Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Vakcína od NOVAVAX spustila ošiaľ: Pfizer a Moderna odsunuté na druhú koľaj, TOTO je dôvod!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW HAVEN – Koronavírus vypojil pred pár rokmi celé ľudstvo. Po vakcinácií sa život vrátil do obehu. Očkovanie poskytli ako prvé tri známe firmy, pričom dve z nich zatienili svojho kolegu. Do hry však vstupujú nové značky. S pribúdajúcim časom je vo vzduchu aj viac mutácii covidu, pričom pôvodné populárne firmy už nedisponujú najlepšími vakcínami. Aspoň tak o tom hovoria odborníci.

Vlna koronavírusu SARS-CoV-2 ochromila celý svet. Covid v najťažších prípadoch spôsoboval smrť. Ako to už pri chorobách býva, najviac ohrození boli dôchodci, chronickí pacienti a malé deti. Prvé dve kolá očkovania sa najlepšie uchytili vakcíny od spoločností Pfizer a Moderna. AstraZeneca vypovedala v mnohých prípadoch problémy so zrážanlivosťou krvi. 

Nový favorit 

Postupom času sa ale na trh prepracovali aj iní výrobcovia. V súčasnej dobe, keď už aj covid viackrát zmutoval, je podľa odborníkov najúčinnejšou vakcína od spoločnosti Novavax. Na sociálnych sieťach sa s príchodom jesene objavuje čoraz viac príspevkov s pozitívnymi hlasmi na Novavax. Buď nemá žiadne, alebo len málo nežiadúcich príznakov. Dokonca sa objavujú komentáre, že "po aplikovaní už dokonca, na rozdiel od Moderny, ani nebolí rameno". 

Spôsobilo to doslova ošiaľ. Niektorí píšu, že "mám svoj Novavax", zatiaľ čo iní s k nemu nevedia dostať. Odborníci hovoria, že ide o vakcínu, ktorá po vpichnutí reaguje v tele človeka inak ako vakcíny od Pfizeru a Moderny. 

Zásadný rozdiel 

Profesor mikrobiológie a imunológie na Indiana University School of Medicine, Bill Sullivan, vysvetľuje, že vo všeobecnosti "vakcíny trénujú" váš imunitný systém v boji proti vírusu tak, že mu "ukážu kúsok vírusu" nazývaný antigén. 

"V prípade covidu je antigénom vírusový hrotový (spike) proteín, rovnaký proteín, na ktorý reaguje váš imunitný systém počas prirodzenej infekcie," začal vysvetľovať Sullivan. Všetky tri vakcíny proti covidu používajú rovnaký vírusový "spike proteín" ako antigén, takže sú v tomto ohľade prakticky rovnaké.

Vakcína od NOVAVAX spustila
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Rozdiel je podľa profesora v tom, že "vakcína Novavax dodáva vírusový proteín priamo do tela, zatiaľ čo Pfizer a Moderna aplikujú mRNA s genetickými inštrukciami pre bunky, aby v tele vytvorili vírusový proteín," hovorí Sullivan.

Iný variant 

Vakcíny od spoločností Pfizer a Moderna sa zameriavajú na variant koronavírusu KP.2 (novší, od minulého leta), zatiaľ čo Novavax bojuje najmä proti JN.1 (predchodca KP.2, cirkuloval minulú zimu a na jar). 

Najväčším problémom je, že vakcína Novavax ešte nie je schválená FDA (Food and Drug Administration) Správou potravín a liečiv, no od EUA (Asociácia európskych univerzít) dostala "zelenú" pre núdzové použitie. Novavax je na rozdiel od svojich kolegov dostupný len pre osoby od 12 rokov. Pre ostatné vakcíny mRNA to platí od 6 mesiacov. 

Znížené vedľajšie účinky 

Ľudia uprednostňujú vakcíny Novavax pre znížené resp. žiadne vedľajšie účinky po aplikovaní. "Vakcíny mRNA spôsobujú, že niektorí ľudia sa na druhý deň cítia unavení, bolí ich telo alebo majú horúčku. Predbežné správy naznačujú, že tieto problémy sa vyskytujú v menšom počte u ľudí, ktorí si zvolili Novavax," hovorí profesor Sullivan.

Vakcína od NOVAVAX spustila
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Dodáva však, že je potrebný ďalší výskum. Veľmi pozitívny ohlas môže byť podľa neho spôsobený aj tým, že Pfizer a Modernu si už aplikovalo oveľa viac ľudí, čo je aj väčší predpoklad na rôznu formu reakcie. 

Pred covidom sa používali na chrípku či iné choroby vakcíny, ktoré mali v sebe konkrétny proteín. "Proteínové antigény sa už desaťročia používajú v desiatkach rôznych typov vakcín a majú pozoruhodné výsledky, čo mnohých ľudí upokojuje," hovorí Sullivan s tým, že na tomto princípe funguje aj Novavax.

Nutnosť postupu cez spike proteín 

Koronavírus však prinútil vedcov inovovať rýchlejšie spôsoby výroby bezpečných vakcín a cez mRNA sa to ukázalo ako vynikajúce riešenie. "Tieto vakcíny nám šetria čas a problémy, ktoré prirodzene vznikajú pri výrobe proteínového antigénu. Mnohé procesy totiž vznikajú až priamo v našom tele po aplikovaní vakcíny. Inými slovami, telo to robí za nás, pretože si 'z receptu' vytvorí vlastný antigén," dodal. Okrem toho, že mRNA vakcíny sú podľa vedcov účinné, majú aj vysokú mieru bezpečnosti. 

Vakcína od NOVAVAX spustila
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Doktor Scott Roberts, docent medicíny špecializujúci sa na infekčné choroby na Yale School of Medicine, súhlasí s tým, že mRNA vakcíny sú veľmi bezpečné, pričom poznamenáva, že sú to jedny z najviac študovaných vakcín všetkých čias z hľadiska bezpečnosti. "Takmer vo všetkých prípadoch prevažujú výhody nad možnými rizikami vedľajších účinkov. Stále sa však môžete poradiť so svojím lekárom,“ odkazuje širokej verejnosti. 

V zásade bez rozdielu

Roberts opakuje, že neexistujú žiadne priame testy všetkých troch vakcín a tvrdí, že počiatočné testy sa robili v rôznych bodoch pandémie, takže je ťažké ich porovnávať. Novavax však fungoval takmer rovnako ako Pfizer a Moderna, teda s 90 percentnou mierou účinnosti v porovnaní s 95 percentami. 

"Všetky tri sú účinné pri znižovaní rizika závažných komplikácií spôsobených koronavírusom, takže včase, keď by som sa šiel zaočkovať, by som prijal čokoľvke, čo by mi bolo ponúknuté," hovorí Roberts. Jediný hlavný rozdiel je podľa neho ten, že Novavax sa zameriava na o niečo starší variant, ktorý je pôvodcom KP.2. Teda účinnosť môže byť o niečo menšia, pokiaľ sa mutácie budú ďalej vyvíjať. 

Sullivan radí, že pokiaľ sa ľudia cítia zle po aplikovaní mRNA vakcínou, mali by sa s lekárom porozprávať o NOVAVAXe. "Vakcíny, či už na báze mRNA alebo proteínov, nám pomáhajú dosiahnuť požadované ciele, a to je zásadné," dodal na záver.  

Viac o téme: VakcínaUSAKoronavírusPfizerYaleAntigénCovidModernaMRNASpike proteínNovavaxBill SullivanScott Roberts
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu