Štvrtok26. september 2024, meniny má Edita, zajtra Cyprián, Damián

Je Biden neschopný sám riadiť USA? Kríza v Oválnej pracovni! Moc vraj prevzala prvá dáma Jill

Jill Bidenová sedela na zasadnutí vlády za vrch stolom. Zobraziť galériu (2)
Jill Bidenová sedela na zasadnutí vlády za vrch stolom. (Zdroj: profimedia.sk)

WASHINGTON - Akoby Jill Bidenová (74) vládla svetovej veľmoci. Aspoň to tak vyzeralo na rokovaní vlády pod vedením prezidenta Joea Bidena (81). Po jedenástich mesiacoch sa prvá dáma zrazu posadila na koniec stola. Akoby v kresle sedela ona – a nie hlavný veliteľ zovretý medzi ministrov. Pani Bidenová predstavila jeden zo svojich ženských projektov. Jej manžel hľadel do prázdna. Kabinet zdvorilo zatlieskal.

"Kto vlastne vedie tento národ?" opýtal sa zmätene "New York Post": Určite to vyzerá, ako keby to bola "Jill a nie Joe".

archívne video

Zuzana Čaputová sa vo Varšave stretla s prezidentom Spojených štátov Joeom Bidenom (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Po tom, čo Biden v júli z „vekových dôvodov“ odovzdal svoju kandidatúru viceprezidentke Kamale Harrisovej (59), prakticky zmizol z centra pozornosti. A zdá sa, že pre 81-ročného muža to bude ešte dlhá cesta do konca funkčného obdobia: Biden napríklad cez víkend usporiadal summit so šéfmi vlád Austrálie, Indie a Japonska, ktorí by spolu s USA mali čeliť čínskej agresii v podobe bloku štátov takzvaného „Quad“. Biden mal na stretnutí prejav.

Jill Bidenová sedí na konci stola.
Zobraziť galériu (2)
Jill Bidenová sedí na konci stola.  (Zdroj: profimedia.sk)

V krátkom videoklipe, ktorý bol zverejnený okrem iného na X účte @MarioNawfal, je 81-ročného prezidenta vidieť stáť pri rečníckom pulte. "Chcel by som vám všetkým poďakovať za vašu prítomnosť. Koho teraz predstavím ako ďalšieho?" Po trápnej chvíli ticha sa Biden nahnevane pýta svojich zamestnancov: "Kto je ďalší?" O niečo neskôr sa slova ujme moderátor a predstaví indického premiéra Narendru Modiho.

Okrem Bidenovho výbuchu hnevu sa diskutuje o tom, prečo sa stretnutie na vysokej úrovni neuskutočnilo v Bielom dome. Namiesto toho museli šéfovia vlád zostať cez noc v jednoduchom hoteli DuPont v Bidenovom rodnom meste Wilmington v štáte Delaware. Summit sa konal v Archmere Academy. 

Prečo sa tak udialo? Zdá sa, že prvá dáma Jill potrebovala oficiálnu rezidenciu USA na iné projekty. V piatok usporiadala párty pre hviezdy úspešného televízneho seriálu „The West Wing“. V sobotu mala stretnutie so zástupcami učiteľov. 

Kritici vidia krízu vedenia v Oválnej pracovni

Konzervatívne americké médiá už vidia „národ bez vodcu“ kvôli mocenskej kríze v Oválnej pracovni. Kritika opäť stúpa - tesne pred Bidenovým posledným vystúpením na Valnom zhromaždení OSN v utorok. Pódium chcel vlastne využiť na vytesanie svojho historického odkazu vodcu slobodného sveta – najmä blízkeho spojenectva s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským (46). 

Viac o téme: Joe BidenJill BidenováPrezidentské voľby USA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu