Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Úplný zákaz plastových tašiek v obchodoch?! Prísny boj s globálnou krízou v Kalifornii, platí celoštátny zákaz!

(Zdroj: TASR/DPA/Sebastian Gollnow)

KALIFORNIA – Nákup potravín v americkej Kalifornii bude od roku 2026 o niečo zložitejší. Tovar si zákazníci budú môcť odniesť už iba v papierových taškách. Štát sa tak snaží bojovať s globálnou klimatickou krízou a nielen zredukovať množstvo použitých plastov ale dosiahnuť úplne vylúčenie plastových tašiek.

V minulosti už v štáte Kalifornia zaviedli zákaz používania tašiek z tenkého plastu a v supermarketoch zostali už len tie z pevnejšieho plastového materiálu, ktoré boli znova použiteľné. Na základe celoštátnej štúdie ale politici dospeli k názoru, že aj recyklovateľné a znovu použiteľné tašky zákazníci použijú iba raz a tak sa množstvo plastového odpadu iba zvyšuje, informuje CNN.

Minister práce Erik Tomáš vyzýva Roberta Fica, aby urobil v koalícii poriadok (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Množstvo vyhodených plastových tašiek sa po zákaze tých jedno rázových dokonca zvýšil z 3,6kg plastového odpadu na 5 kilogramov plastového odpadu v roku 2021. „Doslova dusíme našu planétu plastovým odpadom,“ uviedla jedna z podporovateliek zákona, demokratická senátorka Catherine Blakesperová.

Zákon podporuje aj riaditeľka plastovej kampane ekologickej spoločnosti Oceana. Nový a úplný zákaz plastových tašiek podľa riaditeľky iba „upevní Kaliforniu ako lídra v riešení globálnej krízy znečisťovania planéty plastami.“ Kalifornia sa tak pridá k ďalším 11 štátom v Amerike, v ktorých už istý typ celoštátneho zákazu používania plastových tašiek platí.

Viac o téme: KaliforniaPlastové taškyKlimatická kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu