Pondelok7. október 2024, meniny má Eliška, Elisa, zajtra Brigita

Už je to rok! Svet si spolu s Izraelom pripomína krvavý útok Hamasu

Ľudia navštevujú miesto hudobného festivalu Nova, kde boli stovky zabitých, unesených Hamasom a odvlečených do Gazy, pri príležitosti ročného výročia útoku AKTUALIZOVANÉ Zobraziť galériu (4)
Ľudia navštevujú miesto hudobného festivalu Nova, kde boli stovky zabitých, unesených Hamasom a odvlečených do Gazy, pri príležitosti ročného výročia útoku (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Shalit)

TEL AVIV - V Izraeli aj inde vo svete sa dnes budú konať akcie pripomínajúce rok od vlaňajšieho teroristického útoku palestínskeho hnutia Hamas, ktorý odštartoval vojnu v Pásme Gazy. V Izraeli sa na upomienku najhoršej tragédie v 76-ročnej histórii krajiny bude konať niekoľko obradov. Vo svete sú ale oznámené aj akcie na pripomienku palestínskych obetí vojny.

V Izraeli sa najprv uskutoční verejný ceremoniál v centrálnom parku v Tel Avive organizovaný pozostalými rodinami, ktoré prišli o svojich blízkych. Plánuje sa zamerať na zlyhanie, ale aj hrdinstvo, ktoré sa toho dňa prejavilo.

archívne video

Izrael rozpútal najrozsiahlejší útok proti Hamasu: Plná paľba na sieť tunelov (Zdroj: FB/Israel Defence Forces)

Druhý je vopred nahraný televízny prenos organizovaný vládou. Je veľmi starostlivo naplánovaný, aby sa vyhol nečakaným udalostiam a zabezpečil, že sa zameria na dôležité témy, ako spomienky, statočnosť a nádej, napísala agentúra Reuters.

Ľudia navštevujú miesto hudobného festivalu Nova, kde boli stovky zabitých, unesených Hamasom a odvlečených do Gazy, pri príležitosti ročného výročia útoku
Zobraziť galériu (4)
Ľudia navštevujú miesto hudobného festivalu Nova, kde boli stovky zabitých, unesených Hamasom a odvlečených do Gazy, pri príležitosti ročného výročia útoku  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Shalit)

Výročie útoku si pripomenú aj inde vo svete. Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier sa dnes zúčastní na pietnom akte Židovskej obce a kancelár Olaf Scholz uctí obete útoku na pietnom podujatí v Hamburgu. Pietne akcie sa konajú aj v ďalších nemeckých mestách vrátane Mníchova či Stuttgartu.

Ľudia čítajú mená obetí útoku Hamasu pri príležitosti prvého výročia útoku pri Brandenburskej bráne v nemeckom Berlíne v pondelok 7. októbra 2024.
Zobraziť galériu (4)
Ľudia čítajú mená obetí útoku Hamasu pri príležitosti prvého výročia útoku pri Brandenburskej bráne v nemeckom Berlíne v pondelok 7. októbra 2024.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Na podujatí pripomínajúcom obete útoku hnutia Hamas má v Miami na Floride prehovoriť republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump. V USA sa však uskutočnia aj opačné akcie. Vo Washingtone sa má dnes pri Bielom dome konať pripomienka palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy. V New Yorku je na dnešný deň ohlásená propalestínska demonštrácia.

Ľudia čítajú mená obetí útoku Hamasu pri príležitosti prvého výročia útoku pri Brandenburskej bráne v nemeckom Berlíne v pondelok 7. októbra 2024.
Zobraziť galériu (4)
Ľudia čítajú mená obetí útoku Hamasu pri príležitosti prvého výročia útoku pri Brandenburskej bráne v nemeckom Berlíne v pondelok 7. októbra 2024.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Ozbrojenci Hamasu a jeho spojencov pri presne pred rokom pri bezprecedentnom teroristickom útoku v izraelskom pohraničí pozabíjali vyše 1200 ľudí, a ďalších 251 odvliekli do Pásma Gazy ako rukojemníkov. V Gaze stále zostáva takmer 100 izraelských rukojemníkov, pričom sa predpokladá, že nažive ich je menej ako 70.

Izraelská odveta v Pásme Gazy si doteraz vyžiadala podľa bilancie palestínskeho ministerstva zdravotníctva v Gaze ovládaného Hamásom životy takmer 42-tisíc Palestínčanov, viac ako polovicu tvoria ženy a deti. Izraelská armáda uvádza, že medzi obeťami je najmenej 17-tisíc ozbrojencov Hamasu.

Blanár na výročie útoku Hamasu na Izrael vyzdvihol potrebu dvojštátneho riešenia

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár v súvislosti s prvým výročím útoku palestínskych militantov Hamasu na Izrael uviedol, že už dávno nastal čas, aby medzinárodné spoločenstvo vyvinulo ešte väčší tlak v záujme dosiahnutia dvojštátneho usporiadania v tomto konflikte. V pondelok o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Podľa Blanára dvojštátne usporiadanie "ako jediné a spravodlivé riešenie môže stabilizovať vzťahy medzi Izraelom a Palestínou". "Tlak na humanitárne prímerie bude rásť," dodal šéf slovenskej diplomacie s tým, že SR s obavami hľadí na stabilitu v tomto regióne.

Palestínske radikálne hnutie Hamas 7. októbra 2023 zaútočilo na juh Izraela, pričom pri tomto útoku zahynulo viac než 1200 ľudí. Militanti tiež zajali vyše 250 rukojemníkov, z ktorých sa 97 ešte stále nachádza v Pásme Gazy. SR tento čin Hamasu ostro odsúdila, uvádza sa vo vyhlásení MZVEZ.

"Odvtedy sme svedkami ničivej vojny v Gaze s desiatkami tisíc obetí a obrovským utrpením civilistov, humanitárnej krízy a porušovania medzinárodného humanitárneho práva. Apelujem na návrat k medzinárodnej diplomacii a zastavenie bojov. Mierové úsilie musí dostať šancu," uviedol Blanár s tým, že konflikt sa rozšíril aj na územie Libanonu a môže eskalovať. V súvislosti so zhoršujúcou sa bezpečnostnou situáciou SR počas víkendu evakuovala z Libanonu 34 slovenských občanov.

Viac o téme: Teroristický útokIzraelPalestínaHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu