Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Európu čaká mimoriadne nepríjemné počasie: Z Arktídy bude prúdiť ľadový vietor, Slovensko zasiahne silný lejak

(Zdroj: Getty Images)

RÍM/BRATISLAVA – Zhoršujúce sa atmosferické podmienky a aktuálne predpovede naznačujú, že mesiac október budú sprevádzať veľké výkyvy teplôt, silný dážď, prudké búrky, ale aj silný vietor. Talianski meteorológovia upozornili aj na riziko záplav, a severné regióny Talianska zrejme čakajú aj prvé snehové zrážky.

Prvé októbrové týždne tak nielen Taliansko, ale aj celú Európu čaká silný dážď, miestami prudké búrky a silný vietor, informuje meteogiornale.it. Najviac ohrozenými oblasťami sú práve tie pobrežné a horské, a v severných regiónoch Talianska sa pripravujú aj na ďalšie riziko záplav. Výnimkou údajne tentokrát nebude ani juh Talianska, ktorý obvykle náhlym výkyvom počasia odoláva.

Predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka k výsledkom biomonitoringu (Zdroj: TASR/František Iván)

Tlaková níž a ľadový vietor z Arktídy sužuje Talianov už prvé októbrové dni, no pocit chladu nezmizne ani v nasledujúcich týždňoch. Vlna zlého počasia zasahuje aj strednú a západnú Európu a prudké ochladenie môžeme cítiť aj na našom území. Odborníci za prudkými zmenami vidia opäť klimatické zmeny a mnohé štúdie tvrdia, že frekvencia a intenzita extrémnych prejavov počasia bude v budúcnosti čoraz častejšia.

A hoci nočné mrazy na teraz vymizli, na území Slovenska prevládajú výdatné dažde, ktoré ešte pár dní potrvajú. Oblačnosť postupne prechádza Slovenskom od západu na východ a denné teploty dnes dosahujú maximálne +9 až +14 stupňov Celzia. Daždivé počasie bude prevládať aj v nasledujúcich dňoch a od piatka sa na hrebeňov Tatier môže objaviť aj prvý sneh, informuje imeteo.sk. Podľa aktuálnych predpovedí by rovnaký charakter počasia mal vydržať až do nedele.

Viac o téme: JeseňPočasieDážďSlovenskoTalianskoEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu