Utorok15. október 2024, meniny má Terézia, Tereza, zajtra Vladimíra

Netanjahu odmietol obvinenia zo zámerných útokov na mierové jednotky: Erdogan kritizuje OSN

Benjamin Netanjahu AKTUALIZOVANÉ
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/Ronen Zvulun/ Pool photo via AP)

TEL AVIV - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok odmietol obvinenia, podľa ktorých izraelská armáda zámerne útočí na dočasné mierové sily OSN v Libanone (UNIFIL). Označil ich za "absolútne falošné" a opätovne vyzval na stiahnutie jednotiek UNIFIL z bojových zón. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

Aktualizované 10:03 Katarský emir Tamím bin Hamad Ál Sání v utorok vyhlásil, že Izrael sa zámerne rozhodol rozšíriť svoju "agresiu", aby naplnil svoje vopred vypracované plány na Západnom brehu Jordánu a v Libanone. Informuje o tom správa z agentúry Reuters a webstránky katarského Poradného zhromaždenia.

9:37 Tisíce Kubáncov vedených komunistickým prezidentom Miguelom Díaz-Canelom a ďalšímí lídrami v pondelok v hlavnom meste Havana na masovej demonštrácii vyjadrili solidaritu s Palestínčanmi v Pásme Gazy.

Na zhromaždení sa podľa agentúry AFP zúčastnilo aj približne 250 palestínskych študentov medicíny. Demonštranti niesli veľký transparent s napísom "Nech žije slobodná Palestína". Prezident a ďalší komunistickí pohlavári mali mali na znaka solidarity kúfiju, tradičnú palestínsku čierno-bielu šatku.

8:04 Izrael si vypočuje názory Spojených štátov, no konečné rozhodnutia bude prijímať podľa vlastných národných záujmov. Uviedol to v utorok úrad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, informuje agentúra Reuters.

Izraelská armáda sa snaží zabrániť zraneniam príslušnákov UNIFIL

Netanjahu vyhlásil, že izraelská armáda vynakladá maximálne úsilie na to, aby zabránila zraneniam príslušníkov UNIFIL. "Najlepším spôsobom, ako zaistiť bezpečnosť príslušníkov UNIFIL je presun jednotiek UNIFIL na žiadosť Izraela a dočasný presun z rizikových oblastí," dodal.

archívne video

Hizballáh v Libanone sleduje rovnakú extrémistickú a nebezpečnú ideológiu ako Hamas a strieľa na sväté miesta v Izraeli, uviedol Daniel Hagari (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

"Zostávame. Sme na juhu Libanonu s mandátom bezpečnostnej rady (OSN). Je dôležité udržiavať tu medzinárodnú prítomnosť a zachovať na mieste vlajku OSN," uviedol hovorca UNIFIL Andrea Tenenti vo videu zverejnenom na sociálnej platforme X.

Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) v pondelok vyjadrila silné znepokojenie z ostreľovania niekoľkých pozícií UNIFIL na juhu Libanonu. Pätnásť členov rady jednomyseľne prijalo vyhlásenie, ktorým vyzýva všetky strany konfliktu, aby rešpektovali bezpečnosť príslušníkov a objektov mierovej misie OSN. Vyhlásenie však strany nemenovalo.

"Mierové jednotky OSN a objekty OSN nikdy nesmú byť cieľmi útokov," uviedla BR. Zopakovala tiež podporu mierovej misii a upozornila na jej dôležitosť pre udržanie stability v oblasti.

Pozície UNIFIL boli od začiatku izraelskej pozemnej operácie v Libanone 1. októbra ohrozené už 20-krát. Do tohto počtu patria aj prípady priameho zásahu paľbou a nedeľný incident, počas ktorého dva izraelské tanky prerazili bránu základne UNIFIL, dodáva OSN.

Erdogan kritizuje OSN pre izraelské útoky na dočasné mierové sily v Libanone

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok kritizoval Organizáciu Spojených národov za to, že nedokáže zabrániť Izraelu v ostreľovaní dočasných mierových síl OSN v Libanone (UNIFIL). Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Najmenej piati príslušníci UNIFIL počas posledných dní utrpeli zranenia v dôsledku bojov medzi Izraelom a libanonským hnutím Hizballáh. Turecký prezident vyčítal OSN aj to, že neuvalila sankcie na Izrael pre jeho vojny, ktoré vedie s libanonským Hizballáhom a taktiež palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy.

"Obraz OSN, ktorá nedokáže chrániť vlastný personál, je hanebný a znepokojujúci," uviedol Erdogan v televíznom prejave. "Úprimne, sami seba sa pýtame, na čo čaká Bezpečnostná rada OSN, aby zastavila Izrael," pokračoval turecký prezident.

"No chápete to? Izraelské tanky vniknú do zóny UNIFIL, zaútočia na vojakov mierových síl, dokonca niektorých z nich zrania, ale Bezpečnostná rada (BR OSN) sa rozhodne, že sa na všetky tieto zločiny bude len tak pozerať, to nazývame bezmocnosť," dodal.

OSN odsúdila izraelské útoky na mierové sily

OSN odsúdila izraelské útoky na mierové sily a generálny tajomník OSN uviedol, že môžu predstavovať vojnový zločin. Izraelskí vojaci podľa neho zámerne narušili areál mierových síl. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu vyzval Guterresa, aby presunul členov mierových jednotiek z nebezpečného územia a povedal, že Hizballáh ich využíva ako ľudské štíty.

UNIFIL obvinili izraelskú armádu zo zámerného ostreľovania ich pozícií. Úlohou UNIFIL je dozerať na libanonsko-izraelskú hranicu. Mandát tejto misie sa každoročne obnovuje. Pôsobí v nej viac ako 10 000 príslušníkov ozbrojených síl. Mierovú misiu zriadila BR OSN so zámerom dohliadať na stiahnutie izraelských vojsk z Libanonu a obnovenie mieru. Mala tiež pomôcť libanonskej vláde obnoviť svoju moc v oblasti.

Viac o téme: útokyOSNIzraelLibanonBenjamin NetanjahuRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu