Pondelok7. október 2024, meniny má Eliška, Elisa, zajtra Brigita

Záhadné zmiznutie veliteľa: Irán pátra po šéfovi špeciálnych jednotiek

Kuds Ismáíl Ghaní
Kuds Ismáíl Ghaní (Zdroj: Profimedia)

TEHERÁN - Veliteľ iránskych špeciálnych jednotiek Kuds Ismáíl Ghaní sa neohlásil po nedávnych útokoch v libanonskej metropole Bejrút. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters s odvolaním na dvoch vysokopostavených iránskych bezpečnostných predstaviteľov.

Ghaní bol podľa jedného z predstaviteľov na južnom predmestí Bejrútu počas štvrtkového úderu, ktorého cieľom bol údajne vysokopostavený predstaviteľ hnutia Hizballáh Hášim Safí ad-Dín. Zdroj agentúry Reuters povedal, že Irán a Hizballáh odvtedy nevedia s Ghaním nadviazať kontakt. Dodal však, že Ghaní a Safí ad-Dín nemali naplánovanú schôdzku.

archívne video

Aké je spojenie medzi Hamasom a iránskym režimom? (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Druhý iránsky bezpečnostný predstaviteľ uviedol, že veliteľ jednotiek Kuds odcestoval do Libanonu po tom, ako pri izraelskom leteckom útoku v Bejrúte zahynul vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh. Potvrdil, že iránske úrady sa s Ghaním nevedia skontaktovať od úderu proti Safí ad-Dínovi. Hizballáh útok na svojho vysokopostaveného predstaviteľa, ktorý mal byť údajne nástupcom Nasralláha, zatiaľ nekomentoval.

Jednotky Kuds sú zodpovedné za zahraničné operácie iránskych Revolučných gárd a dohliadajú na väzby s militantnými hnutiami na Blízkom východe, ktoré sú spojencami Teheránu. Pri izraelskom útoku z 27. septembra zahynul okrem Nasralláha aj zástupca operačného veliteľa iránskych Revolučných gárd Abbás Nilforúšán, pripomína agentúra Reuters.

Viac o téme: útokyVeliteľIránLibanonBejrútKuds Ismáíl Ghaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu