Pondelok7. október 2024, meniny má Eliška, Elisa, zajtra Brigita

Možnosť poskytovať dotácie v pôsobnosti rezortu kultúry by sa mohla rozšíriť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Dotácie zo štátneho rozpočtu by sa mohli poskytovať aj na podporu a rozvoj vzťahu k nehmotnému kultúrnemu dedičstvu. Navrhuje to skupina poslancov parlamentu za koaličnú SNS. Zmenu chcú presadiť novelou zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry (MK) SR, ktorú predložili do Národnej rady (NR) SR.

"Novela dopĺňa nový účel, na ktorý môže ministerstvo poskytnúť dotáciu zo štátneho rozpočtu. Dotáciu bude možné poskytnúť na podporu a rozvoj vzťahu k nehmotnému kultúrnemu dedičstvu. Môže ísť napríklad o dotácie na podporu vzťahu k štátnemu jazyku, tradičnej ľudovej kultúre alebo ľudovým tradíciám," ozrejmili predkladatelia.

archívne video

Jubilejná výstava k 100. výročiu prvej verejnej knižnice v meste Košice (Zdroj: TASR/František Iván)

Novelou plánujú presadiť aj ďalšie zmeny. Chcú napríklad, aby sa dotácie na účel sprístupňovania kultúrnych hodnôt žiakom a pedagogickým zamestnancom základných a stredných škôl mohli poskytovať aj iným spôsobom než cez kultúrne poukazy. Navrhujú i skrátenie minimálnej lehoty na odstránenie nedostatkov žiadostí o dotáciu.

Úprava sa má dotknúť tiež procesu posudzovania a vyhodnocovania žiadostí o poskytnutie dotácie na vybrané účely. Poslanci za SNS navrhujú upraviť okruh účelov poskytnutia dotácií, pri ktorých to môže realizovať rezort, ak si to určí vo výzve.

Viac o téme: DotácieNárodná rada SRMinisterstvo kultúry SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu