Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Irán odmieta tvrdenia Švédska, že je za hackerským útokom s SMS správami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN - Irán v utorok odmietol obvinenia Štokholmu, že je za hackerským útokom, v rámci ktorého dostali minulý rok ľudia vo Švédsku SMS správy nabádajúce k pomste voči demonštrantom páliacim korán. Informujeme podľa správy agentúry AFP.

"Veľvyslanectvo Iránskej islamskej republiky v Štokholme považuje tieto obvinenia... za nepodložené a odmieta ich," uviedla iránska spravodajská agentúra Tasnim. "Veľvyslanectvo verí, že takéto vyhlásenia a ich zverejňovanie v médiách ovplyvňujú a trávia atmosféru vzťahov medzi našimi krajinami," dodala agentúra.

Podľa prokuratúry bolo odoslaných približne 15-tisíc správ

Švédska prokuratúra v utorok obvinila iránsku spravodajskú službu, že v roku 2023 hackersky napadla operátora SMS správ, aby odoslal správy nabádajúce ľudí k pomste voči demonštrantom, ktorí pálili korán. Podľa prokuratúry bolo odoslaných približne 15.000 správ "vyzývajúcich na pomstu voči spaľovateľom Koránu" s cieľom vyvolať rozpor vo švédskej spoločnosti.

Vzťahy medzi Švédskom a niektorými krajinami Blízkeho východu sú napäté

Švédska spravodajská služba (SÄPO) v samostatnom vyhlásení informovala, že podľa jej zistení hackerská skupina konala "v mene iránskych Revolučných gárd s cieľom uskutočniť kampaň na ovplyvňovanie". Vzťahy medzi Švédskom a niektorými krajinami Blízkeho východu sú napäté v dôsledku protestov, na ktorých sa vlani v lete vo Švédsku pálil korán. Irackí demonštranti vlani v júli dvakrát vtrhli aj na švédske veľvyslanectvo v Bagdade a pri jednom z týchto incidentov založili v jeho areáli oheň.

Viac o téme: ŠvédskoIránHackerský útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu