Pondelok23. september 2024, meniny má Zdenka, zajtra Ľubor, Ľuboš

Predvolebný prieskum: Trump vedie v Arizone, Georgii a Severnej Karolíne

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Matt Slocum)

WASHINGTON - Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump vedie v predvolebnom prieskume v kľúčových štátoch Arizona, Georgia a Severná Karolína. Šesť týždňov pred novembrovými prezidentskými voľbami predstihol kandidátku Kamalu Harrisovú, ukázal v pondelok prieskum denníka New York Times a súkromnej vysokej školy Siena College, píše agentúra Reuters.

Predvolebný prieskum, ktorého výsledky potvrdzujú ďalšie prieskumy, ukazuje, že Trump by získal minulý týždeň 50 percent hlasov v Arizone v porovnaní 45 percentami demokratickej oponentky. V Georgii dostal bývalý prezident 49 percent hlasov, Harrisová 45 percent a v Severnej Karolíne viedol so 49 percentami proti 47 percentám viceprezidentky. Prieskum sa uskutočnil v dňoch 17. až 21. septembra a podobne ako ďalšie prieskumy naznačuje tesný súboj.

O výsledku prezidentského súboja medzi Trumpom a Harrisovou 5. novembra pravdepodobne rozhodnú výsledky volieb v siedmich tzv. swing states, ktoré nie sú voličsky vyhranené (Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Severná Karolína, Pensylvánia a Wisconsin). Donald Trump, americký prezident v rokoch 2017 až 2021, sa po prehre so súčasným prezidentom Joeom Bidenom v roku 2020 opäť uchádza o post hlavy štátu. Proti sedemdesiatosemročnému kandidátovi však úrady vzniesli obvinenia v súvislosti so snahou ovplyvniť výsledky volieb. Harrisová (59) sa stala nominantkou Demokratickej strany po tom, čo sa Biden vzdal kandidatúry.

Viac o téme: USADonald TrumpVoľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu