Štvrtok17. október 2024, meniny má Hedviga, zajtra Lukáš

Filmové kategórie pri spätných dotáciách rozšíri o seriály pre deti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Medzi filmové projekty, ktorých tvorcovia môžu žiadať o takzvané spätné dotácie a preplatenie 33 percent oprávnených výdavkov, sa má zaradiť aj špecifická kategória seriálov pre deti. Ráta s tým novelizácia vyhlášky Ministerstva kultúry (MK) SR o filmovom projekte, ktorú rezort vo štvrtok oznámil prostredníctvom predbežnej informácie.

Nová kategória sa bude týkať viacdielnych hraných audiovizuálnych diel určených pre deti, ktoré budú mať najviac 26 častí a každá z nich najmenej 26 minút. Úprava tak rozširuje doterajšiu kategóriu hraných seriálov, pri ktorých musela mať každá časť minimálne 40 minút. "V posledných rokoch pozorujeme trend skracovania doby, počas ktorej sú deti ochotné venovať svoju pozornosť konkrétnemu obsahu. Dochádza tak i k skracovaniu samotných audiovizuálnych diel určených pre deti, a to najmä pri dielach určených pre televízne vysielanie," vysvetľuje návrh zmeny ministerstvo kultúry.

archívne video

Divadlo Alexandra Duchnoviča uvedie premiéru divadelnej hry Peniaze (Zdroj: TASR/Veronika Mihaliková)

Pripomienkové konanie k návrhu novely sa má začať v novembri.

Podporu audiovizuálnemu priemyslu a filmovým dielam, realizovaným na Slovensku, zaviedol v roku 2014 vtedajší minister kultúry SR Marek Maďarič. Podpora sa vypláca ako spätná dotácia vo výške 33 percent oprávnených výdavkov, ktorých minimálna výška je taxatívne určená pri jednotlivých typoch filmových projektov. V prípade viacdielnych hraných audiovizuálnych diel je minimálna výška stanovená na 300 000 eur. Súčasne však táto suma nesmie presiahnuť 50 percent celkového rozpočtu na realizáciu filmového projektu. Oprávnenými výdavkami sú výdavky na tovary a služby i odmeny a mzdy, ktoré priamo súvisia s realizáciou diela.

Viac o téme: DetiDotácieKultúraSeriály
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu