Utorok1. október 2024, meniny má Arnold, zajtra Levoslav

FOTO Strašidelný tvor vydesil rybárov aj ľudí: Sprevádza ho hrôzostrašný mýtus! A keď uvidíte jeho tvár...

(Zdroj: Facebook/Fishing Australia TV)

MELVILLOV OSTROV – Hlava ako kôň, oči veľkosti tanierov, dlhé ploché telo – to je tvor z veľkých hlbín mora, ktorého minulý týždeň počas exkurzie neďaleko Melvillovho ostrova ulovili dvaja austrálski rybári. Hrôzostrašným záberom sa pochválili na sociálnej sieti.

Príspevok vyvolal množstvo reakcií a u niektorých aj nepohodlie až strach. Zriedka viditeľnou rybou na zábere je ryba z čeľade Regalecidae, inak známa v japonskej legende ako predzvesť zemetrasení, keď sa objaví v plytkých vodách. Tamojší obyvatelia ju preto tiež nazývajú „rybou súdneho dňa“. Jej vzácnosť a vzhľad nakoniec viedli k legendám o morských príšerách, keďže vyzerá ako mytologický morský had.

 

Ok Fishing Gurus…name this crazy creature! Our skipper Curtis Peterson from Tiwi Islands Adventures has caught some...

Posted by Fishing Australia TV on Friday, September 20, 2024

Fotografia úlovku zverejnená na facebookovej stránke Fishing Australia TV rýchlo získala tisíce komentárov a zdieľaní. Nezvyčajne vyzerajúci tvor, ktorý pláva v hĺbkach až tisíc metrov, je skutočne vzácnym úlovkom. „Je to prvýkrát, čo počujem, že sa niekomu podarilo chytiť takýto druh ryby, väčšinu z nich nakoniec more vyplaví na breh, keď sú už mŕtve,“ napísal miestny publicista z austrálskeho portálu Herald Sun Alex Julius.

Ryba môže dorásť až do neuveriteľných 17 metrov, vyznačuje sa dlhým striebristým telom a jej strašidelný vzhľad ešte zvýrazňujú veľké oči a červené ostne. Pre vedcov je mimoriadne zaujímavá, najmä preto, že sa s ňou stretávajú veľmi zriedkavo a keď sa objaví v plytkých vodách, je pravdepodobne chorá, vysvetľujú. Nebolo však preukázané žiadne vedecké spojenie so zemetraseniami.

Viac o téme: RybaRybáriMýtus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu