Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Turecký prezident o situácii v Pásme Gazy: Neumierajú tu len deti, ale aj systém OSN

(Zdroj: SITA/AP Photo/Stephanie Scarbrough)

NEW YORK - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok vyhlásil, že hodnoty OSN a Západu "umierajú v Pásme Gazy", zatiaľ čo konflikt pokračuje. Vyzval preto na vytvorenie "aliancie ľudskosti" s cieľom zastaviť Izrael. Informujeme na základe správy agentúry Reuters.

V prejave na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN Erdogan zopakoval svoju ostrú kritiku Izraela za jeho vojenské operácie v Pásme Gazy a aj kritiku západných krajín pre ich podporu Tel Avivu. "Spolu s deťmi v Gaze zomiera aj systém OSN, zomiera pravda, zomierajú hodnoty, ktoré Západ údajne bráni, zomierajú nádeje ľudstva žiť v spravodlivejšom svete, a to jedna po druhej," vyhlásil Erdogan.

Ankara zastavila všetky obchody s Izraelom

"Hanebná agresia, ktorá dnes postihuje Palestínčanov v Pásme Gazy, je tou najbarbarskejšou, najodpornejšou a najrozsiahlejšou agresiou," povedal v utorok pred VZ OSN katarský šejk Tamím ibn Hamad Ál Sání. Ankara zastavila všetky obchody s Izraelom po začiatku vojny v Pásme Gazy a požiadala aj o možnosť pripojiť sa k žalobe voči Izraelu na Medzinárodnom súdnom dvore vo veci genocídy.

Izrael označil žalobu za neopodstatnenú

Izrael žalobu opakovane odmietol a označil ju za neopodstatnenú. Svoje kroky v Pásme Gazy obhajoval ako sebaobranu a zdôraznil, že sa zameriava iba na palestínsku militantnú skupinu Hamas. "Tí, ktorí sa údajne snažia o prímerie, na pozadí naďalej posielajú zbrane a muníciu Izraelu, aby mohol pokračovať v hromadnom zabíjaní. Toto je nedôslednosť a neúprimnosť," povedal Erdogan. V reakcii na nedávne útoky izraelských jednotiek na hnutie Hizballáh v Libanone tiež dodal, že že Turecko stojí na strane libanonského ľudu.

Viac o téme: TureckoOSNRecep Tayyip ErdoganPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu