Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Šokujúce zábery z letu British Airway: VIDEO Vystrašení pasažieri spozorovali za oknami iránske rakety

Cez okno v kokpite bolo vidieť iránske rakety. Dráma v oblakoch Zobraziť galériu (2)
Cez okno v kokpite bolo vidieť iránske rakety. (Zdroj: X)

TEHERÁN - Alarmujúce zábery z kokpitu letu British Airways nad Blízkym východom zachytili rakety vypustené Iránom, ktoré leteli v blízkosti — čo naznačuje, že Irán nezabezpečil, aby boli vzdušné cesty voľné od medzinárodných civilných letov, predtým než zaplnil oblohu stovkami striel.

Klip natočil pilot letu British Airways smerujúceho do Dubaja v utorok večer a jasne ukazuje salvu nedávno odpálených balistických rakiet stúpajúcich do nočnej oblohy smerom k Izraelu.

Všetky rakety bezpečne minuli lietadlo, no zábery ukázali, ako blízko bol Irán k okamžitému vyvolaniu medzinárodného incidentu tým, že odpálil rakety bez toho, aby sa najprv uistil, že je voľná od civilnej leteckej dopravy z celého sveta.

Letecké spoločnosti sa snažili odkloniť svoje lety z oblohy nad Blízkym východom, keď iránske rakety začali lietať bez varovania okolo 19:30 miestneho času.

Sledovače letov z regiónu čoskoro ukázali obrovskú prázdnu oblasť vo vzdušnom priestore medzi Iránom a Izraelom, ktorá pretrvávala aj niekoľko hodín po skončení raketovej paľby — lietadlá leteli na sever a juh od celého Blízkeho východu, aby sa vyhli možnosti budúceho raketového ostreľovania.

Niektoré letecké spoločnosti dokonca úplne pozastavili lety do Izraela a Iránu, keďže v regióne môže prepuknúť totálna vojna.

Na zábere vidieť medzeru vo vzdušnom priestore  nad Blízkym východom.
Zobraziť galériu (2)
Na zábere vidieť medzeru vo vzdušnom priestore nad Blízkym východom.  (Zdroj: FlightRadar24)

Skupina Lufthansa, ktorá prevádzkuje Austrian Airlines, Brussels Airlines, Eurowings a Swiss Air, pozastavila všetky lety do Bejrútu do 30. novembra, lety do Tel Avivu do 31. októbra a lety do Teheránu do 14. októbra. KLM z Holandska pozastavila lety do Tel Avivu do konca roka.

K týmto zrušeniam dochádza po tom, čo Európska komisia a Agentúra pre bezpečnosť letectva Európskej únie – ktorá reguluje leteckú bezpečnosť pre Európu – v sobotu odporučili leteckým spoločnostiam, aby sa vyhli vzdušnému priestoru medzi Libanonom a Izraelom, s odvolaním sa na „celkové zintenzívnenie leteckých útokov a zhoršenie bezpečnostnej situácie.

Viac o téme: Dopravné lietadloRaketyIránIzraelBritish Airways
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu