Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Ministerstvo obrany má zabezpečiť evakuáciu Slovákov z Libanonu

Príchod predstaviteľov vlády na rokovanie
Príchod predstaviteľov vlády na rokovanie (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany (MO) SR má zabezpečiť evakuáciu Slovákov z Libanonu. Dôvodom je bezpečnostná situácia v regióne Blízkeho východu, ktorá je čoraz viac nepredvídateľná. Zámer schválila vláda na stredajšom rokovaní. Zároveň odsúhlasila, že na pomoc pri evakuácii vyšle do 30 vojakov.

"Strety medzi izraelskou armádou a hnutím Hizballáh a plány zo strany Izraelu, v ktorých je zahrnutá obmedzená operácia v Libanone, predstavujú zvýšené riziko ohrozenia bezpečnosti občanov SR žijúcich v Libanone," priblížil rezort. Plánuje nasadiť jedno dopravné lietadlo C27J Spartan, ktoré má kapacitu 45 osôb.

archívne video

Hizballáh v Libanone sleduje rovnakú extrémistickú a nebezpečnú ideológiu ako Hamas a strieľa na sväté miesta v Izraeli, uviedol Daniel Hagari (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Evakuácia bude prebiehať v dvoch fázach. "V prvej fáze budú občania SR evakuovaní na Cyprus potrebným množstvom letov. V druhej fáze budú občania SR dopravení na územie SR," vysvetlilo MO. Zároveň ráta s tým, že pri oboch navrhovaných možnostiach evakuácie poskytne v prípade potreby aj voľné kapacity pre evakuáciu občanov iných krajín. "V rámci realizovaného letu bude dopravená aj humanitárna pomoc," dodalo ministerstvo.

Viac o téme: VládaEvakuáciaSlováciLibanon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu