Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Ostrý útok: Trump povedal na plné ústa, čo si myslí o Zelenskom! Najväčší obchodník

(Zdroj: SITA/AP/Matt Rourke)

WASHINGTON - Deň pred prijatím v Bielom dome frontálne zaútočil kandidát na prezidenta USA Donald Trump na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Republikán sa oháňal číslami a označil hlavu štátu za obchodníka.

Zelenskyj odmieta uzavrieť „dohodu“ o ukončení vojny napriek miliardovým platbám USA, povedal Trump v stredu počas predvolebného vystúpenia v Severnej Karolíne. Zelenskyj je „pravdepodobne najväčší podnikateľ na svete“. "Vždy, keď prišiel do našej krajiny, vzal si so sebou 60 miliárd dolárov."

archívne video

Video obsahuje unikátne zábery z prvých dní bojov v ruskej Kurskej oblasti, ako aj videá, ktoré natočili operátori mediálnych centier, ktorí ako prví z médií navštívili ruské územie. (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

„Vychádzame veľmi dobre“ s Putinom

„Naďalej dávame miliardy dolárov mužovi, ktorý sa odmieta dohodnúť, Zelenskému,“ povedal bývalý americký prezident. Podľa neho je otázkou, čo Ukrajine teraz zostalo. „Krajina je úplne zničená.“ S Putinom by sa však „veľmi dobre rozumel“, chválil sa Trump.

Trump sa cíti urazený Zelenským

Zelenskyj sa momentálne nachádza v USA, aby u západných spojencov získal ďalšiu podporu pre svoju krajinu vo vojne proti Rusku, ktorá trvá už viac ako dva a pol roka. V stredu predniesol Zelenskyj prejav na všeobecnej rozprave OSN v New Yorku, vo štvrtok ho prijme americký prezident Joe Biden a viceprezidentka a kandidátka na prezidentku Kamala Harrisová vo Washingtone.

Zrejme bolo plánované aj stretnutie medzi Zelenským a Trumpom, no zjavne sa už neuskutoční. Americké médiá informovali, že Trumpa rozrušil rozhovor ukrajinského prezidenta, v ktorom Zelenskyj povedal, že 78-ročný republikán „naozaj nevie, ako zastaviť vojnu“.

Čo sa stane, ak vyhrá Trump?

Trump, dlhodobo ostrý kritik americkej miliardovej pomoci Ukrajine, sa opakovane chválil, že ak bude znovuzvolený, ukončí ukrajinskú vojnu „do 24 hodín“. Zelenskyj vo svojom prejave na Valnom zhromaždení OSN povedal, že Ukrajinci nikdy nebudú súhlasiť s externe vnucovanou dohodou s Ruskom.

Americký Kongres v apríli schválil vojenskú pomoc Ukrajine vo výške 61 miliárd USD (54,79 miliardy eur). Republikánska strana však predtým na príkaz svojho prezidentského kandidáta peniaze na mesiace blokovala. Ak Trump vyhrá voľby 5. novembra proti demokratickej kandidátke Harrisovej, Kyjev sa obáva, že USA už nebudú jeho najdôležitejším podporovateľom.

Trump vyzýva USA, aby sa stiahli z ukrajinského konfliktu

Prezidentský kandidát Donald Trump opäť kritizoval súčasnú americkú vládu. Podľa správy „Reuters“ zdôraznil, že Spojené štáty by sa mali stiahnuť z vojny na Ukrajine. Trump vo svojom prejave v Georgii tvrdil, že prezident Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová nemajú plán, ktorý by mohol vyviesť USA z konfliktu. "Biden a Kamala nás dostali do tejto vojny na Ukrajine a teraz nás nemôžu dostať von," povedal Trump.

USA bez priamej vojenskej prítomnosti

Hoci USA nemajú na Ukrajine vojakov, ich podpora prostredníctvom rozsiahlej vojenskej a humanitárnej pomoci je významná. Podľa agentúry Reuters už USA na podporu investovali miliardy aj Trump spochybnil Bidenov výrok, že USA neodídu, kým nevyhrajú, sám vidí svoju úlohu v hľadaní riešenia prostredníctvom rokovaní a zdôrazňuje potrebu dostať sa z konfliktu.

Trump sľubuje rokovania

USA sú momentálne v chúlostivej situácii. Vyvážiť podporu Ukrajine a zároveň sa vyhnúť priamej vojenskej konfrontácii s Ruskom predstavuje obrovskú výzvu. Počas diskusie z 10. septembra sa Trump vyhol jasnému postoju k Ukrajine, keď sa ho pýtali, či chce, aby Ukrajina vyhrala vojnu. Táto neochota podčiarkuje Trumpov hlavný cieľ: koniec vojny bez ohľadu na výsledok a prioritu USA v ústupe z konfliktu.

Viac o téme: RuskoDonald TrumpUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu