Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Poslanci ukončili štvrtkové zasadnutie: Balík konsolidačných opatrení presunuli do druhého čítania

NRSR Zobraziť galériu (3)
NRSR (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Opatrenia na ozdravenie verejných financií v budúcom roku by mali rozpočtu priniesť približne dve miliardy eur. Vyplýva to z vládneho návrhu zákona, ktorým sa novelizujú niektoré zákony v súvislosti s ďalším zlepšovaním stavu verejných financií. Zákonodarcovia ho vo štvrtok posunuli do druhého čítania, ktoré má nasledovať budúci týždeň v utorok (1.10.). Rokujú o ňom v skrátenom legislatívnom konaní.

Návrhom sa novelizuje napríklad zákon o sociálnom poistení. "Navrhuje sa zavedenie asignácie podielu zaplatenej dane z príjmov pre rodičov ako náhradu za rodičovský dôchodok vyplácaný zo sociálneho poistenia, ktorý sa preto z príslušných právnych predpisov vypúšťa," priblížilo v dôvodovej správe ministerstvo financií.Zvýšiť sa má tiež hranica maximálneho mesačného vymeriavacieho základu na platenie nemocenského poistenia, dôchodkového poistenia či poistenia v nezamestnanosti z doterajšieho sedemnásobku na 11-násobok priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve SR spred dvoch rokov.

VIDEO Na knihy, ale aj elektronické a audioknihy znížime DPH na 5 %, uviedol minister Kamenický

Na knihy, ale aj elektronické a audioknihy znížime DPH na 5 %, uviedol minister Kamenický (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Navrhované zmeny sa týkajú aj zákona o dani z príjmov. S cieľom konsolidácie verejných financií sa má zaviesť nová sadzba dane pre právnické osoby vo výške 22 %. Vzťahovať sa má na firmy, ktoré dosiahnu zdaniteľné príjmy vyššie ako jeden milión eur.Niektoré úpravy sú cielené na podporu malých firiem a živnostníkov. Znížiť sa má napríklad už v súčasnosti nižšia sadzba dane z 15 % na 10 % u daňovníkov, ktorých zdaniteľné príjmy nepresiahnu 100.000 eur.

Novelou sa má tiež obmedziť nárok na daňový bonus pre vysokopríjmových daňovníkov. Tento nárok bude postupne klesať, ak základ dane z príjmov bude vyšší ako 1,5-násobok priemernej mzdy v hospodárstve spred dvoch rokov.Od budúceho roka sa má zvýšiť základná sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH) z 20 % na 23 %, zaviesť nová 19 % sadzba a zároveň znížiť doterajšia 10 % sadzba na 5 %. Novela prináša aj úpravu položiek, ktoré spadajú pod jednotlivé sadzby dane.

Poslanci ukončili štvrtkové zasadnutie:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Novelizovať sa má aj zákon o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve. Jedným z dôvodov je zmena spôsobu financovania materských škôl. "Presunom kompetencií pri materských školách z originálnych kompetencií na prenesený výkon štátnej správy sa zníži percento podielových daní poukazovaných obciam o sumu 559 miliónov eur," vyčíslil rezort financií.Predpokladaný vyšší výnos tejto dane bude smerovaný do štátneho rozpočtu na zníženie schodku rozpočtu verejnej správy. Uvedené si vyžiadalo úpravu podielu územných samospráv na tejto dani, pričom suma podielu obcí a vyšších územných celkov vyplývajúca z doterajších prognóz má zostať zachovaná.

Úpravou zákona o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach sa dopĺňa ďalšie odvetvie, ktorého sa odvod týka, a to výroba výrobkov z ropy a jej chemického spracovania. Zároveň sa pre toto odvetvie zavádza osobitná sadzba, ktorá sa prvýkrát použije po 31. decembri 2024. Taktiež sa navrhujú osobitné sadzby pre tie regulované odvetvia, pri ktorých je možné predpokladať vysokú mieru ziskovosti.

Naopak, s cieľom znížiť finančnú záťaž regulovaných osôb a podporiť financovanie štátneho dlhu domácimi subjektami sa navrhuje, aby sa výnosy slovenských štátnych dlhopisov nezahŕňali do základu osobitného odvodu. "Po oslobodení úrokov od odvodu by mali subjekty pri rovnakom úroku dopytovať viac dlhopisov," predpokladá ministerstvo financií.Vzhľadom na viaceré novelizácie zákonov by mali rôzne časti konsolidačného balíka nadobudnúť účinnosť postupne, a to od novembra tohto roka až do januára 2026.

Poslanci posunuli do druhého čítania zavedenie novej transakčnej dane

Vládny návrh zákona o dani z finančných transakcií posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok do druhého čítania, ktoré má byť budúci týždeň v utorok (1.10.). Rokujú o ňom v skrátenom legislatívnom konaní.Sadzba dane by mala byť podľa návrhu 0,40 % zo sumy finančnej transakcie, pri maximálnom limite 40 eur. Zdanenie výberov v hotovosti by malo byť dvojnásobné, na úrovni 0,8 %. Daň z finančných transakcií by mala zabezpečiť pre rozpočet okolo 700 miliónov eur."Zámerom legislatívnej úpravy je zaťažiť debetné transakcie na účtoch právnických osôb, organizačných zložiek a fyzických osôb - podnikateľov, a to zavedením dane z finančných transakcií. Daň sa platí najmä z úhrad faktúr, z úhrad energií, zo splátok úverov," priblížilo v predkladacej správe ministerstvo financií.

Finančnou transakciou je podľa návrhu platobná služba poskytovaná poskytovateľom platobných služieb, na základe príkazu alebo súhlasu daňovníka. Transakčným účtom sa rozumie platobný účet daňovníka, ktorý je právnickou osobou alebo organizačnou zložkou
zahraničnej osoby, ako aj platobný účet fyzickej osoby, na ktorom takýto daňovník vykonáva finančné transakcie súvisiace s jeho podnikaním. Po novom bude takýto účet pre podnikateľa povinný.Predmetom dane, naopak, nie je finančná transakcia, ktorá súvisí s platením daní, odvodov a príspevkov do štátneho rozpočtu, odvodov do Sociálnej poisťovne a na zdravotné poistenie. Predmetom dane nie je napríklad ani platobná operácia vykonaná v rámci poštového platobného styku poskytovaného Slovenskou poštou či platobná operácia vykonaná medzi účtami daňovníka vedenými u toho istého poskytovateľa.

Poslanci venovali štvrtkové rokovanie diskusii o konsolidačnom balíku

Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili ďalší rokovací deň 19. schôdze hlasovaním o konsolidačnom balíku, ktorý posunuli do druhého čítania. Diskusii o týchto opatreniach venovali celý deň, rokujú o nich v skrátenom legislatívnom konaní. Druhé čítanie sa začne budúci týždeň v utorok (1.10.) o 9.00 h.

archívne video

TK predstaviteľov vlády a koaličných lídrov: Konsolidácia verejných financií (Zdroj: Topky/Jan Zemiar)

Balík sa skladá z dvoch legislatívnych návrhov. Väčšinu opatrení v objeme približne dve miliardy eur obsahuje návrh zákona, ktorým sa novelizujú niektoré zákony v súvislosti s ďalším zlepšovaním stavu verejných financií. Ďalších takmer 700 miliónov eur by mala do rozpočtu priniesť nová daň, ktorú upravuje návrh zákona o dani z finančných transakcií. Rozprava o týchto dvoch návrhoch je zlúčená.

Poslanci ukončili štvrtkové zasadnutie:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Vďaka predloženým opatreniam má deficit verejných financií budúci rok klesnúť na 4,7 % z tohtoročných necelých 6 % hrubého domáceho produktu. Súčasťou konsolidácie je napríklad zvýšenie základnej sadzby dane z pridanej hodnoty z 20 % na 23 %, pokles jej zníženej sadzby z 10 % na 5 %, ale aj zavedenie novej 19 % sadzby na niektoré položky. Zvýšiť sa má aj daň z príjmu právnických osôb od určitej výšky príjmu firiem. Upraviť sa má takisto nárok na daňový bonus na dieťa či tzv. rodičovský dôchodok.

Viac o téme: NRSRKonsolidáciaPoslaciKonsolidačné opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu