Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Bartoš tvrdo reaguje na premiéra: Bol to podraz! Koalícia SPOLU začala cestu k vláde s ANO, Fiala tvrdí TOTO

Predsedovia českých politických strán zľava doprava: Petr Fiala (ODS, premiér ČR), Andrej Babiš (ANO, opozícia), Ivan Bartoš (Piráti, podpredseda vlády ČR a minister pre miestny rozvoj)
Predsedovia českých politických strán zľava doprava: Petr Fiala (ODS, premiér ČR), Andrej Babiš (ANO, opozícia), Ivan Bartoš (Piráti, podpredseda vlády ČR a minister pre miestny rozvoj) (Zdroj: X/Andrej Babiš, Instagram/petr.fiala1964/pirativanbartos)

PRAHA - Dnešným dňom začala koalícia SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) oficiálne cestu k vytvoreniu vlády s hnutím ANO Andreja Babiša po nasledujúcich voľbách. V utorok to vyhlásil šéf Pirátov Ivan Bartoš v reakcii na nečakaný návrh českého premiéra Petra Fialu odvolať ho z postu ministra pre miestny rozvoj a vicepremiéra pre digitalizáciu. Ranné rokovanie s Fialom označil za podraz. Strana Piráti kroky premiéra vníma tak, že ich z vlády vyhodil a bola podľa nich porušená aj koaličná zmluva, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Bartoš sa s Fialom stretol v utorok ráno a hovorili spolu o prioritách vlády na nadchádzajúce obdobie. O zámere Fialu odvolať ho Bartoš nevedel. "O možnom odvolaní alebo rekonštrukcii vlády nepadlo jediné slovo. Premiér mi pár hodín po schôdzke len zavolal, že zmenil názor a chce navrhnúť moje odvolanie. Ďalšie informácie som sa dozvedel až z tlačovej konferencie," popísal priebeh odvolania šéf Pirátov s tým, že Fiala podobný krok ani len nenaznačil.

archívne video

Petr Fiala o finančnej zbierke Slovákov pre českú muničnú iniciatívu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Bola to len zámienka, tvrdí Michálek

Predseda poslaneckého klubu Pirátov Jakub Michálek uviedol, že už dlhší čas vnímal snahu niektorých koaličných partnerov, aby Piráti vo vláde skončili. Ako dôvod uviedol to, že sa najmä strane ODS pozerajú "pod ruky". Problémy s digitalizáciou stavebného konania boli podľa neho len zámienkou na odvolanie a v skutočnosti boli "nafúknuté do obrovských rozmerov". Podľa Michálka sa uskutočnila schôdzka, na ktorej politici ODS (minister financií Zbyněk Stanjura, minister dopravy Martin Kupka, šéf Juhočeského kraja Martin Kuba a podpredseda Poslaneckej snemovne Jan Skopeček) údajne na Fialu tlačili, že ak nevyhodí Pirátov z vlády, skončí on.

Na otázku, či a prípadne kedy strana Piráti odchádza z vlády, reagoval Bartoš slovami, že nemali možnosť to prerokovať. Od zvyšných dvoch pirátskych ministrov - šéfa diplomacie Jana Lipavského a ministra pre legislatívu Michala Šalomouna - podľa Bartoša zaznelo, že budú postupovať jednotne ako celý klub. Michálek dodal, že neexistuje šanca, aby zostali vo vláde. "My sme boli vykopnutí stranou ODS. Neexistuje, že by sme hovorili o variante, že nám ODS vykopne predsedu a my prídeme s 'prosíkom', absolútne nie," dodal.

Odmietam, že by som konal pod tlakom, tvrdí Fiala

Český premiér Petr Fiala odmietol, že by rozhodnutie navrhnúť prezidentovi odvolanie šéfa Pirátov Ivana Bartoša z postu ministra pre miestny rozvoj a vicepremiéra pre digitalizáciu urobil na základe nátlaku straníkov. Rozhodol sa tak podľa svojich slov sám v utorok po schôdzke s Bartošom. Napísal to v reakcii na tlačovú konferenciu Pirátov, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Absolútne odmietam reči o tom, že som konal pod tlakom údajnej schôdzky... Nikdy sa takáto schôdzka neuskutočnila. Rozhodol som sa sám, poslednou kvapkou pre mňa bolo stretnutie s Ivanom Bartošom a jeho neschopnosť riešiť digitalizáciu stavebného konania," uviedol Fiala. Napísal tiež, že je prekvapený, ako rozdielne je možné rokovanie medzi štyrmi očami interpretovať. Narážal na rannú schôdzku s Bartošom, na ktorej Fiala podľa šéfa Pirátov ani len nenaznačil, že by mal Bartoš vo vláde skončiť.

Podľa predsedu vlády si minister pre miestny rozvoj nebol doteraz schopný pripustiť, že digitalizácia stavebného konania je "v rozklade". "Nebol ani schopný reagovať na konkrétne otázky, kedy bude fungovať. Minulú stredu sme na vláde rokovali o správe IT expertov, ktorá bola zdrvujúca," vysvetľoval ďalej dôvody svojho postupu Fiala.

V situácii, keď riešime mnoho problémov, nie je žiaduce rozkolísanie vlády, tvrdí Pavel

V situácii, keď Česko rieši mnoho problémov, nie je podľa prezidenta Petra Pavla žiaduce, aby sa vláda rozkolísala. Povedal to v reakcii na utorňajšie dianie na českej politickej scéne, keď premiér Petr Fiala navrhol odvolanie šéfa Pirátov Ivana Bartoša z postu ministra pre miestny rozvoj, čo Piráti vnímajú ako vyhodenie ich strany z vlády. Pavel sa chce s lídrami strán stretnúť po návrate zo zahraničnej pracovnej cesty v pondelok, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Nemôžem zaujať stanovisko, keď nepoznám všetky súvislosti, chcem si vypočuť všetky strany," povedal prezident. Je podľa neho dôležité, aby akákoľvek zmena nemala vplyv na nestabilitu vlády. "V situácii, keď riešime mnoho problémov, nie je úplne žiaduce, aby sa rozkolísala celá vláda, prípadne, aby sa začali viesť nejaké vášnivé debaty, ktoré budú viac odrážať emócie než racio," povedal Pavel. Spor by si podľa neho mali vyjasniť predovšetkým Bartoš a Fiala.

Viac o téme: ČeskoAndrej BabišIvan BartošPetr Fiala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu