Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Izrael útočil na školu v Pásme Gazy: Zomrelo deväť ľudí! Tvrdil, že tam bol Hamas

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Baz Ratner)

GAZA, TEL AVIV - Pri izraelskom údere na školu v centrálnej časti Pásma Gazy zomrelo deväť ľudí a ďalších 20 bolo zranených. Oznámila to dnes palestínska agentúra WAFA s tým, že v škole sa ukrývali ľudia vyhnaní bojmi z domovov. Izraelská armáda uviedla, že na školu zaútočila, pretože ju využívalo teroristické hnutie Hamas, píše server The Times of Izrael.

Izraelská armáda tvrdí, že prijíma opatrenia, aby obmedzila počet zabitých civilistov. Zo zahraničia však čelí kritike kvôli vysokému počtu civilných obetí v bojoch v Pásme Gazy.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Palestínske úrady, ktoré kontrolujú Hamas, tvrdia, že počas skoro jedného roka dlhej izraelskej ofenzívy v pásme zomrelo celkovo 41 638 Palestínčanov, vrátane radu žien a detí, a vyše 96 000 ich bolo zranených. Údaj však nerozlišuje medzi civilistami a ozbrojencami teroristických skupín.

Izrael uvádza, že civilným obetiam sa snaží vyhnúť, ozbrojenci Hamasu však podľa neho operujú v civilistami obývaných oblastiach a ako útočisko využívajú civilnú infraštruktúru.

Vojnu v Pásme Gazy začal Izrael po rozsiahlom teroristickom útoku Hamasu a jeho spojencov na juh krajiny vlani 7. októbra. Vtedy zomrelo asi 1200 ľudí, predovšetkým civilistov a niekoľko stoviek ich bolo ako rukojemníkov odvlečených do Pásma Gazy.

Viac o téme: Obeteútok IzraelHamasPásmo GazyŠkola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu