Štvrtok17. október 2024, meniny má Hedviga, zajtra Lukáš

Razia v slovenských nemocniciach: Protimonopolný úrad bral manažérom telefóny a počítače! Podozrenia z kartelu

Protimonopolný úrad
Protimonopolný úrad (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Protimonopolný úrad (PMÚ) minulý týždeň uskutočnil pre podozrenia z kartelu razie v niektorých regionálnych nemocniciach združených v Asociácii nemocníc Slovenska (ANS). Organizácia združuje 75 regionálnych, stredne veľkých a malých nemocníc. Manažérom nemocníc údajne brali telefóny a počítače.

Protimonopolný úrad inšpekciu potvrdil, no kontrolované subjekty nevymenoval. V ANS majú pritom zastúpenie najmä siete Penta Hospitals a Agel. Penta nekalé konanie odmietla, Agel postup PMÚ nekomentoval. Informuje o tom SME. Podľa zdrojov denníka PMÚ podozrieva nemocničné siete, že sa dohodli na cenách, výmene citlivých obchodných informácií a na spoločnom postupe pri rokovaniach so zdravotnými poisťovňami. Tie preplácajú zdravotníckym zariadeniam výkony financované z verejného zdravotného poistenia.

archívne video

Tlačová konferencia Protimonopolného úradu SR na tému Rozhodnutie rady PMÚ v prípade Agrofert (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Spoločnosť Penta Hospitals Slovensko zásadne odmieta akékoľvek podozrenia z kartelovej dohody s inými poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, s ktorými je naopak v priamom konkurenčnom vzťahu," uviedol hovorca Penta Hospitals Tomáš Kráľ. Skupina Penta na Slovensku kontroluje tiež jednu z troch zdravotných poisťovní."Činnosť PMÚ nebudeme v priebehu vyšetrovania komentovať," uviedla hovorkyňa slovenskej divízie Agel Eva Peterová.

Pokuta až do desať percent obratu

Úrad potvrdil, že vykonal neohlásené inšpekcie u podnikateľov v oblasti poskytovania ústavnej zdravotnej starostlivosti. Mená kontrolovaných subjektov ale PMÚ nezverejnil. Možná dohoda podľa úradu mohla znížiť či vylúčiť súťaž pri rokovaní so zdravotnými poisťovňami. Takýto postup PMÚ označil za závažný kartel, za ktorý by v prípade jeho preukázania hrozila vinníkom pokuta do desiatich percent ich ročného obratu. Úrad súčasne uviedol, že vykonanie inšpekcií u podnikateľov ešte neznamená, že tí porušili pravidlá hospodárskej súťaže.

PMÚ na kontrolu nemocníc nabádal napríklad šéf lekárskych odborov Peter Visolajský, ktorý uviedol, že kartelové dohody poškodzujú pacientov. Denník tiež pripomenul, že Penta vlani predala Agelu svoje zdravotnícke zariadenia na strednom Slovensku.

Viac o téme: Protimonopolný úradAsociáca nemocníc Slovenska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu