Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Harrisová si v prieskumoch polepšila: Trump sa vráti na miesto atentátu

Kamala Harrisová a Donald Trump
Kamala Harrisová a Donald Trump (Zdroj: TASR/AP)

NEW YORK – Americká viceprezidentka a kandidátka Demokratickej strany Kamala Harrisová zaznamenala v prieskumoch verejnej mienky o obľúbenosti politikov v Spojených štátoch za posledné dva mesiace výrazné zlepšenie. V prieskume televízie NBC zverejnenom pred niekoľkými dňami si polepšila z júnových 32 percent na 48 percent, čo je najväčší nárast v americkej politike od čias Georgea W. Busha po útokoch z 11. septembra 2001. Odborný asistent na Kolumbijskej univerzite v New Yorku Jonathan Collins povedal v USA, že je to dané optimizmom z nečakanej prezidentskej kandidátky.

V primárkach Demokratickej strany jednoznačne zvíťazil úradujúci prezident Joe Biden, avšak v dôsledku tlaku po viacerých prešľapoch vrátane katastrofálneho výkonu v júnovej debate v televízii CNN sa koncom júla rozhodol nekandidovať a namiesto seba odporučil do volieb svoju viceprezidentku.

archívne video

Po Pellegriniho zvolení musí koalícia vyriešiť aj praktické otázky

"Kamala Harrisová je ako nový žiak v triede. Takže je tu jednak zvedavosť, a jednak optimizmus z nej. Predtým voliči očakávali reprízu volebného súboja z roku 2020. Harrisová ťaží z toho, že je novou tvárou v týchto voľbách," vysvetlil Collins.

Ako hlavné témy predvolebnej kampane vyzdvihol z domácej politiky interrupcie, infláciu a imigráciu. Zo zahraničnej politiky bude podľa neho rozhodujúcim konflikt v Pásme Gazy. Na otázku, ako môže Trumpovi pomôcť podpora exdemokrata a donedávna nezávislého kandidáta Roberta F. Kennedyho z politického klanu Kennedyovcov, poznamenal, že mu prinesie "zopár hlasov".

"Ako tretí kandidát mal Kennedy v prieskumoch značnú podporu. Dáta, ktoré máme k dispozícii o priaznivcoch Kennedyho, však naznačujú, že sú to Američania, ktorí s najväčšou pravdepodobnosťou nechodia k voľbám," upozornil prednášajúci z Kolumbijskej univerzity. Takže podľa neho Kennedy mohol priviesť niektorých nerozhodnutých voličov do Trumpovho tábora, avšak je neisté, koľko z nich pôjde aj v skutočnosti voliť.

Dva nedávne pokusy o vraždu Trumpa podľa Collinsa ukazujú na to, ako hlboko sú USA polarizované. "Existujú dve Ameriky – jedna, kde sú tieto pokusy o vraždu predmetom veľkého znepokojenia, a druhá Amerika, v ktorej vládne v lepšom prípade apatia a v tom horšom konšpiračné teórie," uzavrel Collins.

Prezidentské voľby v USA sú naplánované na 5. novembra, avšak hlasovať vopred sa už teraz dá vo Virgínii, Minnesote a Južnej Dakote, pričom v októbri sa k nim pridá niekoľko ďalších štátov. Prieskum verejnej mienky pre agentúru Reuters, ktorého výsledky zverejnili v utorok, naznačil, že Harrisová má podporu 47 percent voličov, kým za Trumpa by hlasovalo 40 percent Američanov.

Trump sa počas svojej kampane vráti na miesto júlového atentátu v Pensylvánii

Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donald Trump sa chce vrátiť na miesto, kde ho v júli pri neúspešnom atentáte postrelili. Trumpov volebný tím v stredu oznámil, že 5. októbra sa bude konať predvolebný míting v rovnakom areáli v meste Butler v štáte Pensylvánia, píše správa z agentúry DPA.         

Na Trumpa počas predvolebného zhromaždenia v meste Butler 13. júla viackrát vystrelil 20-ročný Thomas Matthew Crooks, ktorý ležal na neďalekej streche. Exprezident utrpel ľahké zranenie, keď mu guľka zasiahla pravé ucho. Jeden účastník podujatia prišiel o život, dvaja ďalší diváci utrpeli ťažké zranenia.

Trump si podľa svojho volebného tímu chce pripomenúť obete a poďakovať sa bezpečnostným a záchranárskym zložkám za ich prácu. Trump v prezidentských voľbách 5. novembra zvedie súboj s demokratickou kandidátkou Kamalou Harrisovou o návrat do Bieleho domu, z ktorého odišiel v roku 2021.

Viac o téme: Prezidentské voľbyUSADonald TrumpKamala Harrisová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu