Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Francúzsky eurokomisár Breton rezignoval a stiahol svoju kandidatúru do novej Európskej komisie

Thierry Breton
Thierry Breton (Zdroj: SITA/Kenzo Tribouillard, Pool Photo via AP)

PARÍŽ - Francúzsky eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton s okamžitou platnosťou rezignoval z funkcie a stiahol aj svoju kandidatúru do formujúcej sa novej Európskej komisie (EK). V pondelok to oznámil na sociálnej sieti X, informujeme.

13:05 Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová prijala rezignáciu francúzskeho európskeho komisára Thierryho Bretona. Uviedla to hovorkyňa EK Arianna Podesta, informuje spravodajca TASR. "Predsedníčka berie na vedomie a prijíma rezignáciu Thierryho Bretona a ďakuje mu za prácu komisára počas celého mandátu," povedala hovorkyňa pred novinármi.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová pred niekoľkými dňami požiadala Francúzsko, aby z osobných dôvodov stiahlo jeho nomináciu do novej eurokomisie, píše Breton vo zverejnenom liste adresovanom šéfke eurokomisie. Za to údajne prisľúbila Parížu vplyvnejšie portfólio - oblasť, za ktorú budú jednotliví eurokomisári zodpovedať vo funkčnom období 2024-2029.

"Vzhľadom na tento posledný vývoj - ďalšie svedectvo pochybného riadenia - musím konštatovať, že už nemôžem vykonávať svoje povinnosti v kolégiu (komisárov)," dodal Breton. Francúzsky prezidentský úrad a ani von der Leyenová sa k informáciám bezprostredne nevyjadrili. V súčasnosti nie je jasné, kto bude novým nominantom Paríža do budúcej EK.

Thierry Breton pôsobil vo funkčnom období 2019-2024 ako eurokomisár pre vnútorný trh a bojoval najmä proti veľkým digitálnym platformám. Do jeho zodpovednosti patrila aj oblasť vesmíru a obrany. V európskych kuloároch sa špekulovalo, že v novo formujúcej EK by mohol byť výkonným podpredsedom pre priemysel a strategickú autonómiu.

Viac o téme: KandidatúraEurokomisárFrancúzskoEurópska komisiaThierry Breton
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu