Pondelok14. október 2024, meniny má Boris, zajtra Terézia, Tereza

Hizballáh tvrdí, že vypálil raketovú salvu na severoizraelské mesto Safed

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

BEJRÚT - Libanonské militantné hnutie Hizballáh v pondelok oznámilo, že vypálilo salvu rakiet na mesto Safed (známe aj ako Cfat) na severe Izraela. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu medzičasom avizoval, že Izrael bude naďalej útočiť na ciele Hizballáhu vo všetkých častiach Libanonu. Informuje agentúra AFP.

Libanonské proiránske hnutie vo svojom vyhlásení uviedlo, že raketový útok podniklo na obranu Libanonu a v reakcii na izraelské útoky na libanonské mestá, obce a civilistov. Ako je známe, pozemná operácia izraelskej armády proti baštám Hizballáhu v južnom Libanone sa začala 23. septembra. Deklarovaným konečným cieľom je návrat evakuovaných obyvateľov severu Izraela do svojich domovov a vytlačenie Hizballáhu z blízkosti severnej hranice, ktorú má Izrael spoločnú s Libanonom.

Hizballáh podnikol dronový útok na vojenskú základňu

Hizballáh totiž svoje rakety a bezpilotné lietadlá smerom na sever Izraela odpaľuje prakticky denne už viac ako rok. Intenzita týchto útokov sa zvýšila od konca septembra, keď aj Izrael podnikol útoky na ciele Hizballáhu – vrátane koordinovaných výbuchov komunikačných zariadení a náletov na miesta, kde sa nachádzali vplyvní velitelia hnutia vrátane jeho dlhoročného vodcu Hasana Nasralláha. Pri tejto eskalácii dronových a raketových útokov sa Hizballáhu darí zasahovať aj ciele v izraelskom vnútrozemí.

Hizballáh tak v nedeľu podnikol dronový útok na vojenskú základňu južne od mesta Haifa v centrálnej časti Izraela. Pri tomto útoku zahynuli štyria 19-roční izraelskí vojaci a osem ďalších utrpelo zranenia. Podľa stanice CNN sa zranilo viac ako 60 ľudí, čím sa tento útok radí k najkrvavejším v Izraeli od minuloročného vpádu palestínskych teroristických kománd na juh krajiny. Netanjahu v pondelok prisľúbil, že v reakcii na útok na základňu pri Haife Izrael nemilosrdne zasiahne Hizballáh a odvetné akcie sa rozšíria aj na ciele v libanonskej metropole Bejrút. Eskalácia konfliktu medzi Izraelom a Hizballáhom si od 23. septembra vyžiadala už viac ako 1300 obetí na životoch, píše AFP.

Viac o téme: IzraelRaketyHizballáh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu