje rovnakú extrémistickú a nebezpečnú ideológiu ako Hamas a strieľa na sväté miesta v Izraeli, uviedol Daniel Hagari (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Hizballáh odpaľuje rakety a bezpilotné lietadlá smerom na Izrael už viac ako rok. Intenzita týchto útokov sa zvýšila od konca septembra, keď aj Izrael podnikol útoky na ciele Hizballáhu – vrátane koordinovaných výbuchov komunikačných zariadení a náletov na miesta, kde sa nachádzali vplyvní velitelia proiránskeho hnutia vrátane jeho dlhoročného vodcu Hasana Nasralláha. Pri tejto eskalácii dronových a raketových útokov sa Hizballáhu darí zasahovať aj ciele v izraelskom vnútrozemí, ďalej od severnej hranice Izraela, ktorú má spoločnú s Libanonom.AFP dodala, že izraelská protivzdušná obrana, vrátane mobilného systému Železná kupola (Kipat barzel), zachytila väčšinu rakiet a dronov vystrelených Hizballáhom, takže ojedinelé zásahy alebo padajúce úlomky si vyžiadali málo zranených.

Pri dronovom útoku Hizballáhu na základňu zahynuli štyria vojaci

Štyria izraelskí vojaci zahynuli a siedmi ďalší utrpeli vážne zranenia pri nedeľňajšom dronovom útoku libanonského militantného hnutia Hizballáh na vojenskú základňu južne od mesta Haifa. V noci na pondelok to oznámila izraelská armáda .Ide o najkrvavejší útok Hizballáhu, odkedy Irzael pred necelými dvoma týždňami spustil pozemné operácie proti tomuto Iránom podporovanému hnutiu v južnom Libanone.

Izraelské ostreľovanie dedín v okrese Nabatíja v Libanone.
Zobraziť galériu (3)
Izraelské ostreľovanie dedín v okrese Nabatíja v Libanone.  (Zdroj: TASR/AP/Hussein Malla)

Hizballáh sa predtým prihlásil k zodpovednosti za dronový útok, ktorého terčom bola v nedeľu vojenská základňa pri izraelskom meste Binjamina, a označil ho za odvetu za izraelské nálety. Podľa izraelských záchranárov pri útoku dronmi utrpelo zranenia 61 ľudí, napísala agentúra AP.Hizballáh odpaľuje rakety a bezpilotné lietadlá smerom na Izrael už viac ako rok. Intenzita týchto útokov sa zvýšila od konca septembra, keď aj Izrael podnikol útoky na ciele Hizballáhu – vrátane koordinovaných výbuchov komunikačných zariadení a náletov na miesta, kde sa nachádzali vplyvní velitelia hnutia vrátane jeho dlhoročného vodcu Hasana Nasralláha. Pri tejto eskalácii dronových a raketových útokov sa Hizballáhu darí zasahovať aj ciele v izraelskom vnútrozemí.

Viac o téme: VojnaBojeútok IzraelHizballáhBlízky východ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu