Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

V Georgii zadržali otca páchateľa stredajšej streľby na strednej škole

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Americké úrady v štáte Georgia zadržali vo štvrtok otca 14-ročného chlapca, ktorý v stredu pri útoku na Apalachee High School v okrese Barrow zastrelil štyroch ľudí a deviati utrpeli zranenia. Informuje o tom správa z agentúry AP.

Otec strelca Colin Gray čelí obvineniam z neúmyselného zabitia, vraždy druhého stupňa a týrania detí, uviedol vyšetrovací úrad štátu Georgia. "Tieto obvinenia pramenia z toho, že pán Gray dovolil vedome svojmu synovi Coltovi, aby mal zbraň," uviedol riaditeľ vyšetrovacieho úradu Chris Hosey.

archívne video

Miesto činu streľby v Záhorskej Bystrici (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Maloletý Colt Gray bol obvinený zo štyroch vrážd a bude súdený ako dospelý, uviedli miestni predstavitelia. Miestne úrady v susednom okrese Jackson otca aj syna Grayovcov vypočúvali už vlani v spojitosti s internetovým vyhrážaním sa streľbou na škole. Dôvod na ich zadržania však vlani nevznikol, uviedol v stredu americký Federálny úradu pre vyšetrovanie (FBI).

Pri vlaňajšom vyšetrovaní otec Colin Gray uviedol, že má doma poľovnícke zbrane, no jeho syn k nim nemá prístup bez dohľadu. Syn Colt Gray vtedy poprel, že by sa vyhrážal na internete, uviedla FBI. Ich vyšetrovanie bolo uzatvorené, pretože polícia nedokázala Grayovcov spojiť s online vyhrážkami a nenašla ani dôvod na zhabanie zbraní.

Colt Gray
Zobraziť galériu (2)
Colt Gray  (Zdroj: SITA/Barrow County Sheriff's Office via AP)

Pri stredajšom útoku na škole zomreli dvaja žiaci a dvaja učitelia. Podľa vyšetrovateľov použil Gray mladší pri streľbe poloautomatickú pušku alebo pušku modelu AR. Ako sa mladík k zbrani dostal, nie je jasné a neznámy zostáva aj jeho motív.

V Spojených štátoch v apríli odsúdili za neúmyselné zabitie matku a otca Ethana Crumbleyho, ktorý v roku 2021 zastrelil štyroch spolužiakov na strednej škole v Michigane. Sudca rodičov uznal za vinných, pretože nezabezpečili vo svojom dome zbrane a ignorovali varovné signály v správaní svojho syna.

Podľa odborníkov na zbraňovú bezpečnosť je prípad v Michigine dôležitým krokom v snahe zabezpečiť, aby rodičia detí páchajúcich násilie na školách niesli väčšiu zodpovednosť. Podľa amerického ministerstva pre vnútornú bezpečnosť približne 75 percent páchateľov školských strelieb si zbraň zaobstará doma.

Viac o téme: StreľbaPáchateľStredná školaUSAGeorgiaOtec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu