Pondelok7. október 2024, meniny má Eliška, Elisa, zajtra Brigita

Prezidenti Filipín a Južnej Kórey povýšili spoluprácu na strategické partnerstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jan Zemiar)

MANILA - Juhokórejský prezident Jun Sok-jol a filipínsky prezident Ferdinand Marcos sa v pondelok dohodli na posilnení obrannej spolupráce na úroveň strategického partnerstva. Informuje o tom správa z agentúry Reuters a filipínskeho denníka The Philippine Star.

Prezidenti rokovali v Manile okrem iného o rastúcom napätí v Juhočínskom mori a na Kórejskom polostrove. Spoločne podpísali aj dohodu o vzájomnej spolupráci pobrežných stráží a tiež v oblasti jadrovej energie.

archívne video

Veľmi sa teším, že sa rozvíja spolupráca medzi Azerbajdžanom a Slovenskom, tvrdí Denisa Saková (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Prezident Marcos a ja sme otvorili novú kapitolu nášho partnerstva povýšením nášho vzťahu na strategické partnerstvo," povedal prezident Jun Sok-jol. Južná Kórea sa bude podieľať aj na modernizácii filipínskej armády v hodnote niekoľkých miliárd dolárov. Filipínska armáda plánuje nakúpiť ponorky, raketové systémy či bojové lietadlá.

V minulosti už Južná Kórea predala filipínskej armáde ľahké bojové lietadlá FA-50, korvety a fregaty. Cieľom Južnej Kórey je stať sa do roku 2027 štvrtým najväčším vývozcom zbraní na svete.

Prezident Jun Sok-jol sa po návšteve Filipín presunie do Singapuru a následne do Laosu, kde sa zúčastní na regionálnom summite Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) a niekoľkých ďalších ázijských krajín.

Viac o téme: SpoluprácaFilipínyJužná KóreaStrategické partnerstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu