Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Tajfún Krathon by mal na pobrežie Taiwanu doraziť vo štvrtok

Vlny narážajú na pobrežie, keď sa tajfún Krathon blíži k Taiwanu v okrese Yilan na východnom pobreží Taiwanu v utorok 1. októbra 2024.
Vlny narážajú na pobrežie, keď sa tajfún Krathon blíži k Taiwanu v okrese Yilan na východnom pobreží Taiwanu v utorok 1. októbra 2024. (Zdroj: SITA/AP Photo/Chiang Ying-ying)

KCHAO-SIUNG - Na Taiwane v stredu uzavreli školy a finančné trhy pre tajfún Krathon, ktorý na juh a východ ostrova priniesol prívalové dažde a silný vietor. Z exponovaných oblastí evakuovali vyše 10 000 ľudí, informuje agentúra AFP.

V stredu boli zrušené všetky vnútroštátne a približne 250 medzinárodných letov, nefunguje ani trajektová preprava. V stredu z celého Taiwanu hlásili v súvislosti s príchodom tajfúnu 46 zranení, jedna osoba je po páde do mora nezvestná.

archívne video

Nové startupy a spoločnosti budú môcť využívať technológie, ktoré ku nám budú prúdiť aj práve z Taiwanu (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík)

Tajfún Krathon s priemernou rýchlosťou vetra 173 kilometrov za hodinu a v nárazoch do 209 kilometrov za hodinu, sa o 10.00 h. miestneho času (4.00 h. SELČ) nachádzal asi 140 kilometrov juhozápadne od mesta Kchao-siung, informovala taiwanská meteorologická služba.

Očakáva sa, že tajfún, ktorého silu podľa taiwanského systému znížili zo silného na stredný, dorazí do mesta Kchao-siung alebo Tchaj-nan vo štvrtok ráno, čo je o deň neskôr, ako sa pôvodne predpokladalo. Meteorologická služba to vysvetľuje mimoriadne pomalým pohybom tajfúnu. Prognózuje tiež, že nad ostrovom veľmi rýchlo stratí na sile.

Viac o téme: TaiwanTajfún Krathon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu