Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Dráma pri záplavách v Broumove: Hasiči zachránili pred prúdom vody tri deti! Držali sa na konároch stromu

Česko zasiahli rozsiahle povodne. Zobraziť galériu (4)
Česko zasiahli rozsiahle povodne. (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Problémy spôsobené dažďami a vysokými hladinami vody v Česku stále pretrvávajú. Meteorológovia varujú, že dážď bude pokračovať aj v pondelok, a nebezpečenstvo povodní zostáva aktuálne aj v nasledujúcich dňoch. Hoci na niektorých miestach už rieky dosiahli svoj vrchol, v mnohých oblastiach môžu hladiny ďalej stúpať. Existuje tiež riziko zosuvov pôdy.

Aj keď situácia v Královohradeckom kraji nie je taká kritická ako na Morave, hasiči museli v nedeľu opakovane zasahovať pri záchrane ľudí z rozbúrenej vody a zaplavených budov. V ohrození života boli aj tri deti, ktoré sa v prúde rieky Stěnavy držali na vetvách stromu, píšu novinky.cz.

Vybrežený potok Vydrica zalial Partizánsku lúku na Železnej studničke (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

„V Broumove, časť Veľká Ves, sme zachraňovali tri neplnoleté osoby, ktoré sa ocitli v rozvodnenom toku Stěnavy a držali sa len na vetvách stromu. Jeden z hasičov, istený lanom a ďalšími kolegami z brehu, ich postupne dostal do bezpečia, kde sa ich ujali zdravotníci,“ uviedli hasiči na sieti X.

V Havloviciach na Trutnovsku museli hasiči pomôcť cyklistovi, ktorého strhol prúd, keď prechádzal po zaplavenej cyklotrase. Aj on bol následne odovzdaný do rúk záchranárov.

V Tepliciach nad Metují, v časti Javor, použili hasiči čln na záchranu ďalších dvoch ľudí.

Dráma pri záplavách v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Povodňový stav bol ráno na 207 miestach v Česku

Povodňové stavy dnes ráno platili na 207 miestach v Česku. Z toho na štyroch bol extrémny povodňový stupeň – na Chrudimke, na dvoch miestach rieky Opavy a na Odre. S výnimkou Chrudimky voda v týchto miestach ale klesá. Vyplynulo to z informácií Českého hydrometeorologického ústavu (SHMÚ). Podľa neho v noci opäť pršalo na väčšine územia republiky, pričom najviac zrážok, až 30 milimetrov, spadlo v Krkonošiach.

V Jizerských horách napršalo do 15 milimetrov a na ostatnom území do desiatich, uviedli meteorológovia. Dnes sa podľa nich zrážky presunú najmä na Šumavu a do Novohradských hôr.

Hasiči pred povodňou zachránili 230 ľudí

Hasiči v nedeľu večer vďaka poklesu hladín vodných tokov ukončili záchranné práce na Jesenicku, ktoré cez víkend postihli katastrofálne záplavy. Hasiči v tomto horskom okrese zachránili celkom 230 ľudí a evakuovali 2000 obyvateľov, zhruba 350 z nich využilo núdzové ubytovanie. Kvôli povodniam boli v kraji cez víkend nasadené stovky hasičov i policajtov. V noci na dnešok hasiči zasahovali v Litovli na Olomoucku, kam z Jeseníkov dorazila povodňová vlna. Aktuálne v kraji rieši 50 udalostí. Od soboty do dnešného rána ich v kraji evidovali 1750. ČTK to oznámila hovorkyňa hasičov Lucie Balážová.

"Na Jesenicku sme v nedeľu večer ukončili záchranné práce, splnili sme všetky požiadavky a ešte sme večer preverili niektoré objekty, či sa v nich nikto nenachádza," uviedla Balážová. Hasiči pri záchranných akciách v tomto horskom okrese využívali člny aj vrtuľník, najviac zásahov tohto typu evidovali pozdĺž toku Bělá, z Jeseníka až do Mikulovíc. Situácia sa v nedeľu zdramatizovala v Hanušoviciach, kde sa odtrhol breh rieky a zosunul sa do vodného toku. Zaplavená bola aj Ruda nad Moravou a Bohdíkov, kde hasiči zachraňovali obyvateľov s pomocou vrtuľníka.

Dráma pri záplavách v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Hasiči budú v zaplavených oblastiach monitorovať situáciu po opadnutí vody, zamerajú sa napríklad na stav cestných komunikácií. "Mnohé sú podomleté, odtrhnuté a jazda po nich je nebezpečná. Bude sa tiež zisťovať stav mostov a budov. Už teraz vieme o niekoľkých čiastočne destruovaných nehnuteľnostiach," uviedla Balážová. Hasiči budú tiež zaisťovať humanitárnu pomoc a jej distribúciu do najviac postihnutých miest.

Hladina Labe je v Ústeckom kraji na treťom povodňovom stupni a ďalej stúpa

Hladina Labe je v Ústeckom kraji na treťom povodňovom stupni a ďalej stúpa. Kulmináciu očakávajú vodohospodári v stredu. Zabrániť vyliatiu vody v mestách majú protipovodňové steny, dnes budú ďalší stavať hasiči v Ústí nad Labem. Prognóza sa oproti predchádzajúcim mierne zlepšila. Stále sú v kraji domácnosti bez prúdu kvôli pádu stromov na elektrické vedenie.

V krajskom meste by sa hladina podľa predpovede mohla zastaviť na úrovni 765 centimetrov, čo je zhruba o tridsať centimetrov menej, než sa pôvodne očakávalo. Štvrť Strekov chráni mobilné steny ako aj centrum mesta. Kvôli tomu je ale výrazne obmedzený prejazd mestom. Zo Strekova cez Mariánsky most jazdí všetka doprava na Krásne Březno a radnica očakáva, že sa môžu tvoriť kolóny.

Zaplavená je cesta do Dolného Žlebu na Dečínsku a niektoré časti cyklotrasy, v Litoměřiciach je voda z Labe v areáli letného kúpaliska, očakáva sa zaplavenie Streleckého a Piesočného ostrova a ulice Pobrežná. Protipovodňové steny postavili dobrovoľní hasiči v Děčíne a Krešiciach, na ďalších miestach sú vrecia s pieskom.

V Ústeckom kraji bude dnes zamračené s dažďom a teplotami do devätnástich stupňov Celzia, vietor bude fúkať mierny. V Povodí Ohře je situácia pokojná, nikde neplatí zvýšený povodňový stupeň.

Dráma pri záplavách v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Situácia v obci Troubky sa zlepšila

Prognóza pre obec Troubky na Přerovsku, ktoré hrozilo extrémne ohrozenie, sa zlepšila. Prietok v rieke Bečve je oproti predpokladu nižší, voda už kulminovala. Na severe chotára sa zakurujú slabé miesta, povedal dnes starosta Martin Frgal. Obec naďalej drží pohotovosť, hladinu rieky sledujú hasiči aj policajti. K vode to dnes skoro ráno pritiahlo aj množstvo obyvateľov, ktorí sa v nedeľu večer odmietli evakuovať, zistila na mieste ČTK. Rúrky už záplavy zažili dvakrát, stali sa aj symbolom katastrofálnych povodní v roku 1997.

"Situácia vyzerá prívetivo, voda v Dluhoniciach už pred nejakým časom kulminovala a kulminuje aj na našom lokálnom varovnom systéme cez rieku Bečvu na moste smerom na Tovačov. Slabé miesta sa na severe chotára zakurujú, ale stále je tam nejaký retenčný priestor," uviedol starosta.

Viac o téme: PovodnePočasieČesko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu