Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

MIMORIADNY ONLINE Krvilačná pomsta? Ruskí vojaci zastrelili 16 ukrajinských zajatcov, tvrdí Kyjev

Ľudia reagujú počas celonárodnej minúty ticha na pamiatku padlých vojakov, ktorí bránili svoju vlasť vo vojne s Ruskom, v Deň obrancov pri improvizovanom vojnovom pamätníku na Námestí nezávislosti v Kyjeve v utorok 1. októbra 2024.
Ľudia reagujú počas celonárodnej minúty ticha na pamiatku padlých vojakov, ktorí bránili svoju vlasť vo vojne s Ruskom, v Deň obrancov pri improvizovanom vojnovom pamätníku na Námestí nezávislosti v Kyjeve v utorok 1. októbra 2024. (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV, MOSKVA - Generálna prokuratúra Ukrajiny tvrdí, že ruská armáda zastrelila 16 ukrajinských vojakov, ktorí sa vzdali pri meste Pokrovsk ležiacom v Doneckej oblasti. Na svojom oficiálnom telegramovom kanáli v utorok uviedla, že začala vyšetrovanie pre podozrenie z porušenia zákonov a zvyklostí vedenia vojny v kombinácii s úkladnou vraždou. Informovalo o tom ruskojazyčné vysielanie BBC. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Ukrajina oslavovala Deň obrancov a ochrancov Ukrajiny.

Ukrajina oslavovala Deň obrancov a ochrancov Ukrajiny. (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

8:34 Flotila čínskej pobrežnej stráže vstúpila po prvýkrát do Severného ľadového oceánu v rámci spoločných vojenských manévrov s Ruskom, uviedli v stredu štátne médiá. Informuje agentúra Reuters.

8:33 Rusko v stredu odskúša svoje systémy varovania obyvateľstva pred núdzovými situáciami. Podobné skúšky bývajú dvakrát ročne a ich súčasťou bude spustenie poplachových sirén a prerušenie rozhlasového a televízneho vysielania. Informuje o tom agentúra Reuters.

6:26 Ukrajina zvyšuje obrannú výrobu, úspešne testuje balistickú raketu, hovorí Zelenskyj. „Len v prvej polovici tohto roka Ukrajina vyrobila 25-krát viac delostreleckej a mínometnej munície ako za celý rok 2022,“ dodáva. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

Rusi zrejme postrieľali vlastných vojakov

Video zachytávajúce tento čin sa podľa prokuratúry objavilo 1. októbra na účtoch platformy Telegram. Údajne k nemu došlo pri obciach Nikolajevka a Suchoj Jar v Pokrovskom okrese. Niektoré ukrajinské médiá video zverejnili.

Na čiernobielych záberoch, ktoré boli nasnímané z dronu nachádzajúceho sa pomerne vysoko nad zemou, vidno siluety ľudí, vychádzajúcich v zástupe z lesa. "Po tom, ako sa zoradili, na nich okupanti úmyselne spustili paľbu. Zranených, ktorí ešte javili známky života, z bezprostrednej blízkosti zabili automatickou zbraňou," konštatuje ukrajinská generálna prokuratúra.

Ak sa tento masaker potvrdí, podľa generálneho prokurátora Andrija Kostina pôjde o najhorší prípad zabitia ukrajinských vojnových zajatcov na fronte. "Je to ďalší dôkaz, že zabíjanie a mučenie väzňov nie je náhoda, ale zámerná politika ruského vojenského a politického vedenia," uviedol Kostin v stanovisku na sieti X.

Prisľúbil tiež, páchatelia týchto zločinov — od vojakov, ktorí ich vykonali, až po tých, ktorí vydali zločinné rozkazy a formujú ruskú doktrínu násilia a zastrašovania — budú identifikovaní a postavení pred spravodlivosť. Ruské ministerstvo obrany vyjadrenia Generálnej prokuratúry Ukrajiny nekomentovalo, poznamenala BBC.

Viac o téme: VojnaBojeRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu