Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Britský expremiér PORUŠIL protokol: Odhalil PRÍČINU ÚMRTIA kráľovnej Alžbety II.!

Britská kráľovná Alžbeta II. počas mimoriadneho televízneho prejavu k občanom Veľkej Británie a Spoločenstva národov (Commonwealth) Zobraziť galériu (2)
Britská kráľovná Alžbeta II. počas mimoriadneho televízneho prejavu k občanom Veľkej Británie a Spoločenstva národov (Commonwealth) (Zdroj: TASR/Buckingham Palace via AP)

LONDÝN - Bývalý britský premiér Boris Johnson porušil protokol a zvyklosti, keď sa vo svojich memoároch rozpísal o zdravotnom stave kráľovnej Alžbety II. Uviedol to v utorok server stanice CNN. Podľa Johnsona kráľovná pred smrťou trpela rakovinou kostí. Buckinghamský palác informáciu nekomentoval.

Galéria: Kráľovná Alžbeta II. a princ Phillip

„Vedel som zhruba rok či o niečo dlhšie, že mala nejakú formu rakoviny kostí, a jej doktori sa obávali, že by sa kedykoľvek jej stav mohol prudko zhoršiť,“ uviedol Johnson vo svojej memoárovej knihe. V nej okrem iného opisuje aj posledné osobné stretnutie s kráľovnou, ktorej myseľ bola podľa Johnsona „nedotknutá chorobou“.

Johnson je vôbec prvým vysokým vládnym činiteľom, ktorý sa vyjadril k možným príčinám smrti kráľovnej Alžbety II. Tá zomrela dva dni po tom, čo Johnson rezignoval na premiérsky post, ktorý zastával od roku 2019.

Johnsonova kniha vyjde 10. októbra, niektoré úryvky však zverejňuje v predstihu bulvárny denník Daily Mail. Zverejnené úryvky Buckinghamský palác, ako je zvykom, nekomentoval. Kráľovná na sklonku svojho života udržiavala maximálne súkromie nad svojím zdravotným stavom. To rešpektovali aj jej spolupracovníci.

Boris Johnson
Zobraziť galériu (2)
Boris Johnson  (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Viac o téme: Kráľovná Alžbeta II.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu