Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

S Mount Everestom sa deje niečo zvláštne, tvrdia vedci: Je o takmer 50 metrov vyšší, ako čakali! Toto je dôvod

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HIMALÁJE – Podľa GPS meraní sa najvyššia hora na svete, Mount Everest, každým rokom zvyšuje asi o dva milimetre. Nová štúdia naznačuje, že za tento rast môžu rieky v Himalájach, ktoré sa zlúčili a vyhĺbili obrovské množstvo skál. Vedci teraz študujú sedimenty v okolitej kotline, aby pochopili viac o tejto oblasti.

Mount Everest je s výškou 8 848 metrov najvyššou horou na svete, no podľa čínskych vedcov z University of Geosciences v Pekingu, ktorí práve publikovali štúdiu v časopise Nature Geoscience o tomto anomálnom raste hory, neustále rastie a každým rokom sa zvyšuje. Vedci to pripisujú zlúčeniu dvoch blízkych riečnych systémov. Pred 89 000 rokmi sa vodné systémy rieky Kosi a rieky Arun spojili, po čom Everest rástol o 0,2 až 0,5 milimetra ročne, no teraz narástol o 15 až 50 metrov. Vedec Jin-Geo Dai, jeden z hlavných autorov štúdie, vysvetľuje rast Everestu zdvihnutím pevninskej hmoty na zemskej kôre.

S Mount Everestom sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

„Je to trochu ako zhodiť náklad z lode,“ povedal pre BBC spoluautor štúdie Adam Smith z University College London (UCL). „Loď sa stáva ľahšou, a tak sa vznáša o niečo vyššie. Podobne, keď sa kôra stáva ľahšou, sa môže hora vznášať o niečo vyššie,“ dodal. Zemská kôra, vonkajší obal našej planéty, v skutočnosti pláva na plášťovej vrstve horúcej, polotekutej horniny. V tomto prípade mal sútok riek za následok zrýchlenú eróziu, ktorá odniesla obrovské množstvo hornín a pôdy, čo viedlo k zníženiu hmotnosti oblasti okolo Everestu.

„Keď sa zo zemskej kôry odstráni ťažký náklad, ako je ľad alebo erodovaný kameň, zem pod ním sa zdvihne,“ vysvetľuje Dai. Keď sa rieka Arun spojila s ďalšou neďalekou riekou, nový tok vyryl hlboký kaňon Arun. „Čím viac sa riečne systémy zarezávajú, strata riečneho materiálu spôsobuje, že hora stúpa,“ dodáva Dai. Smith napokon poukázal na to, že osemtisícové vrcholy susediace s Everestom, Makalu a Lhotse sa tiež v dôsledku týchto zmien dvíhajú.

Viac o téme: ŠtúdiaRiekyMount EverestHimaláje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu