Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Mladík zjedol vyše 700 vajec za mesiac: Šialené výsledky experimentu! Úplne vyvrátil vedecké výskumy

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: YouTube/@nicknorwitzPhD/Getty Images)

MASSACHUSETTS – Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo sa môže stať s vašim telom, ak zjete nadbytok bielkovín? Túto otázku si položil muž, ktorý sa pustil do nezvyčajného experimentu. Počas celého mesiaca konzumoval dvadsaťštyri vajec denne a sledoval, čo sa deje s jeho telom. Zistenia ho veľmi prekvapili.

Doktorand na Harvardovej univerzite Nick Norwitz si dal za úlohu zjesť monumentálne 720 vajec za štyri týždne. Zároveň sledoval, ako to ovplyvní hladinu jeho cholesterolu. Dlho sa verilo, že príliš veľa vajec škodí a že môžu zvyšovať hladinu cholesterolu a spôsobovať srdcové problémy. V posledných rokoch je však tento názor spochybňovaný. Norwitz bol presvedčený, že jeho hladina lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL), ktoré sa považujú za takzvaný „zlý cholesterol“, skutočne klesne, ak bude počas jedného mesiaca jesť každú hodinu jedno vajce. Podujal sa teda na potravinový experiment, aby dospel k záveru. O svoj zážitok sa podelil aj na svojom YouTube kanáli. 

Pri odhaľovaní svojho diétneho plánu ukázal obrázok, kde bolo viac ako 40 kartónových krabíc od vajec, ktoré boli naskladané v jeho izbe a ktoré nazbieral počas experimentu. Informácie o tom, aké iné potraviny ešte konzumoval, nie sú známe, dokonca ani jeho pohybový režim. Uviedol však, že po prvých dvoch týždňoch začal jesť aj 60 gramov sacharidov denne, čo zodpovedá dvom banánom alebo 595 gramom čučoriedok. „Predpokladal som, že tým, že zjem 720 vajec za jeden mesiac, čo samo o sebe predstavuje 133 200 miligramov cholesterolu, nezvýšim svoj cholesterol, konkrétne LDL cholesterol. A skutočne sa tak nestalo. Hoci sa môj príjem cholesterolu v potrave zvýšil viac ako päťnásobne, môj LDL cholesterol v skutočnosti klesol,“ uviedol Norwitz. 

Mladík zjedol vyše 700
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Jeho výskum ale vyvrátil fakty vedcov a lekárov. Tí varovali, že konzumácia vajec môže spôsobiť nárast hladiny LDL a zvýšiť riziko zdravotných komplikácií, pretože cholesterol sa môže usadzovať v tepnách vo forme plaku a zvyšovať pravdepodobnosť srdcových ochorení a mŕtvice. Norwitz ale zistil, že po mesačnom experimente klesla jeho hladina LDL o 18 percent. Podľa niektorých vedcov by to mohlo byť spôsobené uvoľňovaním hormónu nazývaného cholesín, ktorý sa spúšťa väzbou cholesterolu na receptory na črevných bunkách, čo dáva signál pečeni, aby produkovala menej LDL.

Používatelia sociálnej siete výskum v komentároch ocenili. Jeden z divákov napísal: „Klikol som na video, pretože som vedel, že sa vám LDL nezvýši. Chcem sa o toto video podeliť s rodinou, ktorá sa desí, že jem veľa vajec a mäsa!“ Ďalší dodal: „Jedol som vajcia takmer každý deň celých 67 rokov a nikdy som sa ich nevzdal. A dnes som veľmi zdravý, nepotrebujem lekárov ani žiadne lieky.“

Viac o téme: CholesterolVajciaExperiment
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu