Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Bratislava sa spamätáva z povodní: Všade nánosy bahna a zničený majetok! FOTO Na Tyršáku zostala spúšť

Tyršák bol celý zaplavený, po ústupe vody tam zostala spúšť Zobraziť galériu (7)
Tyršák bol celý zaplavený, po ústupe vody tam zostala spúšť (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Bratislava ráta po extrémnom počasí a povodni škody, zároveň upratuje nánosy bahna. Na Tyršovom nábreží zostala spúšť a majiteľom zostali oči pre plač. Na nábreží Dunaja tiež zaplavilo budovu Propelerru, ktorá nebola na území chránenej protipovodňovými zábranami. Ako informoval starosta Starého Mesta Matej Vagač, budova bola zaplavená tak, že je nepoužiteľná.

archívne video

Letecké zábery na Bratislavu týždeň po začiatku lejakov (Zdroj: Tip čitateľa)

Hlavné mesto upratuje nánosy bahna, podobne aj Devín, Devínska Nová Ves a Záhorie, kde bola situácia najhoršia. Informuje o tom predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba, ktorý sa poďakoval hasičom, policajtom, záchranárom aj armáde. Vďaka podľa neho patrí starostom, ktorí v spolupráci so štátnymi zložkami pomáhali chrániť zdravie aj majetok obyvateľov.

Bratislava sa spamätáva z
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Juraj Droba)

"Je mi veľmi ľúto tých z vás, ktorých sa povodne priamo dotkli a znehodnotili vaše domy a záhrady. Zároveň prosím tých, ktorí ste mali viac šťastia, aby ste pomohli vo svojej komunite s odstraňovaním následkov. Aj keď štátne zložky a starostovia naďalej robia maximum, pomôžme si aj navzájom," skonštatoval.

Bratislava sa spamätáva z
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Juraj Droba)

Devín sa na občanov obracia s prosbou o zapojenie sa do pomoci s odpratávaním následkov po povodniach, ktoré postihli mestskú časť. "Obyvatelia, ktorých najviac zasiahli povodne, potrebujú našu pomoc. Po ustúpení vody im zostali v obydliach a na pozemkoch nánosy bahna, s ktorými si sami neporadia, preto sa na Vás obraciame s touto výzvou na dobrovoľnícku činnosť," vyzýva radnica. Záujemcovia sa môžu hlásiť prostredníctvom emailu dobrovolnici@devin.sk a následne im budú poskytnuté ďalšie informácie. Mestská časť poskytne dobrovoľníkom základné ochranné pomôcky (okrem obuvi) a nástroje.

Bratislava sa spamätáva z
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Juraj Droba)

Na Tyršovom nábreží zostala spúšť, prosí o pomoc

Na Tyršovom námestí rátajú škody. Všade je naplavené bahno, zničená drevená podlaha a poškodila sa aj rampa. Ako povedal pre denník SME šéf tímu Tyršák Michal Svarinský, z Tyršáku veľa neostalo, voda tam stála dlhý čas, keďže ich na pozemok pustili len minulú sobotu. Finančné škody zatiaľ preto nevedia odhadnúť a roboty ich čaká ako na kostole. "Celý náplavami kontaminovaný podklad budeme musieť vymeniť a odpratať blato. Tým začíname," povedal pre denník šéf Tyršáku, jedinej oddychovej zóny na petržalskom brehu Dunaja.

Bratislava sa spamätáva z
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Dodal, že sú si vedomí, že sú pri Dunaji a v záplavovej zóne, ale koncept mestskej pláže v meste sa dá robiť iba pri rieke. Na blížiaciu sa povodeň sa nachystali, ako sa dalo. „Odniesli sme veľkú časť kontajnerov, nábytky, technológie, teda všetko, čo by voda mohla zobrať a ten zvyšok, čo sme tu nechali, sme zaťažili, aby neprišlo k odplaveniu. Zvyšné kontajnery boli zviazané lanami a zachytené o kamene na parkovisku. Všetko sme riešili v zmysle schváleného protipovodňového plánu. Odpojili sme elektrinu, vodu. Bočné steny konštrukcií sme zdvihli na zhruba odhadovanú úroveň, aby voda mohla pretekať," povedal Svarinský pre Sme.

Galéria: Spúšť na Tyršáku po povodni

Na sociálnej sieti zverejnil oficiálny profil žiadosť o pomoc s obnovou Tyršáku po povodniach. "S vašou podporou môžeme Tyršák znovu postaviť na nohy a priniesť vám ďalšiu sezónu plnú zážitkov na tomto jedinečnom mieste. Pomôžte nám zachrániť Tyršák. Každé euro sa počíta," píšu s tým, že na tento účeľ vytvorili zbierku.

Budova Propelleru bola zaplavená tak, že je nepoužiteľná

Budovu Propelleru na nábreží Dunaja v bratislavskom Starom Meste čaká po nedávnej povodni obnova. Nie je totiž súčasťou územia, ktoré je chránené protipovodňovými zábranami. Presný rozsah poškodenia ani náklady na opravu budovy zatiaľ vyčíslené nie sú, uviedol starosta Starého Mesta Vagač s tým, že nová súťaž na prenájom priestorov sa tak odkladá. "Bola zaplavená tak, že je nepoužiteľná. Voda naniesla kopec bahna a zaplavila sklad. Budeme ju musieť vyčistiť, vysušiť a technicky upraviť. Pre dažde začala aj strecha zatekať. Jedna tretina je zatopená a opadáva omietka," skonštatoval Vagač.

Rekonštrukcia budovy je podľa neho nevyhnutná. Bez nej nebude možné ani vyhlásiť verejnú obchodnú súťaž, ktorú mestská časť avizovala po zrušení tej poslednej. Počká si v prvom rade na posúdenie celkového stavu budovy i nákladov na jej opravu. Následne bude nutné nájsť financie a pristúpiť k obnove. Až potom bude možné zaoberať sa využitím budovy.

Na snímke budova Propeller ohradená protipovodňovými zábranami
Zobraziť galériu (7)
Na snímke budova Propeller ohradená protipovodňovými zábranami  (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

"Súčasný stav je taký, že budeme musieť investovať nemalé prostriedky na to, aby budovu dali do poriadku po záplavách. Je v takom stave, že nie je možné ju poskytnúť," poznamenal Vagač. Plánovaná verejná obchodná súťaž sa tak podľa neho na nejaký čas odkladá. Priznáva zároveň, že ani príprava samotnej súťaže nebude jednoduchá, keďže ide o ikonickú stavbu a výrazný prvok na dunajskom nábreží na križovatke peších ťahov. "Budova sa nemôže stať len kaviarňou alebo len turistickým bodom," podotkol Vagač. Pri príprave novej súťaže sa chcú preto zamerať nielen na kvantitatívne kritériá (cena), ale aj kvalitatívne parametre. Mestská časť zároveň podporuje tendencie vyhlásiť budovu za národnú kultúrnu pamiatku.

Darujte darčekový poukaz Predpredaj a váš obdarovaný si bude môcť v roku 2024 vybrať zo stoviek hudobných, športových a kultúrnych podujatí na Predpredaj.sk.

Viac o téme: PovodeňPočasieTyršovo nábrežieBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu