Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Viedňou preteká extrémne vysoký Dunaj: Situácia je horšia, ako sa očakávalo! DESIVÁ prognóza pre Slovensko

(Zdroj: Topky/Ramon Leško/AP Photo/Heinz-Peter Bader/SHMÚ)

VIEDEŇ – Hlavným mestom Rakúska preteká extrémne vysoký Dunaj. Aktuálne dosahuje tretiu najvyššiu hladinu v histórii. Situácia v Rakúsku je horšia, akú očakávali všetky hydrologické a meteorologické predpovede.

Stav rieky Dunaj z nábrežia Eurovea (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Pre extrémne počasie dnes Dolné Rakúsko vyhlásilo stav prírodnej katastrofy, o pomoc požiadalo armádu. Voda zastavila železničnú dopravu, zaplavila aj hlavné cestné koridory vrátané diaľnic A1, A2 aj A3, ktoré sú zatvorené. Situácia sa naďalej zhoršuje, pričom hladina Dunaja vo Viedni dosahuje tretí najvyšší stav v histórii.

„Na profile Korneuburg dosiahla výška Dunaja 758 cm, čo je tretí najvyšší stav v histórii meraní. Vyššie bol Dunaj pred Viedňou len 15.8.2002 s výškou 789 cm a v 5.6.2013 s výškou 809 cm. Prietok Dunaja v tomto profile dosiahol 10200 m³/s, čo atakuje 100-ročnú povodeň,“ informuje portál imeteo.sk. Podľa rakúskych hydrológov sa situácia môže zhoršiť a vývoj je už teraz nečakaný. Kvôli nepravdepodobných výsledkov výpočtov aktuálne nezverejňujú žiadne prognózy.

Viedeň podľa hydrológov eviduje viac ako 100-ročnú povodeň na Dunaji, uviedli pre ORF. Nevylučujú preto ďalšie zvýšenie, nakoľko v okolí stále výdatne prší. Dodávajú však, že aktuálne sú akékoľvek prognózy veľmi nepresné a všetko to závisí od toho, kedy prestane pršať.

Dunaj bude vyšší aj v Bratislave

„Na základe vývoja v Rakúsku možno konštatovať, že Dunaj aj v Bratislave bude vyšší. Pôvodné odhady o výške 910 cm, neskôr 930 cm sú už neaktuálne a nová prognóza naznačuje možný atak výšky 950 cm, čo je o 160 cm viac, ako je aktuálna výška Dunaja v Bratislave,“ dodáva portál. V súčasnosti dosahuje bratislavský Dunaj úroveň 2. povodňového stupňa. Po polnoci by však mal prelomiť 3. povodňový stupeň a kulminovať bude až v utorok.

Viac o téme: ZáplavyDunajViedeňRakúskoPotopyPotpoy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu