Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Sheinbaumová zložila prísahu: Stala sa prvou prezidentkou Mexika

Claudia Sheinbaumová Zobraziť galériu (2)
Claudia Sheinbaumová (Zdroj: SITA/AP Photo/Eduardo Verdugo)

MEXIKO - Nová mexická prezidentka Claudia Sheinbaumová zložila v utorok v dolnej komore mexického Kongresu slávnostnú prísahu. Stala sa tak prvou ženou na poste prezidenta v Mexiku. Informujú agentúry Reuters a AFP.

Sheinbaumová v prezidentskej funkcii nahradila svojho blízkeho spojenca Andrésa Manuela Lópeza Obradora. Nová prezidentka sľubuje, že zachová rozšírenú sieť sociálneho zabezpečenia a ďalšie opatrenia, ktoré zaviedol jej predchodca, píše AP. Prisľúbila, že sa bude držať kontroverznej Obradorovej stratégie "objatie, nie náboje", ktorá spočíva v tom, že sociálna politika sa bude využívať na boj s kriminalitou v jej počiatkoch.

archívne video

Mexické mesto San Antonio - od zlatých baní k turizmu (Zdroj: Profimedia)

Šesťdesiatdvaročná bývalá vedkyňa a starostka hlavného mesta prevzala krajinu, ktorá trpí vysokou mierou násilia a stagnujúcou ekonomikou. Sheinbaumová podľa AFP pri viacerých príležitostiach povedala, že v Mexiku, krajine s tradíciou rodovej diskriminácie a násilia, kde je každý deň zavraždených približne desať žien alebo dievčat, často dochádza k únosom a jej veľkú časť kontrolujú drogové kartely, "nastal čas pre ženy a transformáciu".

Claudia Sheinbaumová
Zobraziť galériu (2)
Claudia Sheinbaumová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Eduardo Verdugo)

Sheinbaumová z vládnuceho ľavicového Hnutia národnej obrody (MORENA) získala v júnových prezidentských voľbách 59,75 percenta hlasov. Opozičná kandidátka Xóchitl Gálvezová skončila na druhom mieste so ziskom 27,45 percenta hlasov.

Na inaugurácii prezidentky chýbal španielsky kráľ Filip VI., ktorého Sheinbaumová odmietla pozvať a obvinila ho, že neuznáva škody spôsobené kolonizáciou. Španielsko v reakcii oznámilo, že napriek silným ekonomickým a historickým väzbám s Mexikom bude inauguráciu bojkotovať.

Viac o téme: PrezidentkaMexikoClaudia Sheinbaumová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu